Het verwijderen van een cementvloer of betonvloer kan bijna net zoals het verwijderen van een muur niet handmatig gedaan worden. Voor deze zware werkzaamheden wordt er een sloophamer gebruikt. Door het slaan van de sloophamer zal het beton poreus worden en langzaam afbreken zodat het puin verwijdert kan worden.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
In het geval van gewapend beton wordt een zware breekhamer ingezet. Om een rechte lijn te krijgen kan een betonzaag worden gebruikt. Aan de voorkant van de sloophamer zit een beitel. Hiervan zijn grofweg twee soorten te benoemen: de puntbeitel en de platte beitel.
Een 11 kg breekhamer is geschikt voor betonnen muren, bakstenen muren en vloertegels. Daarentegen is een breekhamer van 18 kg handig voor het slopen van asfalt, gewapend beton en funderingen.
Een stenen muur slopen
Een goede manier om het aan te pakken, is met een betonboor gaten boren en vervolgens de steen tussen de gaten weghakken met een beitel en een vuisthamer of met een elektrische breekhamer. Hoe kleiner de stukken die je weghakt, hoe makkelijker ze af te voeren zijn.
Zacht water kan kalk oplossen. Een betonoppervlak kan beschadigen indien het in contact is met zacht water dat voortdurend wordt ververst. Dit aantastingsmechanisme is vergelijkbaar met aantasting door zuur.
Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Betonrot leidt tot een steeds minder sterke constructie van het beton en kan daardoor aanleiding geven tot vochtproblemen. Dit komt vooral door de scheuren, barsten en afbrokkelende stukjes. Al deze mankementen kunnen immers toegang bieden tot vocht.
Betonrot wordt meestal veroorzaakt door corrosie van de wapening van het beton. Het beton rot zelf niet, maar door roestvorming op de stalen constructie ín het beton zet het staal uit en maakt ruimte voor vocht en nog meer roest. Het omliggende beton wordt weggedrukt en brokkelt af.
Betonrot komt voor in betonelementen die door geweld van buitenaf zijn beschadigd of door een jarenlang slijtageproces. Ook het onjuist samenstellen van beton kan de kans op betonrot vergroten. Het ontwerp van beton moet echter ook goed zijn. Beton moet een minimale dekking hebben rondom het wapeningsstaal.
Betonrot wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het roesten van het betonijzer. Door de roest zet het betonijzer uit en drukt het beton kapot. Hierdoor krijg je last van afgebrokkeld beton van bijvoorbeeld een balkon of vloer.
Cement, veelal een anorganisch mengsel van calcium-silicaten, heeft de eigenschap dat het reageert met water tot de vorming van calcium-silicaat-hydraten. Deze hydraten vormen een netwerk en geven aldus de sterkte aan het cement in het beton.
Betonmortel is een mengsel van cement, zand en grind waar water aan wordt toegevoegd. Het water reageert met de cement waardoor hard en sterk eindproduct ontstaat. De gangbare verhouding in het beton is 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind.
Het eten en drinken van te veel suiker vergroot de kans op het krijgen van overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en hart en vaatziekten.
Hij ontdekte dat sommige zouten schade kunnen aanrichten in materiaal met kleine poriën, zoals beton, mortel en kalkzandsteen. “Natriumsulfaat veroorzaakt schade in een poriegrootte van twintig nanometer en kleiner, natriumcarbonaat vernielt materialen met poriën kleiner dan twaalf nanometer.
Hoe verwijder je snel harde en oude RESTEN van BETON, MORTEL of EEN ANDER VOEGMIDDEL? Breng het BETOFF-product aan op de schoon te maken en met beton- of cementresten vervuild ondergrond. Laat het middel 1- 3 minuten inwerken. In die tijd dringt het middel uitgeharde bouwmateriaal binnen en lost het vervolgens op.
Een mortel of specie is een fijn betontype. Specie wordt gebruikt om te metselen (bakstenen met elkaar te verbinden), tegelen, stukadoren, voegen enzovoort. Ook wordt de term 'mortel' wel gebruikt voor reparatie- of restauratiemiddelen ter herstel van natuursteen, beelden en monumenten.
In het verleden bestonden mortels hoofdzakelijk uit mengsels van kalk en zand. Cement zorgt er voor dat de mortel steviger is wanneer het uithard. Mortel is wanneer het de juiste verhoudingen heeft zelfs sterker dan de meeste bakstenen.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
De betonmixer rijdt met zijn achterkant naar een pomp toe. Als de betonspecie wordt gestort, draait de trommel de andere kant op. Deze trommel is vol, als je hem leegt, kun je 100 badkuipen volstorten met beton. Via de pomp komt het beton op de juiste plaats terecht.
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
Aan het cement is in de cementfabriek iets toegevoegd dat er voor zorgt dat het niet meteen hard wordt maar pas een paar uur later. Tijdens het mengen in de betonmolen en in de betonauto's wordt het vloeibare beton in beweging gehouden, zodat het ook niet hard kan worden.
Hoewel beton erg stevig is, is het een fabeltje dat beton niet kan slijten! Bij oudere betonconstructies kan het gebeuren dat de metalen bewapening van het beton gaat roesten, als dat het geval is spreken we dus van betonrot. Dat wilt dus eigenlijk zeggen dat er schade is ontstaan aan gewapend beton.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.