Een rijke, pittige saus uit Rajasthan in het noorden van India. Tikka Masala met kip is het populairste Indische restaurantgerecht in het Verenigd Koninkrijk. De volle smaak komt van een uitgebalanceerde mix van aromatische kruiden, waaronder koriander en citroen.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Een goede garam masala smaakt kruidig, heeft een heerlijke verwarmende geur en brengt balans in diverse gerechten. Vaak is het mengsel juist niet zo pittig, omdat dit al snel te overheersend is.
Natuurlijk proef je wel de Indiase invloeden. Tikka masala is een uitgebalanceerde mix van geroosterde kruiden en specerijen die worden fijngestampt met een vijzel. Het woord masala betekent kruidenmix en ook tikkā is een Hindoe woord wat “klein stuk vlees” betekent. Het heeft een intense, gelaagde, mild pittige smaak.
Garam masala, letterlijk 'heet kruidenmengsel' in het Hindi, is een populaire kruidenmix in alle Indiase huishoudens. Het is een geroosterd mengsel van aromatische kruiden en specerijen. Garam masala geeft je curry's en andere gerechten een kruidige en warme toets, zonder dat het pikant wordt.
Masala's -als overkoepelende term- zijn in tientallen combinaties te vinden en één daarvan is de Indiase garam masala. Waarin garam 'heet' betekent. In dit geval niet pittig, maar verwarmend. Over de exacte verhoudingen en ingrediënten wordt vaak gediscussieerd.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.
Chicken tikka masala, of afgekort CTM, is een Brits gerecht, maar heeft een oorsprong in India. Het is één van de populairste gerechten uit de Britse keuken. Chicken tikka masala bevat zoals de naam al zegt kip (chicken). De kip wordt in stukjes gesneden en in de marinade gedaan.
De smaak van Tandoori komt van verschillende kruiden, namelijk korianderpoeder, zout, fenegriek, komijn, kaneel, chili, peper, gember, oregano, knoflook, mosterd, laurier, nootmuskaat, kruidnagel, foelie en kardemom. En natuurlijk gebruik je yoghurt voor de typische wat zurige en romige smaak.
Voor de Indiërs betekent curry `saus` of `jus`. Een authentieke Indiase curry is een combinatie van een geroerbakte masala (mix van uien, knoflook, gember en tomaten), verschillende specerijen en vlees, groenten of vis. Het resultaat is een soort stoofpot.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Op die manier blijft de smaak namelijk beter behouden en gaat ook je keuken heerlijk ruiken! Let op: je moet de garam masala niet verwarren met de Hindoestaanse of Surinaamse masala. Dat zijn namelijk kruidenmengsels met andere ingrediënten en dus ook andere smaken!
Garam masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Het is een ingrediënt in veel Indiase gerechten zoals tandoori.
Het is een traditionele decoratie die door Hindoe-vrouwen als rode stip op het voorhoofd gedragen wordt. Al van oudsher wordt de bindi gedragen, omdat men gelooft dat het vrouwen en hun echtgenoten zal beschermen.
Gele currypasta
Gele curypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur. Qua smaak komt deze pasta in de buurt van kerrie. De pasta is door zijn milde smaak goed te combineren met zowel groente als bijvoorbeeld tofu.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Kerrie bevat onder andere peper, kruidnagelen, koriander en gember. Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Curry madras is een klassiek kerriepoeder met een kruidige, licht pittige smaak. De curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. Het is een aromatische mix van gemalen koriander, kurkuma, fenegriek, zout, knoflook, chili, komijn, venkel, mosterd en zwarte peper.
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!