RSI is te herkennen aan tintelende en gevoelige handen, polsen, armen nek of schouders. Ook is er vaak sprake van trillende en vermoeide handen in de beginnende fase. In de beginfase zijn de klachten alleen aanwezig tijdens en vlak na het werk en verdwijnen deze in de avond en in het weekend.
RSI-klachten ontstaan geleidelijk en kunnen zich voordoen in je handen, armen, schouders, nek en bovenrug. De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid.
RSI kan genezen, maar het kan ook terugkomen als je je lichaam weer overbelast. Als je je leefstijl aanpast en rekening houdt met je beperkingen kun je er mee leren leven.
Als de RSI-klachten ernstig worden, is een medische behandeling nodig. Om de pijnklachten te doorbreken zijn pijnstillers aangewezen. De eerste keuze hierbij gaat naar paracetamol. Indien dit onvoldoende is, kan in samenspraak en op voorschrift van je arts worden overgeschakeld op een ontstekingsremmer.
Pak het puntje van alle vier de vingers met je linkerhand en strek ze naar de vloer toe. Houd 30 seconden tot een minuut lang vast en laat los. Herhaal dit met uw linkerhand. Op deze manier stretch je de spieren in je vingers wat voor ontspanning zorgt en daarmee RSI klachten voorkomt.
De klachten gaan niet weg binnen enkele dagen, maar blijven aanwezig of worden steeds erger. Een 'muisarm' is één van de bekendste KANS klachten. Hierdoor wordt vaak gedacht dat KANS een werkgerelateerd probleem is, maar dit is niet altijd het geval. Klachten kunnen ook thuis of op het sportveld ontstaan.
Harald Miedema heeft onderzoek gedaan naar RSI-klachten en het verloop daarvan. Bij twee derde van de mensen verminderen de beperkingen heel snel, bij een kwart van de deelnemers herstellen de beperkingen tot 6 maanden na aanvang en daarna bijna niet meer, en bij 9% treedt nauwelijks herstel op binnen twee jaar.
De muisarm gaat over klachten in de hand, pols, arm en schouder, veroorzaakt door overmatig werk met de computermuis. De meest gehoorde klachten bij een muisarm zijn stijve spieren, spierpijn, kramp, krachtverlies, tintelingen, spiervermoeidheid en vermindere coördinatie.
De klachten zijn belemmerend maar niet schadelijk. De spieren in armen, schouders en nek worden ook statisch belast. Ze moeten onafgebroken aangespannen blijven om het lichaam in balans te houden tijdens werkzaamheden achter een computer.
De meest voorkomende symptomen van een muisarm zijn: spierpijn en spiervermoeidheid, stijfheid van de spieren, krampen, een tintelend gevoel in de pols en arm, gevoelloosheid in de pols en arm, nekklachten en rugklachten.
Pijn. Pijn aan je gezicht of ogen: als de zenuwbaan beschadigt raakt, kun je pijn voelen. Ook kun je een branderig, prikkelend gevoel in je armen en benen hebben. 's Nachts of als het warm is, kan je pijn verergeren. Pijn kan ook komen door spierstijfheid, een verkeerde houding, te weinig beweging of verstopping.
RSI-klachten ontstaan door overbelasting, vaak door overbelasting op het werk. Met de toenemende alomtegenwoordigheid van beeldschermen ontstaat RSI steeds vaker buiten werksituaties, bijvoorbeeld door intensief smartphone- of tabletgebruik bij scholieren of studenten.
RSI (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten die te maken hebben met het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. Bijvoorbeeld door langdurige statische belasting, werkhouding of door het houden van onvoldoende pauzes.
Omdat RSI-gerelateerde klachten chronisch zijn en tot langdurig verzuim (en pijn) kunnen leiden, is het belangrijk dat je het vroegtijdig herkent. Voorkomen is echter nog beter, temeer omdat genezing niet altijd mogelijk is.
De RSI-indicator meet de snelheid en richting van een beweging. De indicator wordt gebruikt om zogeheten 'overbought' of 'oversold' situaties te signaleren. Om de gemiddelde stijging en gemiddelde daling te berekenen, wordt de slotkoers van elke dag vergeleken met de slotkoers van de dag ervoor.
RSI bestaat al eeuwen en is vooral bekend als beroepsziekte. Als je langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dat klachten op. Musici, slagers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel en lopende-bandwerkers. Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI.
Gebruik bij acute klachten, zoals bijvoorbeeld pijn in uw ellebogen een koud kompres om het ontstekingsproces in elleboog en pols te verminderen.
Beweging: laat uw hand losjes naar beneden vallen. Trek met uw andere hand de desbetreffende hand naar uw lichaam toe totdat u het vlak voor uw elleboog voelt trekken. Houd dit 20-30 seconden vast. Herhaal elke 2 uur tegen een muisarm.
Het afwisselend knijpen in relatief zachte bal is voor de tennisarm de beste oefening. Het knijpen in allerlei verschillende standen van de elleboog is aan te raden. Dus zowel in gebogen, als gestrekte stand van de elleboog in het balletje knijpen. Op sommige sites wordt de zgn “powerbal”aangeprezen.