Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Op de meeste factoren heb je zelf weinig invloed, maar je kan je immuunsysteem wel een handje helpen met een gezonde leefstijl. Want door gezond te leven, kan je afweer op volle kracht werken. Denk dan aan: niet roken, geen alcohol drinken, veel bewegen, genoeg ontspannen, goed slapen en gezond eten.
De enige betrouwbare manier om weerstand te meten, is om de component helemaal uit de schakeling te halen en te testen. Als je dat niet kunt doen, moet je waarschijnlijk je toevlucht zoeken bij de wet van Ohm (R=V/I) om de waarde te vinden.
Gezonde voeding, voldoende beweging, een goede hygiëne en een goede nachtrust kunnen de weerstand van je kind ondersteunen. Gedurende ons leven verandert ons immuunsysteem ook. Als jij ouder wordt, wordt ook je immuunsysteem ouder – en kan je vatbaarder worden voor infecties.
Van het hormoon is bekend dat het ons immuunsysteem onderdrukt en ook impact heeft op hoe ons lichaam reageert op infecties. Als iemand lijdt aan chronische stress, en daardoor een hoog cortisolniveau heeft, reageert het lichaam minder goed op een wond of infectie. Er komen dan minder immuuncellen in actie.
Water is essentieel voor alle lichaamsfuncties, inclusief je immuunsysteem. Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem.
Voor vitamines A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om deze vitamines uit gezonde en gevarieerde te voeding halen.
Voelt u zich de laatste tijd moe en bent u regelmatig verkouden en/of grieperig? Waarschijnlijk heeft u dan een lagere weerstand. Symptomen zoals moe zijn, vaak verkouden en grieperig horen bij een lage weerstand. Ook kan het langer duren voordat u zich weer de oude voelt en hersteld bent.
Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering. Ook in vruchten als grapefruits, sinaasappels en mandarijnen zit vitamine C. Met deze lekkere vruchten ga je verkoudheid, griepjes en infecties tegen.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Om te weten hoe we mensen met corona het beste kunnen helpen, is diepgaand onderzoek naar het afweersysteem cruciaal. In een poging om het virus te bestrijden, raakt bij een deel van de patiënten het immuunsysteem ontregeld en wordt het hyperactief.Dit leidt tot een zogenaamde 'immuunstorm'.
Als acute stress optreedt tijdens onschuldige infecties die geen ziekte kunnen veroorzaken of als je afweerreacties hebt op lichaamseigen cellen , dan kunnen ontstekingsreacties en auto-immuunziekten optreden (zoals reuma of suikerziekte type I). Deze effecten kunnen ook bij chronische, lang durende stress optreden.
Bij mensen met een auto-immuunziekte functioneert het afweersysteem niet goed. Dan vallen de cellen niet alleen schadelijke invloeden (van buitenaf) aan, maar ook de eigen, gezonde cellen van uw lichaam.Hierdoor kan er schade aan weefsels en organen ontstaan.
Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging. Slaapgebrek. Afweerstoornissen, zoals SCID, en auto-immuunziektes, zoals MS, psoriasis en reuma.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van essentiële vitamines en mineralen die bijdragen tot een sterk immuunsysteem (2). Neem nu bijvoorbeeld vitamine C. Vitamine C staat bekend om zijn rol in het menselijk immuunsysteem. Je kan het terugvinden in citrusvruchten, kiwi's, paprika's, broccoli en spinazie.
Wanneer je stress ervaart stelt je lichaam zich in op een noodsituatie. Er ontstaat er een vecht- of vluchtreactie. Je brein geeft opdracht tot het aanmaken van stresshormonen. Adrenaline, noradrenaline en cortisol spelen hierin een belangrijke rol.
Ook ben je gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten en fibromyalgie, een vorm van reuma. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.
Mensen die goed met stressvolle situaties om kunnen gaan, zien er dan ook gemiddeld minder oud uit. De natuurlijke verouderingsprocessen worden bij deze mensen niet versneld door stress. Dit verouderen geldt trouwens niet alleen voor grijze haren en je uiterlijk, maar voor je gehele lichaam en brein.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.