[...]en [ik] zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als...er geen andere mensen in de wereld zouden wonen', schrijft ze op 1 augustus 1944 – haar laatste geschreven woorden.
In haar dagboek schrijft Anne meerdere malen over het feit ze ongesteld is, in Het Achterhuis komt dat niet terug. Anne laat ook dagboekbrieven van later datum, van maart 1944 helemaal weg. In die dagboekbrieven schrijft zij over de gesprekken met Peter, over seksualiteit en wat zij elkaar daarover vertellen.
Anne krijgt op 12 juni 1942 een dagboek voor haar dertiende verjaardag.
Willem van Maaren was de verrader.
Otto Frank en de helpers klagen hem in 1947 aan bij de politieke recherche omdat ze hem verdenken van verraad. Onderzoek levert echter geen bewijs op voor zijn schuld. Van Maaren bestrijdt de beschuldigingen en wijst een schikking van de hand. De kantonrechter verwerpt de aanklacht.
Annes eerste jaren
De eerste vier jaar van haar leven woont Anne (officieel: Annelies Marie) in Frankfurt am Main (Duitsland).
Tijdens de bezetting van Nederland duikt de Joodse Anne Frank in 1942 onder voor de nazi's. Na twee jaar wordt ze ontdekt. In 1945 sterft ze in concentratiekamp Bergen-Belsen.
31 maart 2015 — Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van vlektyfus overleed, te midden van de vele andere slachtoffers van het kamp. De datum waarop Anne Frank precies overleed is niet bekend.
Twee helpers van de onderduikers zijn niet gearresteerd en op kantoor in het voorhuis achtergebleven: Miep Gies en Bep Voskuijl. Zij gaan kort na de arrestatie de schuilplaats in en vinden Annes dagboeken.
Otto Frank, de enige overlevende van het Achterhuis, ging na de oorlog vergeefs op zoek naar zijn vrouw Edith, zijn dochters Anne en Margot en de andere vier mensen met wie hij twee jaar lang ondergedoken had gezeten op de Prinsengracht. Later gaf hij Annes dagboek uit, dat bewaard was gebleven.
Door de week en op zaterdag werkten er mensen in zijn bedrijf. Zij mochten absoluut niet te weten komen dat er mensen in het achterhuis waren ondergedoken. Er waren 4 mensen die het wel wisten en de onderduikers hielpen, Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman en Victor Kugler.
Deportatie. Symbolische grafsteen voor Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen, 2003. In werkelijkheid liggen hun lichamen in een van de massagraven aldaar.
Buddy Elias, een neef van Anne Frank en het laatste directe familielid dat haar bij leven heeft gekend, is overleden, meldt het Anne Frank Fonds. Hij was 89 jaar. Elias werd in 1925 geboren in de Duitse stad Frankfurt, waar ook Anne Frank geboren werd.
Ook leest Anne veel. Anne heeft twee dromen, aanvankelijk wil ze actrice worden, omdat ze zo van films houdt. Later droomt ze ervan een beroemd schrijfster te worden.
Het Achterhuis is een autobiografie en oorlogsroman. Het is een non-fictie dagboek geschreven door Anne Frank over haar leven.
Hij haalt een passage aan uit het dagboek zoals het in Het Achterhuis verscheen en die Anne schreef op 24 december 1943: “Die arme Pim, hij kan mij niet wijsmaken dat hij haar is vergeten.” Pim was de schuilnaam die Anne gebruikte om haar vader aan te duiden.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
De familie Gies woonde op Jekerstraat 65, vlakbij het Merwedeplein waar de familie Frank woonde.
Op 14 juni 1942 schrijft Anne in haar dagboek: 'Hanneli en Sanne waren vroeger mijn twee beste vriendinnen, en wie ons bij elkaar zag zei altijd daar lopen Anne, Hanne en Sanne. ' Hannah deelde tot op hoge leeftijd haar herinneringen aan hun vriendschap en de Holocaust.
De bekendste helper van de onderduikers is Miep Gies, de secretaresse van Otto Frank. Zij en haar man Jan nemen Otto ook in huis als hij na de oorlog de enige van de familie blijkt te zijn die de verschrikkingen in de concentratiekampen heeft overleefd.
Anne Frank was een Duits-Nederlandse dagboekschrijfster van Joodse afkomst, bekend om haar werk, 'Het dagboek van een jong meisje', dat haar leven beschrijft, terwijl ze ondergedoken was voor de nazi's tijdens de Holocaust.
Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Zij komt uit een Joods gezin, dat een vrij onbezorgd leven leidt totdat Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt. Door de opkomst van het nationaalsocialisme neemt de Jodenhaat in Duitsland toe.
Peter Schiff (9 september 1926 - 31 mei 1945) is een jongen over wie Anne Frank in haar dagboek schreef en waarschijnlijk haar eerste jeugdliefde. Anne Frank en Peter Schiff leerden elkaar in 1940 op school kennen. Anne was toen elf, Peter dertien. Het werd een zomerliefde.
Voordat Anne Frank moest onderduiken woonde zij samen met haar ouders en zus van 1933 tot 1942 aan het Merwedeplein in Amsterdam-Zuid. Ze beleefden hier een gelukkige tijd totdat Nederland werd bezet door nazi-Duitsland.
Onderzoek leidt naar vermoedelijke verrader van Anne Frank
Anne Frank en de zeven andere onderduikers in het Achterhuis zijn in 1944 zeer waarschijnlijk verraden door notaris Arnold van den Bergh, lid van de Joodse Raad in Amsterdam.
Om 12.45 uur gaan de helpers naar het Achterhuis om te lunchen. Meestal zijn dat Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. In het begin is Beps vader Johan Voskuijl er ook vaak bij. Ook Jan Gies (de echtgenoot van Miep) eet regelmatig mee, hoewel hij elders in de stad werkt.