Een Tak 21 is een veilige belegging met een vooraf gekend rendement. Een Tak 21 is een veilige belegging die met 2 mogelijkheden: of je kiest voor een minimum rendement te kiezen aangevuld met een jaarlijkse winstparticipatie, of voor een niet-gegarandeerd rendement.
In 2020 waren de reële rendementen in Tak 21 over het algemeen negatief. Dat komt door de lage rentevoeten en de traditionele hoge kosten en taksen. We raden nieuwe Tak 21-beleggingen dus af. Met uitzondering van pensioensparen natuurlijk, omdat u daar een fiscaal voordeel geniet.
Aan een tak 21-spaarverzekering zijn meestal volgende kosten verbonden: 2 % taks op de premies. Die wordt meteen afgetrokken van je storting. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro) en slechts 490 euro belegd.
Een tak21-verzekering kan onder meer worden gebruikt om aan fiscaal aangemoedigd langetermijnsparen te doen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u dit jaar in een dergelijk contract tot 2.260 euro storten. Het levert u een belastingvermindering van 30% op het gestorte bedrag op.
Op fiscaal vlak bestaan er wel wat verschillen tussen tak 21-levensverzekeringen (die je een kapitaalgarantie en/of een gewaarborgd rendement bieden) en tak 23-levensverzekeringen (die doorgaans geen gewaarborgd rendement bieden).
Beleggingsverzekering – Tak 21
Een levensverzekering tak 21 is ideaal voor iedereen die: veilig wil beleggen: uw kapitaal is gegarandeerd, bovendien worden tak 21-producten beschermd door een garantieregeling die, in geval van faillissement, in een terugbetaling voorziet tot 100.000 euro.
De taks wordt per effectenrekening berekend en dus niet per belegger.
Tak 21. Het Tak 21-verzekeringscontract is een spaar- of beleggingsoplossing voor de middellange of lange termijn. Dit contract komt tot stand tussen een verzekeringnemer, een verzekerde, een begunstigde in geval van leven en een begunstigde in geval van overlijden.
Door het wegvallen van de belastingvermindering van de woonbonus, is langetermijnsparen zeker interessant om nog fiscaal voordeel te doen. Ook in dit scenario kunt u jaarlijks het maximumbedrag van 2.390 euro storten en tot 30% belastingvoordeel krijgen.
De minimale looptijd van een contract langetermijnsparen is 10 jaar. In tegenstelling tot pensioensparen kan je ook blijven sparen tot na je 65ste en hier ook fiscaal voordeel voor blijven genieten. Hoeveel je stort, bepaal je zelf, zolang je minimum 360 euro per jaar spaart.
De verzekering keert uit op de einddatum als de verzekerde dan nog leeft of juist overleden is. Als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum, is er vanaf dat moment geen premie meer verschuldigd. De verzekeraar spaart dan verder en keert de afgesproken uitkering uit op de einddatum.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
Met een levensverzekering kan u een kapitaal voorzien bij overlijden van de verzekerde (u of uw partner bijvoorbeeld) en zo uw levensstandaard en/of die van uw gezin beschermen. In dat geval is de tijdelijke levensverzekering met vast kapitaal een uitstekende oplossing.
Tak 23-beleggingsverzekeringen houden altijd een zeker risico in omdat het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Daartegenover staat wel een potentieel hoger rendement.
Met een tak 23 kan je soepel beleggen, naargelang van je wensen en financiële mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met een aanzienlijke storting van 10 000 euro en vervolgens 25 euro per maand bijstorten. De maanden dat je wat krap bij kas zit, kan je zelfs stortingen overslaan.
Met een tak 23-beleggingsverzekering belegt u in een of enkele fondsen. U kiest bij de meeste verzekeraars tussen een veeleer defensieve of een dynamische variant met grotere risico's en een hoger potentieel rendement. Kapitaalverlies is daarbij niet uitgesloten.
Langetermijnsparen levert een belastingvoordeel op van 30 % op de premies die in de loop van het jaar worden gestort. Een maximumbedrag is fiscaal aftrekbaar en hangt af van je beroepsinkomen. Voor het jaar 2022 is dit bedrag 2350 euro.
U heeft geen recht meer op de belastingvermindering voor pensioensparen vanaf het jaar waarin u 65 jaar wordt. Voorbeeld: Mijnheer Janssens is 65 jaar geworden in september 2021. Hij heeft dus geen recht meer op de belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022).
Voor het fiscaal stelstel van langetermijnsparen wordt de maximumpremie berekend in functie van het netto belastbaar beroepsinkomen. Voor het jaar 2021, bedraagt de maximumbijdrage € 176,40 + 6% van uw netto belastbaar beroepsinkomen, met een absolute bovengrens van € 2 350 (*).
De Schuldsaldoverzekering dekt niet:
het overlijden van de verzekeringnemer na zelfmoord binnen het jaar dat volgt op de inwerkingtreding van het contract; het overlijden van de verzekeringnemer in België door deelname aan een (burger)oorlog.
Fiscaal voordeel van tak 23
De premies die je stort in een tak 23-levensverzekering zijn niet fiscaal aftrekbaar, tenzij het gaat om een pensioensparen of langetermijnsparen. Ofwel kies je voor het traditionele pensioenspaarregime: dan kun je maximaal 990 euro fiscaal voordelig storten.
Hoewel een tak 26-product wel degelijk een levensverzekering is, heeft het weinig weg van een traditionele verzekering. Er is geen verzekerde en geen begunstigde. Het is in feite een kapitalisatiecontract. Ook bedrijven en verenigingen kunnen intekenen op een tak 26-polis.
Met een tak 21-beleggingsverzekering hebt u kapitaalbescherming, een technische rentevoet die u op voorhand kent en een eventuele winstdeling die elk jaar kan wijzigen.
De tak 26 is een beleggingsverzekering die vergelijkbaar is met een kasbon of obligatie. Een tak 26-product heeft geen verzekerde en geen begunstigde. Ze biedt je een gegarandeerd rendement aan voor een beperkte duur. Het kapitaal en de voorziene intresten krijg je uitbetaald op een tijdstip dat je zelf hebt bepaald.
Via een levensverzekering kan je een aanvullend pensioen opbouwen. Geen overbodige luxe, gelet op het feit dat je inkomsten na je pensionering fors lager zullen liggen dan tijdens je actieve loopbaan. Denk er ook aan dat we met zijn allen steeds langer leven.