Om zeker te weten of je na drie vaccinaties goed beschermd bent, vindt één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie een bloedafname plaats. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer). Als de vaccinatie goed aanslaat (titerbepaling), ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B.
Hoelang is een titer geldig? Als de Rapid status titer test positief is, dan wordt voor elke ziekte die positief is 3 jaar afgetekend.
Titeren bij oudere dieren
Er wordt aangenomen dat bij oudere dieren ook het afweersysteem veroudert en dan minder goed werkt. Wilt u titeren in plaats van volgens schema vaccineren, dan wordt bij honden ouder dan 10 jaar en bij katten ouder dan 15 jaar aanbevolen dit jaarlijks te doen.
De bloedtest blijft het hele leven van het dier geldig. U moet uw dier dan wel steeds op tijd opnieuw tegen rabiës laten vaccineren, dus voordat de vorige vaccinatie verloopt.
Testen die vaak voorkomen duren over het algemeen 24-48 uur. Testen die via een LC-MS-methode gaan, duren over het algemeen langer, denk aan gemiddeld 3-7 werkdagen. Daarnaast hangt het ook af van de locatie.
De kosten voor een titerbepaling verschillen meestal tussen de € 30,- tot € 85,- per hond.
Wij raden aan om na afloop een titer bepaling uit te voeren. Na afloop van deze test weet je zeker dat je voldoende beschermd bent. De titer bepaling kost 10 euro.
Duur van het onderzoek
De voorbereidingen (het papierwerk) duurt ongeveer 5 minuten.
Na afname van een kleine hoeveelheid bloed kan daarin de hoeveelheid antilichamen bepaald worden tegen een bepaalde ziekte. Dit kan door het bloed naar een laboratorium te sturen. Dan krijg je een “kwantitatieve uitslag”.
Een titerbepaling is een eenvoudige test waarmee we aan de hand van slechts enkele druppels bloed kunnen checken of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes waar we normaal gesproken tegen enten. Is uw dier voldoende beschermd dan is de enting tegen die ziekte op dat moment dus niet nodig.
Daarna noteren wij de uitslag in het vaccinatieboekje of paspoort. De titerbepaling doen wij met behulp van de RapidSTATUS Titer Test. De uitslag is bekend in slechts 10 minuten! Met deze test kunnen wij een goede inschatting kunnen maken van de bescherming van uw hond of kat.
De instantie waar jij je vaccinaties haalde, heeft een bewaarplicht van 10 jaar. Dat betekent dat zij jouw vaccinatiegegevens en titer moeten kunnen nakijken. Als het niet (meer) mogelijk is om je gegevens terug te vinden neem dan contact op met je huisarts of GGD.
Nadelen van titeren zijn dat de “in clinic test” (zoals de Vacci-check) maar voor 70 % betrouwbaar is en soms een vals positieve uitslag geeft waarbij de hond, ondanks een positieve uitslag, dus niet beschermd is. Wij laten de titer testen daarom uitvoeren bij officiële laboratoria.
De titer van antilichamen (antistoffen) in het bloed is de verdunning van dit bloed, waarbij deze antilichamen nog aantoonbaar zijn. Het bloed wordt dus verdund en indien er bij de hoogste verdunning nog steeds antilichamen worden aangetoond, dan is dit een hoge titer.
Titer kan verwijzen naar: De gehalte of concentratie van een oplossing; zie: Titrant en Oertiterstof. Titer (medisch), het getal waarmee de hoeveelheid antistoffen in een serum wordt uitgedrukt. Virale titer, de concentratie van infectieuze virusdeeltjes in suspensie.
Na 3 prikken zijn verreweg de meeste mensen levenslang beschermd tegen hepatitis B. Zij kunnen de ziekte niet meer krijgen, en dus ook niet meer overdragen. Sommige mensen zijn na 3 prikken nog niet volledig beschermd. Dit zijn vooral mensen met hiv of hepatitis C en mensen die ouder zijn dan 40 jaar.
Bij een anti-HBs titer van 10 of hoger is voldoende immuniteit opgebouwd en infectie uitgesloten.
Om zeker te weten of je na drie vaccinaties goed beschermd bent, vindt één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie een bloedafname plaats. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer).
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Reisvaccinaties worden soms vergoed vanuit het aanvullend pakket. Dit is per verzekeraar en pakket verschillend. Wij raden je aan om altijd je eigen ziektekostenpolis voor het lopende jaar erop na te slaan om te zien of je in aanmerking komt voor een vergoeding van je vaccinaties en advies bij de GGD.
Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer).
Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl
Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .
De eerste vaccinatie biedt maximaal 1 jaar bescherming, na de tweede bent u voor minstens 30 jaar beschermd.