De spieren en pezen van het SI-gewricht kunnen bij overbelasting en een langdurige verkeerde houding of belasting ook pijn in het SI-gewricht uitlokken. Verdere oorzaken voor pijn in het SI-gewricht kunnen infecties, rughernia's, botfracturen, heupaandoeningen en ook stress zijn.
Klachten van het SI-gewricht kunnen ontstaan na een ongeval, tijdens of na een zwangerschap, bij bindweefselaandoeningen, bij scoliose, na het operatief vastzetten van lendewervels, bij een groot verschil in beenlengte of bij een abnormaal looppatroon. Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.
Het SI-gewricht is een vrij star gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. De pijn kan veroorzaakt worden door problemen in of buiten het gewricht. Door aanhechting van veel spieren, pezen en banden is het gevoelig voor overbelasting. Echter, vaak is er geen specifieke oorzaak te vinden.
Bij axiale spondyloartritis heeft u gewrichtsontstekingen. Vooral de gewrichten tussen onderrug en bekken (SI-gewrichten) en in de wervelkolom zijn ontstoken. Dat geeft pijn en stijfheid in de onderrug en/of nek. De behandeling bestaat uit oefeningen doen, bewegen en pijnstillers die ontstekingen remmen.
Mensen met dysfunctie van het SI-gewricht kunnen het volgende ervaren: Pijn, die scherp, stekend of dof kan zijn, aan één kant van het bekken/onderrug, of in de lies of stuit. Pijn die kan uitstralen naar de knie. Pijn bij beweging, zoals opstaan vanuit zittende positie, draaien in bed of buigen/draaien.
De behandeling van aandoeningen van het SI-gewricht
Het is belangrijk dat de patiënten veel bewegen, ook als ze klachten ondervinden. Daarnaast wordt fysiotherapie voorgeschreven. Het sacro-iliacale gewricht wordt tijdens de therapiesessies door middel van speciale oefeningen gestabiliseerd en ontlast.
Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie worden verholpen. Het gewricht kan worden losgemaakt en eventueel kunnen mobiliserende oefeningen helpen om terugval te voorkomen.
Een veel gestelde vraag is: hoe lang duurt het herstel van het SI-gewricht? Gemiddeld herstelt u binnen twee tot drie weken en zullen de klachten dan ook verdwijnen. Indien de weefsels zijn beschadigd, dan kan herstel vervolgens tot wel 6 weken duren.
Ontstekingsremmende pijnstillers worden ook wel NSAID's genoemd. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, naproxen en tiaprofeenzuur. Deze middelen kunnen verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen.
Het SI-gewricht kan pijn veroorzaken, bijvoorbeeld door artrose. Bij een SI-blokkade worden de zenuwen die naar het SI-gewricht lopen deels onderbroken. Hierdoor kan het pijnsignaal langere tijd minder worden doorgegeven.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
De ziekte van Bechterew begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook de gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. Patiënten met de ziekte van Bechterew zijn vaak moe. In een latere fase kunnen ook de ogen, hart en andere organen ontstoken raken.
Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, maar het is daarnaast vooral belangrijk om het bij bekkenpijn rustig aan te doen. Luister naar je lichaam! Wanneer je de pijn negeert, wordt de klacht namelijk erger. Een warm bad kan helpen.
Stressfactoren kunnen rugpijn veroorzaken, in stand houden of zelfs verergeren. Dit komt doordat er door stress een verhoogde spierspanning kan ontstaan in het lichaam. Deze spierspanning ontstaat doordat er geen balans meer is tussen inspanning en ontspanning.
Lage rugklachten kunnen worden veroorzaakt door problemen met SI-gewricht. Naar schatting 80% van de Nederlandse bevolking heeft minimaal één keer in het leven last van lage rugpijn. Soms is het sacro-iliacaal gewricht – kortweg SI-gewricht – de grote boosdoener. Dit wordt ook wel “SI-syndroom” genoemd.
Met de juiste houding is fietsen gezond en helpt het tegen rugpijn. Vooral de onderrug en de kleinere spiergroepen in de wervelkolom worden hierbij getraind.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Gebruik van extra vitamine D of van levertraan (rijk aan vitamine D én omega-3 vetzuren) kan klachten helpen verminderen. Omdat tekorten aan vitamine D schrikbarend veel voorkomen, vooral bij ouderen, is aanvulling met extra vitamine D wenselijk bij alle vormen van gewrichtsklachten.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Een orthopedisch chirurg (kortweg: orthopeed) richt zich op het verminderen van uw pijn en helpt u om weer gemakkelijker te kunnen bewegen. Hierbij werkt de orthopeed in sommige gevallen samen met andere behandelaars, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een reumatoloog. Daarna wordt er een een behandelplan opgesteld.
De ziekte van Bechterew is niet te genezen, maar met een goede behandeling zijn de klachten goed te beperken. De levensverwachting is over het algemeen normaal.
L4 - Gebied rond knieschijf, buitenzijde bilstreek, buitenzijde bovenbeen, voorzijde onderbeen, binnenzijde voet, begin grote teen. L5 - 1e (grote) en 2e teen. S1 - 3e, 4e en 5e teen, hiel. S2 - Bilstreek, binnenzijde boven- en onderbeen, geslachtsorganen.
Bij de symptomen onder Herkenning van lage rugpijn kun je zelf iets doen: Blijf in beweging ook al heb je pijn. Ga bijvoorbeeld wandelen. Beweging verbetert je uithoudingsvermogen en de kracht van je rug- en buikspieren die je wervelkolom ondersteunen.
Til je zitvlak van de grond, druk je armen tegen de grond en strek je heup naar boven. Trek de tenen van je steunbeen licht naar je toe en voel de spanning in je zitvlak. Houd deze positie tot zes seconden vast en keer dan terug naar de uitgangspositie.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.