Vaak staat er bij de tent aangegeven hoeveel haringen je nodig hebt of je kunt het aantal lussen aan de tent tellen waar de haringen in moeten. Wanneer je een luifel gebruikt bij de caravan of camper, dan heb je vaak genoeg aan 30-40 haringen. Met een voortent en luifel zit je snel op 40-50 haringen.
Stalen T-haring: Laat je de tent of voortent een heel seizoen ergens staan, dan is de stalen T-haring de meest betrouwbare verankering aan Moeder Aarde. Een zwaar (20x20x20 mm) T-profiel houdt elke grote tent stevig op z'n plaats. De T-haring is leverbaar in verschillende lengtes.
De meeste haringen zijn uitstekend te gebruiken. De standaard haring, de stalen halfronde haring en de kunststof haringen zijn allemaal prima te gebruiken.
Gebruik een hamer, een stuk hout of een steen om de tentharingen de grond in te slaan, maar sla niet te hard. Geef de tentharing de tijd om zijn weg te vinden in de ondergrond. Bij te hard slaan loop je risico dat je hem scheef slaat. De haringen kun je het beste uit de grond trekken door aan de lus te trekken.
Zo voorkom je dat je tent weg waait als je even niet oplet. Begin achteraan, bij de hoeken en doe daarna de zijkanten en de voorkant. Gebruik grote stenen om je haringen er goed in te slaan. Ga nooit op een haring staan, want dan trap je ze krom.
Gronddoek onder de voortent
Dit doek ademt en laat vocht door waardoor het gras onder je voortent niet wegrot. Daarnaast scheelt het je ook schoonmaken van het grondzeil die je in de voortent gebruikt. Dit grondzeil komt door het gronddoek niet direct in aanraking met het gras.
Maar ook tijdens het kamperen is het belangrijk om goed voor je tent te zorgen. Dat doe je bijvoorbeeld door het gebruiken van een grondzeil en een éxtra grondzeil onder je tent: het ondergrondzeil. Het zeil onder je tent zorgt ervoor dat je tent langer mee gaat en het voorkomt veel werk bij het schoonmaken.
Voor het afspannen van je voortent of luifel gebruik je grondpennen, schroefharingen of stormharingen. Een grondpen gebruik je voor slikranden en om de elastieken mee vast te zetten. Stormharingen gebruik je met name voor het vastzetten van de de hoeken en stormband.
Hoe groot of klein je tent ook is, een tent heeft vrijwel altijd een grondzeil. Dit grondzeil zit vast aan je tent, kun je in- en uitritsen, of leg je er los in. Om dit grondzeil te beschermen tegen viezigheid van de grond kun je kiezen voor een extra grondzeil onder je tent.
Eén van de voordelen van het gebruik van een grondzeil onder de tent is dat het schoonmaken van de tent een stuk makkelijker wordt. Vooral in het geval van tenten met een vast kuipzeil, zoals bijvoorbeeld de Karsten Tent. Daarbij bieden sommige grondzeilen ook bescherming aan het kuipzeil van de tent.
Hoe werkt een scheerlijnspanner? Een scheerlijnspanner is een kunststoffen of metalen plaatje, om een scheerlijn mee strak te trekken. U haalt de lijn er eenvoudig doorheen, waarna er een verstelbare lus ontstaat, voor de haring die u in de bodem slaat.
Bepaal dan welke richting je de tent gaat opzetten. In ieder geval is het niet handig als de wind op de ingang van je tent staat. Voor je het weet vliegt je slaapplek over de camping. Tip: zet de tent met de achterkant naar de wind, zo kun je ook lekker rustig onder je luifeltje zitten.
Eco gronddoek is een ademend materiaal waardoor water kan weglopen en het gras gewoon zuurstof krijgt. Hierdoor gaat het gras veel minder snel dood. Eco gronddoek zorgt er voor dat u schone voeten en een schone tent bodem houdt.
Een scheerlijn is een touw waarmee je een tent, voortent, luifel of vouwwagen afspant. Het gebruik van scheerlijnen zorgt voor stabiliteit en de tent blijft hierdoor beter overeind staan. Een scheerlijn span je op met een scheerlijnspanner.
Safaritex of gaatjestapijt: Dit is het meest bekende tenttapijt op de camping. Dit Aerotex of Safaritex gaatjes tapijt, dit zijn merknamen, maar bijvoorbeeld Obelink heeft ook eigen merk en is ook prima, is gemaakt van pvc-schuim en juteweefsel en is te vergelijken met een antislip mat.
Wanneer je een omloopmaat hebt van bijvoorbeeld 10,5 meter, en je haalt hier 4,5 meter vanaf, dan kom je op een lengtemaat van 6 meter. Wanneer je 6 meter gemeten hebt, doe je er verstandig aan om een maatje groter aan te schaffen. Dit omdat de omloopmaat min 4,5 meter nooit 100% nauwkeurig is.
Een tentharing gebruik je om de scheerlijn vast te zetten en grondpennen gebruik je voor het vastzetten van het grondzeil, de binnentent en de slikranden. Met goed afspannen van je tent voorkom je stormschade en kun je zorgeloos genieten van je vakantie. Tentharingen en grondpennen koop je uiteraard bij Obelink.
Ik heb zwart gebruikt om de slaaptent echt donker te maken, maar je zou hem zelfs roze kunnen verven. Je wast de tent eerst een keer gewoon, zodat er geen vlekken meer op zitten. Direct nadat het gewone wasprogramma is afgelopen – de tent is dan nog nat – voeg je de inhoud van de potjes verf toe.
Van een stevige bries heeft een tent, caravan of vouwwagen meestal niet veel last, maar vanaf circa windkracht 7 (harde wind) zul je ze steviger moeten verankeren. Wordt er windkracht 10 of hoger voorspeld? Dan kun je de boel beter afbreken en een hotel in de buurt opzoeken.
Dus stormbanden mee, worteldoek, tegels voor de wielen én voor in de voortent een stevige ondervloer. Bij voortent vloeren heb je de keuze uit diverse oplossingen van rubber, plastic of hout. Denk hierbij aan tapijten, tegels en vlonders, maar ook kunststof pallets zijn hiervoor als basis voor de vloer zeer geschikt.
Er is een simpele vuistregel voor het bepalen van de juiste maat van je voortent tapijt of grondzeil. Dit is namelijk de diepte van je voortent x de opbouwlengte van de caravan. Je kan het beste een gronddoek of grondzeil kopen dat 10 cm korter is dan de voortent zelf.