En, stop de kleding nooit in de droger.
Thermokleding moet goed aansluiten
Zo wordt zweet getransporteerd en blijf je warm. Thermo ondergoed is rekbaar, waardoor je tijdens het skiën niet wordt beperkt in je bewegingsvrijheid. Kies voor thermokleding dat niet te strak en niet te los zit, waardoor je optimaal gebruikt maakt van de functionaliteit.
Tip 2: stop katoen, synthetisch en jeans in de droger
Deze soorten was mogen meestal in de droogtrommel: Katoen: beddengoed, handdoeken en katoenen kleding. Synthetisch: sportkleding en synthetische shirts. Jeans: spijkerkleding (let wel op dat je op een lage temperatuur droogt)
Wat is de functie van thermokleding? (Thermo)kleding zorgt ervoor dat de geproduceerde warmte minder snel aan de omgeving wordt afgegeven en beter wordt vastgehouden. Hoe meer kleding je aan hebt en hoe beter deze kleding isoleert, des te warmer zal je je in principe voelen.
Thermokleding kan buiten sporten een stuk aangenamer maken. Met een goed setje thermokleding wordt je zweet beter afgevoerd en verliest je lichaam minder snel warmte. Het is daarnaast niet alleen fijn voor in de winter, ook in de andere seizoenen zorgt het dragen van thermokleding voor extra comfort.
Je kunt thermokleding dragen tijdens het sporten in de winter. Denk hierbij aan fietsen, hardlopen of wintersport natuurlijk. Ook kun je het warme ondergoed dragen als je het overdag koud hebt en je extra bescherming nodig hebt. In de zomer draag je thermo ondergoed vooral om af te koelen en dat is zeer effectief!
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
Welke kleding kan in de droger? In principe kunnen alle kledingstukken die op een hoge temperatuur (60 graden of hoger) gewassen mogen worden, ook in de droger. Soms is het heel fijn om textiel in de droger te kunnen stoppen.
Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen. Dat geldt ook voor een stretch jeans: in de droger smelten de elastaanvezels in de broek samen.
Maak kennis met Woolpower 400, het dikste en warmste thermo ondergoed.
Thermisch ondergoed dat gemaakt is uit een synthetische stof, was je best binnenstebuiten. Omdat synthetische vezels meer geurtjes vasthouden dan thermisch ondergoed uit merinowol, verdient het wel de aanbeveling om ze regelmatig te wassen met een speciaal reinigingsmiddel en conditioner, zoals de Nikwax Basewash.
Om ervoor te zorgen dat de warmte goed opgesloten blijft en dus lang om je lichaam heen blijft hangen kun je het beste een trui, jas, softshell, vest of shirt dragen (de tweede kledinglaag) dat aansluit bij je thermokleding.
Waslabel symbolen bij het drogen
Op het kledinglabel staat het vierkantje met een cirkel erin voor de manier waarop je het kledingstuk mag drogen. Staat er een kruis door dit symbool? Dan mag het niet in de droger. In dat geval kun je het voorzichtig ophangen aan de waslijn.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger.
Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts. Stop je katoen in de droger? Dat wordt er normaal gesproken niet beter van. Toch kun je jouw T-shirts en andere kleding erin drogen, met een paar handige tips die we voor je op een rij zetten.
Aan de lucht laten drogen
Of je favoriete shirt in de droogkast mag, lees je op het waslabel, maar onthou dat drogen aan de lijn steeds de beste optie is als je wilt voorkomen dat je kledingstuk krimpt. Het is bovendien de meest energievriendelijke manier om je kleding te drogen.
Wasgoed slijt sneller in de droger dan in de wasmachine
De wasmachine en de wasdroger draaien allebei met veel toeren je wasgoed rond en hebben dus beiden hetzelfde effect. Het is natuurlijk altijd beter om je was met de hand te wassen en uit te hangen maar de wasdroger is dus niet schadelijker dan de wasmachine zelf!
Leg je je kleding na het drogen direct in de kast? Dan is droogtegraad 'kastdroog' de juiste instelling. Deze droogtegraad zorgt dat je shirts droog genoeg zijn om op te bergen. Na het drogen zit er nog een heel klein beetje vocht in de vezels van de stof.
In het productieproces is een droger aanwezig voor het drogen van de producten. De droger blaast de producten droog met warme lucht. De droger warmt verse buitenlucht op tot circa 100°C. Bij het drogen van de producten neemt de hete lucht het vocht op en koelt daarbij af tot 85 tot 90°C.
Vanwege deze reden mag een stretch spijkerbroek ook nooit in de droger omdat de stretch slecht tegen de warmte kan die tijdens het droog proces vrijkomt. Gewoon ouderwets aan de waslijn en je zal nog jaren plezier hebben van je stretch spijkerbroek.
Nare geurtjes in je onderbroek
Een lichaam transpireert continu; vooral op warme, broeierige plekjes zoals onder oksels en in de schaamstreek. Bacteriën op de huid groeien op deze slecht geventileerde plekjes het best en zetten zweet om in nare geurtjes. Daarom is het belangrijk om ondergoed dagelijks te verschonen.
Zorg voor kwalitatief thermo ondergoed voor boven- en onderlichaam als basislaag en een fleece of wollen trui als tweede laag. Katoen en jeans raden wij af. Warme, waterdichte bovenkleding is natuurlijk ook erg belangrijk tijdens jouw verblijf in Lapland.
Ook wordt het meeste ondergoed na 1 draagbeurt gewassen. Dit intensieve gebruik en gewas maakt dat ondergoed over het algemeen sneller slijt dan andere kleding en daarom ook eerder vervangen moet worden. Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf.