Natuurrubber is relatief koude bestendig en heeft een temperatuurbereik van -25°C tot +80°C. Andere goede kwaliteiten van natuurrubber zijn; groot elastisch vermogen, een hoge scheurvastheid en treksterkte. Echter is natuurrubber minder goed weerbestendig en heeft een beperkte verwering bestendigheid.
Silicone rubber is een uitmuntend hittebestendig rubber, aangezien het gebruikt kan worden bij temperaturen tot wel boven de 200°C. Bij deze extreme hitte, maar ook bij koude temperaturen tot circa -60°C kan het rubber gebruikt worden zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen.
Sommige mensen zijn allergisch voor natuurrubber (latex). De eiwitten in natuurrubber van de Heveaboom kunnen een (huid)allergie veroorzaken. Handschoenen die gebruikt worden in de chirurgie zijn daarom bijvoorbeeld gemaakt van synthetisch rubber.
In Thailand staan rubberplantages waar het sap uit rubberbomen getapt wordt. Daarna kunnen er bijvoorbeeld autobanden van worden gemaakt. Natuurlijk rubber is eigenlijk het sap van een tropische boomsoort. Duizenden jaren geleden wisten ze in Midden- en Zuid-Amerika al dat dit sap elastisch werd als het stolt.
De bestendigheid tegen oliën, brandstoffen en vetten is goed.
Natuurrubber is relatief koude bestendig en heeft een temperatuurbereik van -25°C tot +80°C. Andere goede kwaliteiten van natuurrubber zijn; groot elastisch vermogen, een hoge scheurvastheid en treksterkte. Echter is natuurrubber minder goed weerbestendig en heeft een beperkte verwering bestendigheid.
NBR is bestand tegen:
Verdunde zuren. Brandstoffen (benzine, kerosine, diesel, propaan (gas)) Smeermiddelen en anorganische chemische producten.
Natuurrubber wordt doorgaans geproduceerd uit latex (caoutchouc), gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Ongeveer 33% van dit sap bestaat uit rubber. De latex wordt vervolgens gefiltreerd en verdund met water. Het resultaat hiervan wordt met zuur behandeld om de rubberdeeltjes te doen stollen.
Eigenlijk is het een beetje gek om rubber op deze website te bespreken. Het is namelijk geen kunststof. Rubber wordt niet door mensen gemaakt. Rubber is een natuurproduct, het komt uit een boom.
Roet, gebruikt om de rubbermassa te versterken, heeft een zodanig kleine deeltjesgrootte dat het het rubber zwart kleurt. In de toekomst kunnen we mogelijk roet vervangen als een versterkende verbinding en dan kunnen we in principe banden van elke kleur maken.
JA! Natuurlijk rubber is biologisch afbreekbaar wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, vocht en frisse lucht. Door natuurlijk rubber te gebruiken in plaats van synthetisch rubber, siliconen of plastic, wat allemaal gemaakt wordt van olie of petroleum, gaan we klimaatverandering tegen.
Met weinig zwavel, dus weinig dwarsverbindingen krijg je een hele soepele, zachte rubber. Met veel zwavel wordt de rubber steviger en harder. En met heel veel zwavel (eigenlijk te veel zwavel) heb je zoveel dwarsverbindingen dat je eigenlijk een thermoharder hebt gekregen.
Rubber en roestvrij staal stroeft voldoende, zeker bij bake-off toepassingen. Bij ovens waar veel gestoomd wordt en / of veel vette producten worden bereid kan het toch zinvol zijn om het rubber met kit te fixeren. Om te zorgen dat het beter op z'n plaats blijft en / of om lekkages te voorkomen.
Zonder voegen en naden en een zeer hoge hechting
Vloeibaar rubber staat bekend als dé monolithische waterdichting zonder voegen en naden. Het heeft een zeer hoge hechting op alle oppervlakken, dus zowel op beton, hout en metaal.
Het is erg goed bestand tegen oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Daarnaast is het goed bestand tegen hitte, NBR rubber kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
Een natuurlijk rubber moet zo min mogelijk worden blootgesteld aan UV, terwijl een synthetisch rubber wordt behandeld om de zon te weerstaan, het ene is bestand tegen chloor en het andere is bestand tegen oliën.
Natuurrubber is afkomstig uit de rubberboom Hevea Brasiliensis. De historie van rubber is begonnen bij Christoffel Columbus. Hij kwam tijdens zijn tweede reis naar Midden-Amerika in 1493 als eerste Europeaan in contact met rubber.
Tijdens de belasting mag het product niet kruipen of relaxeren. Daarnaast is de stijfheid van rubber honderd tot tienduizend keer lager dan die van normale vaste stoffen zoals metalen, kunststoffen en steen. Deze combinatie van eigenschappen is uniek.
Synthetische rubbers, zoals chloropreenrubbers, 1,3-butadieenrubbers en butylrubbers hebben zo hun voordelen. Ze zijn ze beter bestand tegen warmte, kou, zonlicht of droogte en daarom langer bruikbaar. Helaas is er ook een groot nadeel, ze zijn allemaal op basis van aardolie, en dat is een fossiele grondstof.
In 1839 werd het vulkaniseren (toevoegen van zwavel waardoor de eigenschappen van rubber sterk verbeteren) van rubber uitgevonden door Charles Goodyear. Hierna nam de vraag naar rubber sterk toe. In 1910 slaagde de Russische chemicus Lebedev erin om voor het eerst een synthetisch rubber te maken.
Rubber is de belangrijkste grondstof van vele producten. Denk bijvoorbeeld aan autobanden. Rubber wordt gewonnen uit latex, dat van bomen afkomstig is.
NBR rubber
Door zijn slijtvaste eigenschappen gaat het nitrile rubber erg lang mee. Het is daarnaast erg goed bestand tegen vetten, oliën, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Ook heeft het een goede hittebestendigheid, NBR kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C.
NBR is een synthetisch polymeer en geschikt voor neutrale vloeistoffen zoals water of hydraulische olie bij temperaturen tot ongeveer 75°C. EPDM en FKM hebben meestal betere eigenschappen en het wordt aanbevolen om één van deze stoffen te kiezen in plaats van NBR.
Zettex Packing Sealer is blijvend flexibel en bestand tegen temperaturen van - 60°C tot en met 330°C. Zettex Packing Sealer Is benzine en dieselolie bestendig.