Isoleer alleen de verwarmingsleidingen. Isoleer de warmwaterleidingen niet om risico op legionella te voorkomen. Maar vergeet ook niet buiten de koudwaterleiding te isoleren, zodat deze leiding is beschermd tegen bevriezing in de winter.
In iedere woning zijn verwarmingsbuizen die warmte uitstralen op ongewenste plekken. Zeker als het lange leidingen zijn die door koude ruimtes lopen. Door deze leidingen te isoleren kan het warmteverlies eenvoudig worden verminderd. Hierdoor voorkomt u onnodig energieverbruik.
Zonder buisisolatie geeft het warme water in de buis warmte af aan ruimtes die je niet persé wilt verwarmen. Denk hierbij aan loze ruimtes op zolder, achter schotten of in een kruipruimte. In een kruipruimte zijn het meestal cv-leidingen die door niet-verwarmde ruimtes lopen.
waarom buisisolatie voor je woning? Buizen in de technische ruimte of in onverwarmde ruimtes zoals de kelder, zolder of garage geven onnodig veel warmte af. Door ze te isoleren, voorkom je warmteverlies tussen de verwarmingsketel en de radiatoren en bespaar je meteen op energiekosten.
Je kan ze isoleren met glaswol, polyethyleenschuim of een verwarmingskabel gebruiken. Glaswol of polyethyleenschuim gebruiken, is de goedkoopste oplossing maar met een vorstbeveiligingskabel loop je het minste risico dat de leidingen vorstschade oplopen.
Bij een toename van temperatuur verweekt een PVC-buis, bij een afname wordt het broos en breekbaar. De buis gaat zich dan meer als een soort glas gedragen. Dit effect treedt sterk op bij temperaturen onder de -5℃. Daarom raden wij het af om PVC-buis te transporteren bij temperaturen onder de -5℃.
Bij vorst kunnen leidingen in en rond het huis bevriezen of zelfs scheuren. Dit kan voor veel schade zorgen aan je muren én inboedel. Wat kun je doen om een bevroren waterleiding of watermeter te voorkomen, vóórdat de vorst inzet?
Onze buisisolatie mogen met trots gerekend worden tot de Climaflex® isolatiebuizen. Dit product is gemaakt van zogenaamd NMC Naturefoam en heeft niet alleen een gunstige werking op het aantal graden Celsius van het water in uw huis; het heeft ook nog eens een positieve uitwerking op de verduurzaming van uw huis.
Hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal, hoe beter de totale isolatiemaatregel, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie, het huis isoleert. Vaak staat de isolatiewaarde van het materiaal wel op de verpakkingen zelf, anders kunt u het als volgt berekenen: (dikte in centimeters / 100) / lambdawaarde*.
Sinds 2020 moeten de daken van alle huur- en koopwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voorzien zijn van isolatie. Sinds dat moment is dakisolatie verplicht.
De prijs voor buisisolatie bedraagt tussen de 20 à 30 euro per lopende meter. Deze richtprijzen zijn inclusief plaatsing, exclusief btw. Bovendien heb je dankzij deze lage installatiekost je investering al na enkele maanden terugverdiend.
Tip. Het heeft alleen zin om CV-buizen en warmwaterleidingen in onverwarmde ruimtes te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan een berging, een kelder, een onverwarmde zolder, een kruipruimte of een schuur. De warmte die in verwarmde ruimtes vrijkomt via buizen wordt namelijk toch al benut!
Een gemiddelde cv-ketel sluit je aan met een buis van 22mm (koperen buis) of 26mm (meerlagenbuis). Een gemiddeld gasfornuis of gaskachel sluit je aan met een buis van 15mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Let er op dat de leiding niet te lang wordt, dan kan je het beste een grotere leiding gebruiken.
De voordelen van isoleren
Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis beter 'in te pakken' met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen.
Ontbrandingsdrempel. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: een goed functionerende CV verwarming kan geen brand veroorzaken.
Dakisolatie
Dakisolatie staat op het gebied van besparing op nummer 1. Toch staat het wat betreft rendement op de tweede plek. Dit komt door de hogere kosten van het aanbrengen van dakisolatie. Dakisolatie is veel duurder dan spouwmuurisolatie.
Bronleiding bij brine/water – water/water
De aansluiting van de bron naar de warmtepomp dient bij voorkeur van kunststof of dampdicht geïsoleerd koper te zijn. Stalen of dunwandige cv-leiding zal namelijk binnen enkele jaren stuk gaan.
Uit de metingen blijkt ook dat TONZON HR-Radiatorfolie op de achterkant van de radiator beter werkt dan de conventionele radiatorfolies op de muur en veel beter dan de namaakfolie. Dit is goed nieuws voor het milieu omdat bij het produceren van de TONZON folie 80% minder grondstof, energie en vervoersvolume nodig is.
Een van de mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie is dat een slechte plaatsing gepaard kan gaan met isolatieproblemen. Als het isolatiemateriaal niet goed wordt geïnstalleerd of als er koudebruggen ontstaan, kan dit leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming in de spouwmuur.
Het is vrijwel altijd een goed idee om je spouwmuur te na-isoleren (op enkele uitzonderingen na). Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk warmteverlies langs je gevel. Hierdoor moet je minder stoken en betaal je veel minder energiekosten. Daarnaast is minder stoken ook nog eens beter voor het milieu.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
Een bevroren leiding in de kruipruimte of van de buitenkraan kan vervelende gevolgen hebben. Water kan zich moeilijk verplaatsen door de leiding, scheurtjes kunnen ontstaan of de leiding kan springen, met vorstschade als gevolg. De risico's zijn het grootst bij oudere en slecht geïsoleerde woningen.
Leidingen bevriezen niet, tenzij de buitentemperatuur onder 0°C daalt. Als de temperatuur boven 0°C is, hoeft u geen problemen te hebben. Houd het weer in de gaten en leer de tijden te herkennen waarop uw leidingen gevaar lopen.
Moderne weerspreuken over bevroren waterleidingen vind je hier. Water bevriest bij 0° Celsius. Een gewone isolatie kan de bevriezing wel enkele dagen vertragen, maar is onvoldoende bij hevige of langdurige vorst.