Wanneer je nog middenin het geweld zit en je je zorgen maakt om je veiligheid, wacht dan niet langer en zoek meteen hulp. In geval van nood bel je met de politie, via telefoonnummer 112. Per jaar hebben er ongeveer 119.000 kinderen te maken met kindermishandeling en geweld thuis.
Werkgever en werknemer zijn beiden verantwoordelijk voor die gezonde en veilige werkplek. De werkgever moet zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.
Een onveilige werkplek of onveilige apparatuur kunnen tot grote gezondheidsschade leiden. Werkplekken of de uitrusting, zoals machines, gereedschappen en steigers, kunnen de veiligheid en gezondheid van werknemers (soms ernstig) schaden.
Haast hebben, spullen laten slingeren, een stoel pakken in plaats van een trapje, maar ook versuft zijn door medicijngebruik: het zijn allemaal voorbeelden van situaties en gedrag met een groot risico op vallen; Veroudering.
Bel 0800-5151. Of doe uw melding online.
Om gezond en veilig te kunnen werken is voldoende (dag)licht nodig en gelden criteria voor temperatuur, ventilatie en geluid. Ook zijn er richtlijnen voor het aantal beschikbare vierkante meters per persoon, het daglicht, het meubilair en de werkapparatuur.
Volgens de wet moet je goed zorgen voor je werknemers. Dat betekent dat je voorziet in een veilige en gezonde werkplek, de juiste werkmiddelen en instructies om veilig te werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden, verzuimbegeleiding en preventie. Dat is je zorgplicht.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.
Als u uzelf en uw werkgever u jarenlang heeft uitgeput door stress en spanningen is uw werkgever aansprakelijk en moet een schadevergoeding worden betaald. Stress is iets wat op zich niet verkeerd is. Door stress wordt u alerter in situaties die daar om vragen en waardoor u ook beter presteert.
Bespreek uw klacht met uw werkgever
U moet uw situatie dan in eerste instantie kenbaar maken bij uw werkgever. Samen probeert u tot een oplossing te komen. Is er binnen het bedrijf waar u werkt een ondernemingsraad (OR)? Dan kunt u uw probleem ook bij hen melden.
Allereerst kan je terecht bij de vertrouwenspersoon of preventieadviseur op het werk. De contactgegevens van deze persoon staat in het arbeidsreglement. Een tweede optie is om bij je vakbond aan te kloppen. Zij staan werknemers bij in geschillen met werkgevers.
Ga je kiezen voor je eigen gevoel. Dit kan eng zijn want je moet dan los gaan laten wat de ander van je denkt, en meer gaan vertrouwen op je innerlijke stem en je eigen beweging. Het is niet meer die ander waar je op leunt, die jou de veiligheid moet schenken die je nodig hebt, maar je haalt het meer uit jezelf.
Psychologische veiligheid is een randvoorwaarden voor teamleden om sociale risico's te durven nemen. Als je je kwetsbaar op durft te stellen, durf je namelijk fouten te maken, een afwijkende mening te ventileren, om hulp te vragen en afwijkend gedrag te vertonen. Dit gedrag is de basis voor groei.
Het allerbelangrijkste is dat je je veilig en geborgen voelt met jezelf en de mensen om je heen. Dat je je veilig voelt om jezelf te zijn en niet bang hoeft te zijn of het gevoel hebt, dat je je anders moet voordoen omdat je anders niet geaccepteerd wordt en alsnog alleen achterblijft.
Veroorzaakt u schade tijdens uw werk? Dan is meestal uw werkgever aansprakelijk voor de schade. Uw werkgever is verantwoordelijk voor zijn werknemers. Hij moet ervoor zorgen dat u op een goede en veilige manier uw werk kunt doen.
Zo zijn diefstal, verduistering of bedrog voorbeelden van ernstig verwijtbaar handelen. Ook het structureel niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan onder omstandigheden leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werknemer.
De bedrijfsarts wordt door de werkgever betaald. De werkgever kan ervoor kiezen zich hiervoor te verzekeren. De bedrijfsarts is een expert op het gebied van gezondheidsklachten en werk. De huisarts zal zich niet bezighouden met re-integratie naar het werk, maar alleen met het herstel van de patiënt.
Zorg voor een schoon en opgeruimd bureau
En ze creëren vaak onrust. Zorg dat je op je bureau alleen de noodzakelijke items hebt liggen zodat je bureau goed schoon kan blijven en je met de juiste ruimte en opgeruimde geest kunt werken.
De werkplek volgens de Arbowet
Een cruciaal onderdeel van de Arbowet is de werkplek van de medewerkers. De arboregels zijn van toepassing op personeel welke langer dan 2 uur per dag gebruik maken van de werkplek. Niet alleen de werkplek is van belang, ook moet er voldoende beweegruimte zijn.
De beste houding op je werkplek kun je als volgt samenvatten: Je voeten staan op de grond (of op een voetensteun) en de knieën zijn 90 graden gebogen. De rug steunt tegen de rugleuning van je stoel, armen en schouders zijn ontspannen en het hoofd staat 'rechtop'.
We spreken van een arbeidsconflict wanneer het echt invloed gaat hebben op het werk. Denk hierbij aan een moeizame relatie met de leidinggevende, of veelvoudig ziek zijn. Bij een arbeidsconflict gaat het er dus om dat de meningsverschillen zo strak tegenover elkaar staan, dat het van kwaad tot erger gaat.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. Verder spoort de Inspectie fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de keten van werk en inkomen op.
Arbobeleid gaat onder meer om: werkplek en apparatuur. lichamelijke en psychische belasting. werken met gevaarlijke stoffen, straling en besmetting.