Zo zijn schapen, geiten en ezels minder bestand tegen regen dan runderen en paarden. Volwassen runderen, paarden en schapen die gezond zijn, goed gevoed zijn, en een goede wintervacht hebben, kunnen tegen de vrieskou. Jonge onvolwassen dieren en oude dieren horen niet thuis op een weide als het vriest.
Zoogdieren met een winterjas
Koeien, paarden, schapen, katten en konijnen zijn een aantal dieren die in de herfst een wintervacht krijgen. Hun vacht wordt dikker en de haren langer. De lucht ertussen zorgt voor een goede isolatielaag om hen tegen de koude te beschermen.
De dieren van de Noordpool zijn helemaal aangepast aan het leven in extreme kou. Dit is het leefgebied van de ijsbeer, de walrus, de narwal, de beluga en de Groenlandse walvis. Het is ook het thuis van 3,8 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eigen culturen, zoals de Inuit (Eskimo's) en de Samen (Lappen).
Koeien kunnen onderkoeld raken bij temperaturen onder de nul. Tekenen van onderkoeldheid zijn lagere waterconsumptie, minder bewegingen van en naar het voerhek (voeropname daalt), dof haarkleed en lagere ademhalings- en hartfrequentie.
paarden hebben een lagere comfortzone dan mensen en zijn dus veel beter tegen kou bestemd; als het voor paarden echt te koud zou worden (temperatuur < -10° tot -20° C), moeten extra maatregelen worden genomen; deze lage temperaturen komen in Nederland vrijwel nooit voor.
Vele dieren die wij associëren met warme gebieden zoals de leeuwen en de Bengaalse tijgers kunnen eigenlijk best goed tegen de koude.
IJsberen leven op de Noordpool en pinguïns op de Zuidpool. Ze komen elkaar in het wild dus nooit tegen! Er zijn ook nog andere dieren bekend die in de poolstreken leven, zoals: poolvos, rendier, muskusos, bultrug, walrus, orka, albatros, zeeolifant en Noordse stern.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen.
Dieren hebben het makkelijker, ze beschermen zich tegen afkoeling door een wintervacht of een dik verenpak. Tussen de haren en veren blijft de lichaamswarmte bewaard. Voor een walvis in de Poolzee is zo'n pels lastig. Tegen afkoeling heeft hij een dikke speklaag onder de huid.
Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Een schaap kan normaal gesproken het hele jaar buiten blijven. Alleen bij erge koude (bijvoorbeeld -15° C in combinatie met veel wind) en vlak voor en vlak na het lammeren is het beter om schapen naar de stal te halen. Beschutting tegen overdadige regen.
Buitenverblijf in de winter. Veel dieren, zoals konijnen, paarden, kippen en schapen, kunnen prima de hele winter door buiten zijn.
Koeien kunnen tegen de kou
Koeien gaan bijna altijd naar buiten, ze kunnen namelijk goed tegen regen en kou. Op een biologische boerderij willen we koeien zo lang mogelijk in de wei laten lopen. Net zoals we op het kinderdagverblijf de kinderen zo vaak mogelijk buiten willen laten spelen.
Paarden en pony's ontwikkelen een wintervacht wanneer ze gewend zijn om vaak buiten te lopen. Zonder heftige wind en sterk vriezen is het voor deze dieren geen probleem. Paarden/ pony's die een laag sneeuw op hun rug hebben ervaren dan ook geen problemen, de sneeuw werkt zelfs isolerend.
Geen levend wezen groter dan een bacterie kan meer hitte verdragen dan de Pompeji-worm. Het diertje, dat leeft nabij thermische bronnen op de bodem van de Stille Oceaan, houdt het uit bij temperaturen van circa 80 graden Celsius.
Warm blijven
De dieren die in de poolgebieden leven, zijn zo gebouwd dat ze zich warm kunnen houden in de kou. De zoogdieren hebben een dikke vacht. Hun staart en oren zijn klein, hun poten en snuit kort. Want alles wat uitsteekt, kan sneller bevriezen.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
Dieren die mensen eten, vallen uiteen in twee categorieën. Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op.
De tijger behoort dan ook tot de katachtigen. Daarvan zijn 38 soorten en de tijger is de grootste: hij wordt net wat groter dan de leeuw. Dat geldt overigens niet voor alle tijgers. Hun formaat verschilt nogal en hangt vooral af van het gebied waar ze voorkomen.
Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok. Bovendien kunnen paarden niet liggen in de nattigheid. Zorg voor beschutting tegen regen en harde wind. Een inloop stal, zodat je paard zelf kan kiezen is ideaal.
Zelfs bij regen en sterke wind hebben de meeste paarden het niet koud als ze gezond zijn en niet te dun, en voldoende ruwvoer krijgen. Ruwvoer is heel belangrijk bij kou; de vertering ervan werkt als een kachel voor het paard en de behoefte aan ruwvoer stijgt dan ook bij zinkende temperaturen (4).
Een gezond paard heeft een temperatuur tussen de 37,4 en 38 graden Celsius. Vanaf ca. 38,4 graden spreken we over verhoging en vanaf ca. 38,9 graden over koorts.