Tocht is voor veel kamerplanten funest. Zeker de tropische exemplaren kunnen hier absoluut niet tegen. Voor de meeste planten is de tocht zelf het probleem. Soms kan het zijn dat tocht ook vervelende beestjes meeneemt die je planten plagen.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Plaats. De pannenkoekplant houdt niet van kou en kan dus niet buiten staan en mag ook zeker niet op de tocht staan. De bladeren zijn het mooist als er genoeg licht is, maar de volle zon is niet goed voor de plant. Bij volle zon krijgen de bladeren rimpels en wordt de plant geel.
Niet de juiste plek
Omdat het een tropische plant is, kun je je monstera ook niet zomaar op elke plek neerzetten. Het moet er lekker warm zijn, en de plant moet genoeg licht krijgen. Let ook op tocht: daar houdt deze plant niet van. En pal naast een verwarming of kachel is ook niet de beste standplaats.
Ja, Veel kamerplanten zijn afkomstig uit warmere klimaten. In de huiskamer kunnen ze vorstvrij overwinteren en sieren ze de kamer. In de zomer kan je ze dus gerust op je terras zetten.
Dat kan, maar alleen in de lente en zomer. Deze plant groeit het beste bij wat warmere temperaturen. Hij overleeft ook wel wat kouder, maar dan groeit hij niet meer goed. Laat hem nooit buiten staan als het kouder wordt dan 10 graden.
Een kamerplant die ook geschikt is voor buiten is de Monstera. Zowel de Monstera Deliciosa als de Monstera Obliqua kunnen mee naar de tuin. Deze gatenplant staat superleuk op je balkon of dakterras.
De ficus kan in de natuur wel wat wind verdragen, maar in huis heeft hij moeite met tocht. Sterker nog, hij kan er absoluut niet tegen. Koude, maar ook warme tocht veroorzaken bladverlies. Ook jonge blaadjes kunnen afsterven.
De lucht in je slaapkamer is vaak te droog en bevat weinig zuurstof. Er zijn planten die de luchtkwaliteit van je slaapkamer verbeteren door zuurstof af te geven en tevens de verontreinigende stoffen kunnen verminderen. Planten helpen zeker voor een betere nachtrust!
Ook de Monstera 'Monkey Mask' kan redelijk goed tegen de winterse kou. De kamerplant voelt zich het beste bij een plekje in de schaduw.
De pannenkoekplant houdt van licht en kan behoorlijk groot worden. Hij zal dan ook het beste groeien op een plek waar het niet al te donker is, maar zet 'm ook weer niet in de volle zon.
Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides)
De pannenkoekplant heeft ronde bladeren die wel wat lijken op kleine pannenkoekjes. Het is een luchtzuiverende plant die ideaal is voor de slaapkamer. In de zomer kan de plant bloeien met kleine witte bloemetjes, maar dat doet hij alleen als er goed voor wordt gezorgd.
De Pannenkoekenplant groeit een beetje als een palm: de top groeit hoger en hoger, terwijl de onderste bladeren eraf vallen zodat er een steeds hogere stam ontstaat. De top snoeien kan niet, dan stokt de groei. Dat de onderste bladeren verwelken en loslaten, is dus normaal.
Calathea Buiten
Zet de calathea het liefst niet buiten. Van nature groeit ze in het regenwoud en het weer in Nederland is nu eenmaal heel anders: de Calathea heeft een minimale temperatuur van 15 graden en een ideale temperatuur van 20 graden.
Knollen kunnen in volle grond in de tuin worden geplant voor de zomer en weer uitgegraven om binnen te overwinteren beschut tegen vorst. De plant kan ook in pot worden gekweekt en dan buitenstaan in de zomer en binnen in de winter.
De meeste succulenten kunnen prima tegen kou, maar van al die nattigheid in de winter gaan ze dood. Bescherm vetplanten buiten in de winter dus tegen neerslag, bijvoorbeeld door ze in een kas of serre te zetten. Laat je ze buiten staan, zet ze dan op een afgeschermde plek, zoals onder een dakrand of bij een muur.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.