De meest gebruikte kleuren voor een industrieel interieur zijn zwart, grijs en bruin. Dit komt doordat deze kleuren van nature aanwezig waren in de oude fabrieken. Een veelgebruikte combinatie van kleuren is zwart met bruin. Deze combinatie wordt vaak gecreëerd door de materialen metaal en hout.
Muurkleur matchen met industriële meubels
Zorg bijvoorbeeld dat een warme tint als okergeel, roestbruin of terracotta niet vloekt bij aanwezige houttinten. Soms is het dan veiliger om voor een koelere tint te kiezen. Laat de kleur ook terugkomen in kleine details in de ruimte.
Grijs, bruin, zwart en witte lamp
In een industrieel interieur worden veelal sobere kleuren toegepast als: bruin, zwart, wit en grijze lampen. Echter geeft een robuuste bakstenen muur een speels effect door de rode/bruinige kleur. Natuurlijk kan je er voor kiezen om kleuraccenten toe te voegen aan de ruimte.
Als je wilt gaan voor een echt zwarte verf, dan kom je uit bij RAL9005. Deze is gitzwart van kleur. De donkere kleur is voor verschillende stijlen inzetbaar. Ga je voor een matte afwerking, dan is het heel geschikt voor een stoer industrieel interieur.
Bij een industriële stijl is het een goed idee om een bankstel te kiezen in een donkere kleur. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren: cognac bruin, legergroen of beton grijs. Bij een landelijk interieur met een houten vloer en andere houten aspecten is een bank in een natuurtint een goede keus.
De nieuwste trendkleuren
Kleuren die we veel terugzien dit najaar en naar verwachting ook in 2022 zijn Rood en Oranje. Dit zijn aardetinten en creëren sfeer en warmte in je interieur. Het warme palet geeft veiligheid en geborgenheid.
Wanneer je kiest voor een industrieel interieur heb je twee opties: een PVC vloer of een Gietvloer. Beide zijn zeer geschikt voor dit type interieur omdat ze een natuurgetrouwe uitstraling combineren met een industriële afwerking.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
RAL 9001 combineren met grijs behoort ook tot de mogelijkheden. Sowieso passen wittinten en grijs goed bij elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld ook RAL 9010 combineren met grijs en RAL 9016 (verkeerswit) combineren met grijs. Een wit – grijs combinatie kun je op verschillende plekken binnen je woning toepassen.
Gitzwart RAL 9005 is zoals hierboven genoemd de meest zwarte kleur van alle RAL kleuren. Het is mogelijk om deze kleur in mat-, zijdeglans- of hoogglansverf te krijgen. Iedere glansgraad heeft een eigen look en uitstraling. Zo geeft RAL 9005 mat zwart een echte industriële en moderne look.
Industrieel + landelijk = prachtig!
En zeker niet als het om stoer en romantisch gaat, want die twee zijn een perfecte match. Het is prachtig om stoere industriële elementen te combineren met de zachtheid van een landelijk interieur. Dan krijg je juist een hele mooie balans.
Wat is landelijk industrieel
Als je dan kijkt naar een landelijk interieur dan lijken deze twee woonstijlen niet verder van elkaar af te kunnen liggen. Een landelijke woonstijl kenmerkt zich door romantische details, het gebruik van effen stoffen en prints, natuurlijke materialen en een rustige sfeer.
Je kunt heel makkelijk zelf een verweerde, industriële muur maken door muurverf met een betonlook aan te brengen. Of je kunt een oude muur nabootsen met behang.
Stenen muur
Het meest voorkomende behang voor een industriële look is het behang met een steenpatroon. Hiermee kun je de fabriekspanden perfect nabootsen. Een stenen muur is heel divers. Dit geldt ook voor het behang.
Grijs, beige, of wit zijn bijvoorbeeld basiskleuren die goed passen bij onze mangohouten meubels. Laat de primaire kleur terugkomen in grote vlakken in het interieur, zoals op een muur, in de vloer of het plafond of kies een groot meubel in deze kleur.
Blauw. Blauw is een passieve kleur, geeft een fris en schoon gevoel. Blauw is een zeer koele kleur en dus geschikt als contrast bij houten vloeren of in zonnige ruimtes.
Ral 9010 heet officieel 'Zuiver wit', bij ons wordt hij 'Echt wit' genoemd, maar deze kleur is niet 100% wit. Hij is wel een stuk witter dan de RAL 9001 en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor muren, kozijnen en deuren. Omdat hij minder hard is dan puur wit, oogt hij heel fris.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
Je kunt echter wel heel mooi spelen met wit RAL 9010 en RAL 9001. Dit is wat de meeste interieur specialisten ook doen. RAL 9001 Sikkens of RAL 9001 in Sigma S2U?
Warm, sereen en neutraal
"Taupe is een neutrale en veelzijdige tint die zich makkelijk laat combineren met andere kleuren", meent Isabelle. "Tegelijk voelt taupe een stuk warmer aan dan gewoon grijs of wit en dat is wellicht de verklaring waarom het zo geliefd is."
^ Je kunt taupe goed combineren met andere neutrale kleuren zoals bijvoorbeeld beige, bruin, kiezelkleur, donkerblauw, zwart, jeanskleuren, wittinten, grijs, zilver, goud. Of juist met meer sprekende kleuren.
Taupe in combinatie met wit, crème en grijs zorgt voor een ontspannend, natuurlijk geheel. Taupe met zwart of donkerbruin geeft elegante contrasten en kracht aan de ruimte.
Combineer licht eiken meubels bijvoorbeeld met een eiken vloer, afgewerkt met een lichtgrijze kleur. Is de ruimte middelgroot? Kies ook dan voor een lichte kleur vloer. Je zult zien dat de licht eiken meubels dan goed tot hun recht komen en een warme sfeer aan de ruimte geven.
Grijs laminaat past bij alle kleuren en dat maakt het een handige keuze. Grijze tinten zorgen voor een frisse uitstraling in je woonkamer vanwege de helderheid. Ook is grijs een heerlijke basis met een stoere twist voor de rest van je kamer.
Waar donkere tinten licht absorberen, versterken lichte tinten het juist. Daardoor kan zelfs een kleine kamer een ruimtelijk gevoel krijgen. Lichte vloeren zijn ook met bijna alle andere kleuren en inrichtingen te combineren. Zelfs met donkere muren kunnen lichte vloeren er goed uitzien.