De eerste keer dat je een Marokkaanse tajine van aardewerk gebruikt moet deze eerst 24 uur weken in een waterbad.Daarna laat je de tajine voor ieder gebruik 1 uur weken. Dit is noodzakelijk om de warmtegeleiding beter te laten verlopen. Anders is de kans groot dat de tajine kapot springt.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.
Let op of de tajine vuurvast is en geschikt is voor koken op gas. Vaak kan er met de tajine alleen in de oven worden gekookt. Echter, de aardewerken tajines (rood met zwart) zijn wel geschikt om mee te koken op gas. Een vlamverdeler is wel een aanrader.
De tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine.
Soort tajine:
Tajines van porselein zijn het beste te gebruiken in de oven, ze kunnen wel op gas maar dan op een heel laag pitje en in combinatie met een warmteverdeler. Tajines van aardewerk kunnen vaak wel op vuur aangezien ze vuurvast zijn. De meeste tajines zijn niet geschikt voor inductie kookplaten.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Doe het deksel op de tajine en plaats in het midden van de voorverwarmde oven op 200 graden. Maak je dit gerecht in een tajine i.p.v. een vuurvaste schaal dan kan je de tajine ook gewoon op het gas zetten. Het gerecht is klaar als de groenten zacht zijn en de saus is gereduceerd.
Een tajine is een Noord-Afrikaanse stoofpot die uit een ronde, holle schaal met daarop een hoge kegelvormige deksel bestaat. Van oorsprong is deze van aardewerk, maar inmiddels is hij ook verkrijgbaar in andere materialen. Met een tajine kun je heerlijke stoofpotjes maken van kip, vlees of vis met groente en kruiden.
Tajines zijn gemaakt van verschillende materialen. Het traditionele materiaal is aardewerk. Het handige is dat dit gewoon in de vaatwasmachine mag, alleen is het niet geschikt voor inductie. Daarom zijn er ook tajines van gietijzer of roestvrijstaal.
Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt. Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid.
Maar om de tajine op inductie te kunnen gebruiken, is de onderkant van de pan vaak van een ander materiaal. Zoals gietijzer of aluminium. Doordat een inductie kookplaat werkt op magnetisme, is het natuurlijk belangrijk om een tajine te kopen die een geschikte onderkant heeft.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken. In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.
Haal de beste smaak in huis. De kwalitatief goede Tajine kruiden van KruidenvoorThuis zorgen voor een culinaire beleving van niveau. Wij vinden dat koken leuk en makkelijk moet zijn.
Tajín is een specerijenmengeling op basis van gemalen chilipeper, limoen en zout. Hierdoor heeft het poeder een zuurtje, een zoutje en een stevige dosis pit. Geen nood: niet het type pit waar je spontaan van naar je zakdoek grijpt, maar gewoonweg nét voldoende vuur voor een aangename, warme nasmaak.
De Marokkaanse keuken is verfijnd en Marokkanen koken graag, en vaak op hoog niveau. Daarbij is het eten gezond. Veel verse groenten, verse kruiden en mager vlees en de bereidingswijze in de tajine, een stoofpot van aardewerk, is vetarm.
Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
Tajine met couscous
Restjes kun je prima invriezen of de volgende dag eten.