De Poolster is de voorste ster van het pannetje van de Kleine Beer. De Kleine Beer kun je vinden door vanaf de buitenste sterren van het pannetje van de
De Poolster staat vrijwel exact in het verlengde van de draaiingsas van de aarde.Daardoor bevindt hij zich op een vaste plaats aan de hemel, altijd exact in het noorden. Overigens is het niet de helderste ster aan de hemel, zoals vaak wordt gedacht; dat is de ster Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond.
Gezien vanuit Nederland bevindt de Poolster zich niet recht boven ons hoofd, zoals op de noordpool het geval is. In plaats daarvan staat hij op circa 52º hoogte boven de noordelijke horizon. Maar de Poolster vormt nog steeds het schijnbare draaipunt van de hemelbol; zijn positie aan de hemel verandert niet.
Op de Noordpool staat de Poolster recht boven je hoofd (90° NB), maar aan de evenaar staat ze dan weer pal op de horizon (0° NB). Ga je naar het zuidelijke halfrond dan verdwijnt de Poolster uit de nachtelijke hemel. de Poolster is nauwkeuriger dan een kompas!
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
De Poolster is niet een ster zoals onze zon: de ster is ongeveer 4000 keer groter dan onze zon. De ster behoort tot een sterrensysteem dat minstens drie sterren bevat. Bovendien is de Poolster de helderste en dichtstbijzijnde Cepheïde, een kort-variabele ster.
In de avondschemering rond 20.30 uur zien we de maansikkel.Rechts daarvan op ongeveer gelijke hoogte de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Een dag voor het begin van de herfst is de Maan in Eerste Kwartier. In en na de avondschemering zien we de maan in het zuidwesten.
Het zijn de Plejaden, makkelijk te vinden in de buurt van de rode ster Aldebaran. Hun naam danken ze aan de Griekse mythologie. Ze worden ook wel het Zevengesternte genoemd. Maar als je ze door een telescoop bekijkt, zie je dat het wolkje uit veel meer sterren bestaat.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
Dark Sky Park Lauwersmeer Provincie Friesland
Lauwersmeer is in 2016 officieel door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit wil zeggen dat het hier nog écht donker is en dat deze duisternis behouden wordt voor nachtelijke bezoekers die de sterrenhemel komen bewonderen.
De noordster is een heel bijzondere ster die bijna direct aan de noordelijke hemelpool van de aarde staat. Het is de enige heldere ster aan de hemel die niet beweegt. Het is een consistenter navigatie-instrument dan een magnetisch kompas. Maar de noordster van vandaag zal niet voor altijd stil blijven staan.
Je kan de Poolster spotten door De Grote Beer te zoeken en een lijntje van de twee buitenste sterren van de pan naar boven te trekken. De eerste heldere ster die je tegenkomt? Dat is de poolster!
Sirius. De helderste ster aan de hemel is dan weer niet noodzakelijk de ster die van zichzelf het felst straalt. Sirius is voor een groot deel zo helder doordat hij tot de meest nabije sterren behoort. De op een na helderste ster Canopus oogt iets zwakker dan Sirius, maar staat wel ruim 35 keer zo ver weg.
Het sterrenbeeld Grote Beer is een sterrenbeeld op het noordelijk halfrond, waar het het hele jaar door te zien is. De Grote Beer is in sommige perioden ook te zien vanaf het noordelijkste deel van het zuidelijk halfrond.
Om 7:00 uur komt de Zon op. Venus staat op dit moment in het sterrenbeeld Kreeft. De planeet heeft een helderheid van -4,2m en zijn schijnbare diameter meet 46,3”. De afstand tussen de planeet en de Zon aan de hemel bedraagt 32°.
6 september 2023
Op flinke afstand schuin linksonder de maan staat de ster Aldebaran in de Stier. Bekijk de wijde samenstand 's morgens vroeg, tussen 05.00 en 05.30 uur, zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Jupiter bevindt zich op nog veel grotere afstand rechts van de maan.
De Maan komt op om 00:17 uur, in het noordoosten, bij een azimut van 40°. Hij gaat om 18:32 uur onder, in het noordwesten, bij een azimut van 318°. Zie ook: Hoe laat komt de Maan op? De Maan staat om 09:28 uur in het hoogste punt aan de hemel, op een hoogte van 65.7° boven de zuidelijke horizon.
Het beste moment om ze wel te kunnen zien, is in de nacht van zaterdag op zondag, rond 3.45 uur. Er zijn dan bij ons ieder uur ongeveer 40 a 50 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Samen met meteoren van andere zwermen, zijn er bij een donkere, heldere hemel zo'n beetje 50 tot 65 'vallende sterren' per uur te zien.
Hoe herken je een satelliet? Dat is simpel. Als je een lichtpuntje ziet dat met een redelijk vaartje tussen de sterren beweegt, dan is het een satelliet. Hij geeft zelf geen licht maar weerkaatst licht van de zon (die van jou uit gezien onder de horizon staat).
De eerste vallende sterren zijn rond elf uur vanavond te zien, waarna de sterrenregen tussen drie en vier uur vannacht op z'n hoogtepunt is. "En wil je dat zien, zoek dan een donkere plek op."
De enige ster die altijd op dezelfde plaats staat, is de Poolster. De Poolster staat recht boven onze Noordpool. Doordat de aarde om zijn eigen as draait, zien we de Poolster altijd op dezelfde plek.
Er zijn ook noordelijke en zuidelijke poolsterren. Dus de noordelijke poolster staat boven de noordpool. De zuidelijke poolster staat boven de zuidpool.