Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
De verwachting is dat het weer zacht blijft. De kans op winters weer is heel klein. Dat betekent niet dat het helemaal niet meer kan sneeuwen of koud wordt. Ook tijdens zachte weken kan er weleens een dagje met winterse buien of een koude vriesnacht tussen zitten.
Een mooi sneeuwdek levert dat meestal niet op. De winter met de meeste dagen waarin sneeuw viel in Nederland was in het jaar 1963. Nederland kende in deze winter maar liefst 37 dagen waarin het sneeuwde. Vandaar dat het ook niet vreemd is dat de winter van 1963 staat geregistreerd als de koudste winter tot nu toe.
Op 9 maart 1970 kwam een eind aan een bijzondere periode want, van 2 t/m 9 maart 1970 was er op veel plaatsen een reeks van 8 sneeuwdagen op rij. Toen was er dus, na de vrij koude winter van 1969/1970, ook een winters staartje in de eerste helft van de “lentemaand”. Net als in 1947 dus.
En gelijk heeft hij ook in ons land: sneeuw in april komt wel vaker voor, al is het uitzonderlijker geworden. Tussen 1961 en 1990 waren er jaarlijks gemiddeld twee sneeuwdagen in april. In de drie decennia daarna is dat gezakt naar 0,6: in vijf jaar tijd zijn er dus gemiddeld drie aprilse dagen waarop er sneeuw valt.
Over het algemeen valt in Nederland de meeste sneeuw in december, januari en februari. Soms doet de lente al bijna haar intrede als er nog sneeuw valt. In februari 2010 kopten de kranten bijvoorbeeld nog dat Nederland zich moest opmaken voor de hevigste sneeuwval in 30 jaar.
U kunt in februari een paar dagen sneeuw verwachten in Nederland. Wanneer er sneeuw is raden wij u aan om snowbooths en wanten mee te nemen om goed warm te blijven terwijl u Nederland verkent.
Maart geldt nog steeds als volop wintersportseizoen en vrijwel alle skigebieden zijn open tot tenminste het laatste weekend van de maand. Ga je voor een wintersport eind maart, dan kun je ervoor kiezen om naar een hoger gelegen skigebied te gaan, zoals een gletsjergebied, om zeker te zijn van goede sneeuwcondities.
Sinds de start van de sneeuwmetingen begin jaren '50 lag er in 1970, 1999 en 2021 ook 15 cm aprilsneeuw. Het record is 20 cm, gemeten op 11 april 1978 in Renesse.
In de poolstreken ligt de sneeuwgrens op zeeniveau. In de Alpen ligt de grens op ongeveer 3200 meter hoogte. Bij de evenaar, op de warmste plekken van de aarde, ligt de sneeuwgrens op meer dan 5000 meter hoogte.
De kans dat het een witte kerst wordt is ongeveer 7%. Officieel is het een witte kerst wanneer erin De Bilt beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek is. Dit is sinds 1901 slechts 8 keer gebeurt, waarvan de laatste 2 keer in 2009 en 2010.
Naar de hoger gelegen skivakantie walhalla's in maart
De sneeuwcondities geven veelal "poedersneeuw" aan en er liggen meerdere meters sneeuw. Denk aan de skigebieden van Val Thorens, Tignes, La Plagne en Les Arcs. Ook het Zwitserse Saas Fee en Zermatt, het Oostenrijkse Sölden en St.
Dat sneeuwdek in De Bilt met Kerstmis is sinds 1901 (het begin van de weermetingen in Nederland) slechts acht keer voorgekomen. Vóór 2010 gebeurde het in 2009, en daarvoor in 1981. Hier zie je een mooi overzicht van het KNMI.
April telt gemiddeld vier officiële vorstdagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur 's nachts in De Bilt tot onder het vriespunt daalt. Op de Veluwe en in Twente komen gemiddeld zes vorstdagen voor en elders in het midden, zuiden en oosten 4 à 5. De kustprovincies kunnen rekenen op 0 tot 3 vorstdagen.
Zo voorspelden wetenschappers vorig jaar de koudste winter ooit en al gauw bleek dat daar geen sprake van was. De eerste weermodellen voor de winter van 2022/2023 verwachten in ieder geval een redelijk natte winter. In januari zullen er waarschijnlijk 8 tot 15 dagen zijn waarop er neerslag valt.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,8 graden, tegen 3,9 graden normaal stevent de laatste van de drie wintermaanden op een 4e plaats af in de lijst van warmste februarimaanden ooit. Landelijk viel 119 mm tegen 60 mm normaal, ook een vierde plek.
Maart: de sneeuw begint langzaam te smelten
In maart ligt de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt, waardoor de sneeuw vooral in het dal flink begint te smelten.
Natte sneeuw in mei is best zeldzaam, maar dat de sneeuw ook echt blijft liggen is heel bijzonder. De laatste dag na de winter in De Bilt met een sneeuwdek is 4 mei. Dat gebeurde in 1978. In De Bilt werden de laatste natte sneeuwvlokken waargenomen op 17 mei 1935.
In Nederland sneeuwt het het meest in het noord- en zuidoosten van Nederland in de provincies: Groningen, Overijsel, Drente, Gelderland en in de Limburgse heuvels. In Nederland sneeuwt het het meest in het noord- en zuidwesten van Nederland langs de kust en dan vooral langs de Zeeuwse kust sneeuwt het minst.
Obertauern: hooggelegen en sneeuwzeker voor een wintersport in april. La Plagne: kiezen uit meer dan 200 kilometer piste. Engelberg: genieten van de lente in Zwitserland. Zermatt & Saas Fee: ultieme wintersport in april.
Van 10 januari t/m 20 februari. Van 7 maart tot einde skiseizoen, met Pasen wel drukker.
De door hogedrukgebieden gedomineerde maand was naast recordzonnig ook extreem droog en tevens vrij zacht, met een gemiddelde temperatuur van 7,3°C tegen 6,5°C normaal.
Overdag stijgt het kwik naar gemiddeld 10,5 graden, in de nacht daalt de temperatuur naar 2,4 graden. Op gemiddeld acht dagen daalt de temperatuur tot onder het vriespunt en gemiddeld één dag daarvan levert matige vorst op met een temperatuur onder -5 graden.
Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. De maandgemiddelden van de maximumtemperatuur liggen, naargelang van de plaats, tussen 0 en 6°C en die van de minimumtemperatuur tussen –5 en 1°C.