In gewone, niet-wetenschappelijke teksten wordt seconde afgekort als sec., met een afkortingspunt.
Natuurkunde. De seconde is de internationale standaardeenheid van tijd. Ze is sinds 1967 gedefinieerd als de duur van 9 192 631 770 perioden van de straling die correspondeert met de overgang tussen de twee hyperfijnenergieniveaus van de grondtoestand van een cesium-133-atoom in rust bij een temperatuur van 0 K.
Seconde is een hoeveelheidsaanduidend zelfstandig naamwoord dat in het meervoud staat als het in een meervoudige betekenis wordt gebruikt. Als meervoud van seconde is zowel seconden als secondes correct.
De minuut valt niet onder de SI-eenheden maar behoort wel tot de eenheden waarvan het gebruik in combinatie met SI-eenheden wordt aanvaard; het symbool is min zonder afsluitende punt. Het gebruik van de afkorting 'min. ' of de letter m is niet officieel.
de internationale standaardeenheid voor tijd. Kan voorzien worden van een SI-voorvoegsel: yoctoseconde (ys), zeptoseconde (zs), attoseconde (as), femtoseconde (fs), picoseconde (ps), nanoseconde (ns), microseconde (µs), milliseconde (ms), kiloseconde (ks).
In gewone, niet-wetenschappelijke teksten wordt seconde afgekort als sec., met een afkortingspunt.
We gebruiken 'u' voor de uren, een enkele apostrof voor de minuten en een dubbele apostrof voor de seconden.
Tijd is een grootheid en meet je met bijvoorbeeld een klok. De afkorting van tijd is de kleine letter t. Tijd kent veel verschillende eenheden zoals weken, dagen, uren, minuten en seconden. Uren korten we af met de kleine letter h.
De indeling in zestallen (60 minuten in een uur en 60 seconden in een minuut) komt nog uit een methode van de oude Babyloniërs (ongeveer 1500 voor Christus). Die deden al hun berekeningen in een zestallig stelsel. Deze verdeling werd overgenomen door de Grieken en later aan de Romeinen.
1 minuut is 60 seconden.
Reacties. Is het geen schrikkeljaar dan zitten er 31.536.000 seconden in een jaar.Is het wel een schrikkeljaar dan zitten er 31.449.600 seconden in een jaar. Ook kunnen we nog het gemiddelde berekenen. Al zouden we het gemiddelde van het aantal dagen in één jaar nemen, namelijk: 365,242199 dagen.
Er zitten 60 seconden in elke minuut, dus het omrekenen van seconden naar minuten is heel simpel. Deel gewoon het aantal seconden door 60 om het antwoord te krijgen!
De internationaal te gebruiken tijdnotatie is, samen met de internationale datumnotatie, vastgelegd in de ISO-norm 8601. Deze tijdnotatie is "hh:mm:ss", in het Nederlands ook wel "uu:mm:ss". De uren doorlopen hierbij het interval 00 tot en met 23; de minuten het interval 00 tot en met 59; de seconden 00 tot en met 59.
De notatie 12.00 uur heeft de voorkeur. Tussen de uren en de minuten staat een punt en daarna komt het woord uur voluit: 8.15 uur, 12.30 uur, 22.00 uur. Ook bij hele uren is het duidelijker om de minuten (00) erbij te zetten, omdat zo sneller zichtbaar is dat het om een tijdstip gaat: 17.00 uur.
Ante meridiem (Latijn voor "voor de middag"; spreek uit: ante meridiëm) is een aanduiding voor het tijdvak vanaf 12 uur 's nachts tot 12 uur 's middags.
In het algemene gebruik heeft de voluit geschreven vorm uur de voorkeur. Uur kan eventueel afgekort worden tot u. Uur of u. staat na de cijfers, niet ertussen.
Dus 12:01 am op 13 april, of, indien het 24 uur later moet zijn, 11:59 pm op 13 april. Je kan natuurlijk ook de 24-uursnotatie gebruiken. 0:00 is hierbij middernacht aan het begin van de dag en 24:00 is middernacht aan het eind van de dag.
Elke minuut bevat 60 seconden, elk uur bevat 60 minuten. Dus 60 x 60 = 3600.
Een miljoen seconden is 12 dagen, een miljard seconden is 31 jaar, en een biljoen seconden is 31.688 jaar.
Een afkorting schrijf je in principe met kleine letters. Alleen afkortingen van namen en wetten en afkortingen van Engelse woorden schrijf je met hoofdletters. In dit soort afkortingen gebruik je geen punten of spaties. Ook begin je een zin altijd met een hoofdletter, ook als het eerste woord een afkorting is.