Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan.
Niet veeleisend. Wat betreft de standplaats en bodem is de blauwe regen niet zo veeleisend. Hij kan zowel in de volle zon als in halfschaduw staan en vraagt een goed doorlatende en humusrijke bodem, maar groeit ook goed in kleigrond. Daarnaast is deze plant ook zeer winterhard.
De Wisteria zijn snelgroeiende klimplanten die tot wel 2 meter per jaar kunnen groeien. De Blauweregen 'Wisteria' soorten groeien door middel van ranken omhoog of langs uw schutting. Deze ranken dient u te begeleiden door middel van spandraad, multibinders of touw.
De blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag. Ze groeien best in een grond rijk aan organisch materiaal, niet noodzakelijk rijk aan meststoffen. Ze houden wel van vochtige grond.
Bemesting Wisteria
Een Wisteria heeft minstens 6 uur volle zon nodig per dag en heeft het liefst meststoffen met meer kali (Dcm Tuinkali) en fosfaat (Dcm Beendermeel) en minder stikstof. Een bemesting met stikstof is af te raden omdat deze vooral de groei zal bevorderen en de bloei zal tegengaan.
Een Wisteria is eigenlijk een heel makkelijke plant qua groei. Bloei kan wel eens lang wachten zijn, maar groei is eigenlijk zelden het probleem. Het enige wat de plant vraagt is een goede tuingrond die niet te droog wordt, en een plek in halfschaduw. Of nog liever helemaal in de zon.
Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
De blauwe regen vindt het heerlijk om in vochtige grond te staan. Kies daarom een grond die water goed kan vasthouden, zoals terras- en balkonplantengrond.
Als de plant zijn blad laat vallen of ineens verwelkt / niet meer uitloopt kan dat duiden op te veel vocht bij de wortels. Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria, wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond meng dan wat compost en tuinturf om de bodem te verzuren.
Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.
Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
In principe kun je blauweregen het hele jaar planten, behalve als het vriest. Dan is de grond namelijk te hard voor de plant om goed te kunnen wortelen waardoor ze geen vocht op kunnen nemen. Daarnaast kun je de echt hete periodes in de zomer ook beter even voorbij laten gaan.
te veel schaduw, er worden dan nauwelijks bloemknoppen gevormd. In de volle zon zal de bloei het rijkst zijn. 5. te arme en droge grond, zorg voor voldoende water en voeg patentkali toe in het voorjaar.
Tijdens de zomermaanden kun je de lange uitlopers weghalen. Lange takken zonder knoppen zullen geen bloemen krijgen, dus deze kun je goed wegknippen tot aan 2 of 3 knoppen. Daarmee houd je de Wisteria in toom. Je dient de Blauwe regen goed te geleiden omdat deze snel groeit.
Turf heeft de eigenschap om water en voedingstoffen, die anders uit de grond weglopen, goed vast te houden. Daarnaast verbetert het de structuur, maakt het de grond luchtiger, verlaagt het de zuurgraad en verhoogt het de organische stofgehalte van de grond.
Water geven moet rijkelijk gebeuren. De Wisteria heeft een grote waterbehoefte. Men zet hem dan ook best tot de bloei in een teil water. Een extra voordeel is dat de eindpunten van de wortels gaan inrotten door deze behandeling, wat, hoe eigenaardig ook, een gunstig effekt heeft op de bloei !
De Blauwe regen (Wisteria) is een echte schoonheid in de maanden april, mei en juni. Met een uitbundige bloei van bloemtrossen tot 30 cm lang die ook heerlijk geuren. Als een regen van bloemen vallen de trossen naar beneden.
Wisteria is een bladverliezende klimplant, die zeer krachtig groeit en bovenal zeer geliefd is om zijn elegante, hangende tuilen met bloemen. Het kleurenpalet van de bloemen varieert van lichtroze, purper, lavendelblauw tot wit.
Wanneer Blauwe Regen Verplaatsen
De beste tijd om de Blauwe regen te verplaatsen is als de boom in ruste gaat en dat is de herfst periode. Om specifieker te zijn als alle bladeren van de boom zijn afgevallen. In de het voorjaar en de zomer heeft de Blauwe regen alle energie nodig om bladeren en bloemen aan te maken.
Blauweregen is niet zelfhechtend, hij moet worden geleid. Gebruik stevig bindtouw, want met zijn enorme groeikracht kan hij zelfs een regenpijp dichtknijpen als hij zich daaromheen slingert. Leuk om te weten: van de Wisteria sinensis, van oorsprong uit China, draaien de twijgen linksom.
De drie meest gangbare soorten zijn Wisteria sinensis, Wisteria floribunda en een kruising tussen deze twee, Wisteria x formosa. De uit China afkomstige sinensis bloeit in april, nog voordat het blad er is, met bloemen die geuren. De Japanse floribunda heeft bloemen met weinig of geen geur, maar wel de langste trossen.
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.