Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180. Wanneer kozijnen echt in een hele slechte staat verkeren kun je het beste eerst de bladderende verflagen verwijderen met een verfkrabber en daarna het kozijn grondig schuren met korrel 80-120 schuurpapier.
Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120. Als je houten deur, kozijn of meubel al in de verf staat maar die verf ziet er niet zo goed uit, dan is het belangrijk dat je deze verflaag corrigeert.
Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180. Dit is perfect voor het opschuren van een laag grondverf. Voorbeelden hiervan zijn 120 schuurpapier en schuurpapier 150p. Alles met een korrel boven de 200 is Extra fijn schuurpapier.
Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen.Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.
Geschilderde kozijnen schuren we altijd op met korrel 120.Kaal hout zouden we met korrel 80 schuren.Schuur het oppervlak altijd tot het mooi egaal is en tot het volledig gematteerd is. We letten altijd op dat we bij het schuren een goede afzuiging hebben of een stofkapje dragen.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuurt u de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou u voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Het buitenkozijn schuren
Schuur het hele kozijn op. Gebruik hiervoor schuurpapier (korrel 120). Je kunt een schuurblok gebruiken om het schuurpapier aan te bevestigen. Borstel het kozijn vervolgens schoon met een zachte borstel en neem het af met een vochtige doek.
Overzicht korrel schuurpapier
P80, P100 of P120: voor het schuren van nieuw hout. P120 of P150: voor het schuren van bestaande, redelijke verflagen. P180, P200 of P220: voor het opschuren van bestaande, prima verflagen.
Ga met een heen- en weergaande beweging over het houtwerk terwijl je lichte druk uitoefent. Zorg dat je ook goed door de hoekjes en naden gaat. Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Ontvetten is altijd het eerst wat je moet doen, hierna kun je eventueel schuren. Houtwerk of oude verflagen worden na mate van tijd vies en vettig, ga je eerst schuren dan schuur je dit in de oude verflaag en porien van het hout.
Voorkom zakkers
Zorg dat de ondergrond goed geschuurd is. Werk in een schone ruimte die bij voorkeur tussen de 16° en 24° is en zorg dat het object ook op de juiste temperatuur is. De autolak hecht bijvoorbeeld slecht aan een ijskoude auto, waardoor het kan zakken. Zorg dat je de laklaag niet te dik aanbrengt.
Bij St Marc is het raadzaam om achteraf nog een keer met een vochtige spons het oppervlak af te doen om eventuele zeepresten te verwijderen. Bovendien ontvetten Universol of St Marc beide beter dan ammoniak.
Na het schuren is het van belang het meubelstuk nogmaals te ontvetten met ammonia. Bevochtig de poetsdoek met ammonia en neem het hout af. Neem na het ontvetten het hout weer af met een vochtige doek en laat het drogen voordat u het hout verder behandelt met onze Hardwaxolie F-serie of een andere verf- of waslaag.
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek.
Wanneer hout door de jaren heen ruw wordt, kunt u ervoor kiezen om het weer glad te maken door het te schuren. Ook het tegenovergestelde kunt u bereiken met schuren: het hout opzettelijk ruw maken, zodat de beits, olie of lak beter kan hechten.
Fijn schuren
Bevestig hiervoor schuurpapier met een korrelgrootte tussen 180 en 240 op het schuurgereedschap van uw keuze. Schuur het hout met weinig druk en met de nerf mee, totdat het oppervlak gelijkmatig en glad is. Als het werk klaar is, verwijdert u het stof weer.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Buiten het huis geldt hetzelfde als binnenshuis: je verft eerst de kozijnen en vervolgens pas de muur. Ook hier geldt dat de hardheid van de houtverf het makkelijker maakt om de kozijnen af te plakken en dat je spetters op de muren makkelijker kunt herstellen als je ze voor het laatst bewaart.
Het is belangrijk om de kozijnen goed te ontvetten met ontvetter en een vochtige doek. Zo voorkom je blaasjes in de verf. Vul daarna eventuele gaten of kieren in de kozijnen op met actrylaatkit. Hier kun je ook een andere (hout)plamuur en het plamuurmes gebruiken.
Over het algemeen wordt vijf jaar als vuistregel aangehouden. Het verschilt per situatie of je schilderwerk langer of korter meegaat. Staat de zon veel op een kozijn of gevel gericht, dan zul je eerder onderhoud moeten uitvoeren. Een jaar met veel neerslag heeft ook zijn invloed hierop.