We krijgen regelmatig de vraag 'wat kost een Chromebook? ' Het antwoord is niet zo eenvoudig. Er zijn Chromebooks vanaf 200 euro, maar er zijn ook genoeg modellen die 400, 600 euro kosten of nog meer kosten. Vraag jezelf daarom eerst af hoeveel je wil uitgeven en aan welke eisen de laptop moet voldoen.
Ga je bijvoorbeeld vooral tekstverwerken en internetten? Dan kan dit prima op een Chromebook. Wil je in de toekomst ook aan de slag met het spelen van games of foto's en video's bewerken. Dan is een laptop een geschikte keuze.
Goedkoop. Omdat de Chromebook net wat minder mogelijkheden heeft dan een Windows laptop of MacBook, is de Chromebook vaak een stuk voordeliger dan andere laptops. Je ziet dan ook dat veel studenten kiezen voor een Chromebook. Zo vind je in de officiële webshop van HP al Chromebooks vanaf +/- 250 euro.
Een Chromebook heeft zeker voordelen tegenover andere laptops, zoals de prijs. Het is een budgetvriendelijk alternatief voor een Windows-laptop. Er zijn al Chromebooks vanaf € 199,-. Ook starten ze snel op en zijn ze veilig.
Maar wat kun je nou beter hebben? Een Chromebook is een soort laptop met het besturingssysteem Chrome OS. Het apparaat is niet zwaar en daarom gemakkelijk mee te nemen. Daarnaast is het wel bedoeld voor lichte werkzaamheden zoals browsen op het internet, e-mailen en werken in de Cloud.
Werkt Microsoft Office op een Chromebook? Op alle Chromebooks kun je veel Microsoft Office-bestanden openen, bewerken, downloaden en converteren. Op Chromebooks die Android-apps ondersteunen, is Microsoft Office momenteel beschikbaar als Android-app.
Als uw Chromebook meer dan vijf jaar oud is, kan het bericht 'Dit apparaat ontvangt geen software-updates meer. Je kunt de computer blijven gebruiken, maar moet overwegen een upgrade uit te voeren.
Je gebruikt een Chromebook voor internetten en films kijken, maar ook gaming en foto- of videobewerking. Je werkt direct vanuit de Chrome browser of installeert apps uit de Google Play Store. Je downloadt alleen apps uit de Play Store en niet van het internet, waardoor je beter beveiligd bent tegen virussen.
Wat je helaas nog niet goed kunt doen op een Chromebook, is foto's bewerken of video's editen met zware software zoals die van Adobe. Voor gaming kun je ook beter geen Chromebook kiezen, want de enige spelletjes die beschikbaar zijn, zijn die die je in de Play Store – dus op je Android-telefoon – ook kunt spelen.
Ja, het is veilig!
Om meteen met de deur in huis te vallen, het is veilig om te gaan internetten op een Chromebook. Ze hebben namelijk een standaard ingebouwde beveiligingsfunctie genaamd Verified Boot.
Het besturingssysteem van de Chromebooks is van Google, maar het bedrijf maakt zelf geen computers. Allerlei andere producenten maken ze wel, van HP tot Lenovo en van Acer tot ASUS. Het goedkoopste model begint rond de 200 euro, de duurste kost maar liefst zo'n 1900 euro.
Een Chromebook is zeer geschikt voor je studie of voor op school. Maak gebruik van Google Classroom, werk aan verslagen of maak een presentatie.
Opslagcapaciteit. De meeste bestanden die je gebruikt op een Chromebook worden opgeslagen in de cloud, dus de meeste modellen worden geleverd met 32 of 64 GB en maximaal 128 GB aan opslagcapaciteit.
Op het opslaggeheugen van 32GB, 64GB of zelfs 128GB kun je genoeg bestanden kwijt. De Chromebook gaat zo'n tien uur mee op een volle lading, voordat hij aan de oplader moet, en dat is lekker lang.
Google One
Bij je Chromebook krijg je 100 GB cloudopslag. Je hebt genoeg ruimte voor al je bestanden en foto's met 12 maanden Google One kosteloos.
De Samsung Galaxy Chromebook 2 360 is van de drie Chromebooks het kleinste, maar niet het lichtste of dunste: dat is de laptop van Acer. Met 1,28kg is het alsnog geen zwaar machientje.
Je hebt geen abonnement nodig om met de gratis functies te werken, maar je hebt meer mogelijkheden met het abonnement. Je krijgt dan alle premium functies van de Office programma's. Ook krijg je 1 terabyte cloudopslag voor OneDrive. Daarmee bewaar je al je documenten in de cloud en werk je makkelijk online.
U kunt de Windows- of Mac-bureaubladversie van Microsoft 365 of Office 2016 niet installeren op een Chromebook. De Android-versies van Office, Outlook, OneNote en OneDrive worden momenteel niet ondersteund op een Chromebook.
Helaas hebben chromebooks naast de vele voordelen ook één belangrijke beperking: je kan alleen apps uit de Chrome en Play Store installeren en gebruiken. Op een chromebook staat namelijk het besturingssysteem ChromeOS (dus géén Windows!). ChromeOS bestaat in feite enkel uit de Google Chrome webbrowser.
Een Chromebook is een laptop die op Chrome OS draait, een besturingssysteem van Google.
USB-apparaten waarvoor drivers nodig zijn, worden niet ondersteund door uw Chromebook. Chromebooks ondersteunen geen USB-apparaten waarvoor drivers nodig zijn (bijvoorbeeld printers en tekentabletten).