Goede alternatieven voor kurkuma in beitsen zijn saffraan, annatto en saffloer.
Kurkuma kan vervangen worden door saffraan, wat een wat mildere smaak heeft, maar wel ook de gele kleur afgeeft. Verder zit kurkuma natuurlijk ook in kerriepoeder, waardoor je dat soms als vervanger kunt gebruiken.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Kurkuma ziet er hetzelfde uit als gember, maar heeft van binnen een donker gele bijna oranje kleur; vandaar ook de naam geelwortel. De kleurstof Curcumine, welke in de wortel zit, zorgt voor deze uitgesproken kleur.
In Nederland is Koenjit bekend onder naam Kurkuma en de naam geelwortel. Kurkuma is een specerij, dat zowel gedroogd als vers (als wortel) te koop is. Kurkuma bevat de stof curcumine, een antioxidant die zou helpen tegen tal van kwalen en ziekten.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Verstegen Kurkuma gemalen bestellen | ah.nl.
De smaak van kurkuma laat zich het beste omschrijven als mild, prikkelend en licht bitter. Het proeft een beetje als peper en mosterd, maar dan veel zachter. Kurkuma heeft ook wat weg van gember, gember is overigens een familielid van Curcuma longa.
Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Het gedroogde specerij wordt gemaakt van de wortel. De wortel van de kurkuma is ook vers te eten; de smaak is licht bitter, pittig en aards.
Verse kurkuma, daarentegen, is wat minder algemeen in kruidenierswinkels, maar eerder te vinden bij een groenteboer op de wekelijkse markt, in biologische voedingswinkels, of zelfs soms in natuurvoedingswinkels. Bovendien is er de mogelijkheid om verse kurkuma op het internet te kopen.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Kurkuma wordt ook wel aangeduid als Indiase geelwortel, koenier (Surinaams-Nederlands), koenjit (Nederlands-Indisch), kunyit (Indonesisch). Het werd vroeger ook wel tarmeriek genoemd, hetgeen een anglicisme is, vanaf het Engelse woord turmeric. Vanwege de gele kleur wordt het ook wel Indiase saffraan genoemd.
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Kurkuma (ook wel bekend als geelwortel) is een zeer krachtige antioxidant dat ondersteuning biedt aan je lever, spijsvertering en soepele gewrichten. Het kruid werkt zuiverend en is daardoor een goede aanvulling op het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
Bij zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is kurkuma af te raden, simpelweg omdat er onvoldoende veiligheidsinformatie beschikbaar is(6). Kurkuma bezit sterk antioxidatieve eigenschappen. Wie een kankerbehandeling ondergaat, mag daarom nooit zonder samenspraak met de arts kurkuma gebruiken.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.