dwangbeet. De tanden kunnen zo'n positie in de mond hebben dat ze storen als je bijt. Dan kan je onderkaak naar voor of opzij schuiven om de tanden op elkaar geplaatst te krijgen. Dat leidt tot een extra belasting van het kaakgewricht en extra slijtage.
De dekbeet is een afwijking, waarbij twee of meer bovensnijtanden in een abnormaal steile stand in de kaak ge- plant staan, waardoor de ondertanden voor een groot deel worden bedekt door de boventanden (diepe beet).
Kruisbeet. Een gebitsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar sluiten. Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval.
Bij een diepe beet sluiten de bovenste voortanden te ver over de ondertanden. Dat kan zo ernstig zijn, dat de onderste tanden in het tandvlees van het verhemelte bijten en ze nauwelijks meer zichtbaar zijn. Boventanden kunnen schuin naar voren komen te staan en er kan een spleet tussen de voortanden ontstaan.
Problemen met overbeet
Hoewel het niet noodzakelijkerwijs bij alle patiënten voorkomt. – Patiënten bijten uiteindelijk in hun tandvlees. Dit genereert op zijn beurt over het algemeen parodontale en bruxisme problemen, die uiteindelijk leiden tot slijtage van het glazuur van de onderste boogdelen.
Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.
Een positie waarbij de gebitsbogen van de boven- en onderkaak precies op elkaar passen wanneer de mond wordt gesloten. Occlussie is ook wel de 'perfecte beet'.
Bij een overbeet ligt de bovenkaak verder naar voren. Maar het omgekeerde kan ook: dat de onderkaak juist verder naar voren ligt. Dat noemen we een onderbeet. Omdat de boventanden nu niet vóór maar áchter de ondertanden staan, wordt het ook wel de omgekeerde overbeet genoemd.
De traumatisch diepe beet maakt snel ingrijpen noodzakelijk. Onze kaakchirurg en orthodontist stellen in overleg met de tandarts van de patiënt een behandelplan op. De röntgenfoto's laten de verschillende stadia van de behandeling zien. Met een slotjesbeugel wordt het bovenfront omhoog en naar voren gebracht.
Laterale en anterieure kruisbeet: hierbij zitten 1 of meer van de bovenste tanden binnen de onderste tandenrij. Dit verstoort niet alleen de normale kauwbewegingen, maar kan op termijn ook afwijkingen veroorzaken bij de ontwikkeling van de kaakgewrichten.
Een ander woord voor beet is ook wel occlusie. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist. Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie.
Definities die `debanderen` bevatten:
het onordelijk uit elkander loopen der soldaten: à la débandade, in de grootste wanorde. Debandement, het wegvlugten der soldaten, het uitrukken van hen in verstrooide hoopen.
Daarnaast kennen we een harde indicatie bij een zogenaamde palatumbeet waarbij de ondertanden het tandvlees van het verhemelte stuk bijt. Een kruisbeet of schaarbeet levert een fors verminderde kauwfunctie en verhoogde kans op parafuncties.
Overbeet is de medische term voor het naar voren staan van de snijtanden in de bovenkaak ten opzichte van die in de onderkaak. Indien de onderste snijtanden de bovenste overlappen, spreekt men van een onderbeet.
Een Quad-Helix is een beugel die wordt geplaatst in een smalle bovenkaak met ruimtegebrek, waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit noemen we een kruisbeet. Met de Quad-Helix wordt de kruisbeet gecorrigeerd door de bovenkaak te verbreden.
Scheefgroei van het gelaat door eenzijdige excessieve groei van het caput mandibulae (condylaire hyperplasie) treedt meestal pas op na de puberteitsgroeispurt, al kan de afwijking zich manifesteren van kinderleeftijd tot ruim volwassen.
Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.
Maak als eenvoudige oefening een gewone glimlach. Trek je mondhoeken zijwaarts en houd ze daar gedurende 10 seconden. Vervolgens komen je lippen iets van elkaar en houd je ze daar nog eens 10 seconden. Herhaal dit, en maak je glimlach nog breder als je wilt.
Met een chirurgische kaakcorrectie kunnen we de stand en breedte van 1 of beide kaken veranderen en verbeteren. Deze operatie heet ook we een kaakosteotomie. Niet iedereen is even tevreden over zijn of haar uiterlijk en de stand en functie van het gebit.
Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.
De ruimte die tussen je boven- en ondertanden ontstaat kan weinig zijn,maar ook erg veel. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken want dit is geen zeldzame aandoening. Een overbeet is te corrigeren zonder operatie. Je kunt heel gemakkelijk je gebit corrigeren met de onzichtbare beugel van AirSmile.
Bij volwassenen met een overbeet kunnen we de groei van de kaak niet meer beïnvloeden. Het corrigeren van een overbeet is dan alleen mogelijk met een vaste beugel in combinatie met een kaakoperatie.