Krentenbaard (impetigo) is een huidinfectie die vooral bij kinderen onder de 12 voorkomt. Maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen. Meestal kan het geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf binnen 2 - 3 weken. Krentenbaard is erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving.
De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.
Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed. Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
Was vaker je handen, verschoon beddengoed wat vaker en probeer zo min mogelijk speelgoed, kleding of andere spullen te delen. Probeer niet te krabben of de uitslag aan te raken. Door aanraking loop je namelijk de kans om de bacterie die krentenbaard veroorzaakt over andere delen van het lichaam te verspreiden.
Hoe kun je krentenbaard behandelen? # Het is belangrijk om de wondjes met rust te laten. Krab niet en houd de nagels schoon en kort. # Was je handen met regelmaat en gebruik hierbij gewone zeep.
Probeer de wondjes niet aan te raken. Was je handen regelmatig. Houd de nagels schoon en kort. Gebruik na het douchen telkens een schone handdoek.
Laat het kind niet aan de plekken krabben, om herbesmetting te voorkomen. Gebruik voor het kind een eigen handdoek. Plak de blaasjes niet af met een pleister. Het zal tot broei leiden die de infectie zal vergroten.
Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Kans op besmetting kan verkleind worden door goede hand- en hoesthygiëne. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo min mogelijk aan de krentenbaardplekken krabben.
Krentenbaard is een besmettelijke infectie van de huid en ontstaat door een bacterie. Het zit meestal rond de mond en neus. Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar. Het is heel besmettelijk, maar gelukkig niet gevaarlijk.
De dokter kiest er soms ook voor om een zalf of crème met hydrocortison of mupirocine voor te schrijven, als zalven met tetracycline of fusidinezuur niet voldoende werken. Bij sommige mensen breiden de blaasjes zich steeds verder uit. Anderen zijn erg ziek of hebben weinig weerstand.
Uw kind kan niet zwemmen met krentenbaard. Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie en daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreid in plaats van geneest.
"Eerst begint je huid licht te kloppen en een uur later zitten de plekken er meestal al. Vervolgens gaan de blaasjes trekken, jeuken en prikken. Na een aantal dagen barsten ze open en dan komen er korstjes op, die zo'n twee weken blijven zitten."
Wanneer de infectie heftig is, kunnen de kinderen soms ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfklieren. Bij verder gezonde mensen geneest de infectie doorgaans spontaan na 2-3 weken. Minder vaak wordt impetigo met grotere blaren gezien, 1-2 centimeter groot. Zij blijven enkele dagen bestaan voordat ze openbarsten.
Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van de huid zoals krentenbaard en ontstoken eczeem (jeukende uitslag). Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen. Smeer de crème of zalf dun.
Krentenbaard ontstaat vaak op de plek waar al een beschadiging zit. Samenvloeiende rode plekken, wondjes en blaasjes. Uit de wondjes en blaasjes komt vaak gele pus. Geelbruine korsten op de wondjes en blaasjes die ingedroogd zijn.
Impetigo is een huidinfectie (ook wel krentenbaard genoemd) die kan veroorzaakt worden door twee soorten bacteriën: stafylokokken (Staphylococcus aureus) en streptokokken (Groep A-bèta-hemolytische). Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie dragen (bijvoorbeeld in de neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen.
Meestal zie je dus geen blaren, maar oppervlakkige schaafwondjes. Krentenbaard gaat na één tot drie weken vanzelf over. Om dit proces te bespoedigen, is het handig antibioticacrème te gebruiken.
Kinderen jonger dan 12 jaar hebben er het vaakst last van. Ook volwassenen kunnen het krijgen. De medische naam is impetigo. Krentenbaard komt door een bacterie.
Als u teveel van dit middel aanbrengt of per ongeluk doorslikt is het onwaarschijnlijk dat dit schadelijk is. Echter, als u eventuele effecten opmerkt of bezorgd bent, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Neem contact op met uw arts als een zuigeling dit medicijn per ongeluk inslikt.
Impetigo is een onschuldige, besmettelijke huidinfectie die op het hele lichaam voor kan komen. Meestal begint het met een blaasje met daaromheen een rode rand. Dit blaasje gaat kapot, er komt vocht uit en het droogt in tot geelbruine korstjes. Plekken met blaasjes en korstjes breiden zich snel uit.
Advies voor de zwangere
Krentenbaard is in principe niet gevaarlijk voor de ongeboren vrucht. Voorzorgsmaatregelen zijn afhankelijk van de aard van het contact met een kind met krentenbaard. Nauw contact (meer dan 4 uur per dag of 20 uur per week, samen op een kamer slapen of direct slijmvliescontact) wordt afgeraden.
Niet alleen rondom de neus en mond, maar ook soms op het hele lichaam kan dit voorkomen. Bij jonge baby's zie je het ook soms rondom het luiergebied. Het is een erg besmettelijke kinderziekte bij kinderen onder de 12 jaar, vooral omdat hun afweersysteem nog niet helemaal is ontwikkeld.
Fucidin 2% Zalf | 15 g | PharmaMarket.
De aanbevolen dosering is, zowel voor volwassenen als voor kinderen, driemaal per dag een kleine hoeveelheid Fucidin® op de aangedane huid smeren. Indien u een afsluitend steriel verband aanbrengt, dient u Fucidin® minder vaak te smeren.