In die tijd is ook het woord anderhalf gevormd, waarin ander 'tweede' betekent; anderhalf is dus 'de tweede voor de helft'. De oorspronkelijke betekenis van ander(e) is namelijk 'tweede'; dat zie je bijvoorbeeld nog in het woord andermaal.
Zowel tweeënhalf als twee en een half is juist. Een getal dat op half eindigt, kan op twee manieren in letters geschreven worden: met -enhalf erachter, zonder spaties: tweeënhalf, drieënhalf, vierenhalf, achtenhalf, twaalfenhalf, zeventigenhalf.
Hoofdtelwoorden worden zoveel mogelijk aaneengeschreven. Alleen na duizend en voor en na miljoen en miljard staat een spatie. Hoofdtelwoorden worden aaneengeschreven tot en met het woord duizend.Na het woord duizend (en samenstellingen hiermee, zoals vierduizend) staat een spatie.
Breuken. De teller en de noemer van een breuk worden los van elkaar geschreven: /3: een derde. /5: twee vijfde(n)
Getallen boven de twintig schrijf je in cijfers, dus: drie, acht, achtste, 21. De tientallen tot honderd schrijf je echter ook voluit: dertig, vijftig, 110, tachtigste. En ook honderdtallen tot duizend en duizendtallen tot twaalfduizend schrijf je voluit: driehonderd, zesduizend, 15 duizend.
bij getallen onder de 10.000 wordt het honderdtal gebruikt (dus niet duizend vijfhonderd, maar vijftienhonderd, 1.500)
Duizendtallen tot en met twaalfduizend schrijf je uit als woord, dus: zevenduizend, elfduizend en twaalfduizend, maar 13.000 en 28.000. Wanneer je een groot getal hebt, zoals een miljoen, miljard of biljoen schrijf je het uit als een woord. Dus vier miljoen, acht miljard en een biljoen.
Wanneer schrijf je getallen in cijfers en wanneer in letters? Het is gebruikelijk om lage en ronde getallen in letters te schrijven: zeven, dertien, twintig, dertig, tachtig, honderd, vierhonderd. Andere getallen en exacte getallen zijn doorgaans in cijfers: 42, 134, 50 procent, sinds 2005, 14 ºC.
Breuk en decimaal getal
Om een breuk in een decimaal getal om te zetten, hoef je alleen de teller te delen door de noemer.
De correcte schrijfwijze is twee derde.
Zowel duizend een als duizend en een is correct.
Dat geldt ook voor de veelvouden van duizend, bijvoorbeeld drieduizend twee / drieduizend en twee, vijfduizend tien / vijfduizend en tien. In de betekenis 'heel veel' is duizend-en-een de correcte spelling. Ik zit nog met duizend-en-een vragen.
1100 kun je uitspreken als 'éénduizend en honderd' of als 'elfhonderd'; 2300 als 'tweeduizend driehonderd' of 'drieëntwintig honderd'.
Met 250 gaat het nog; dat wordt op grond van de ANS-regels geschreven in twee woorden: tweehonderd vijftig.
Als jaar een meervoud uitdrukt, komt er de bij te staan: de afgelopen twee jaar. De vraag is of anderhalf jaar een enkelvoudige of een meervoudige constructie is: anderhalf is immers meer dan één (enkelvoud) en minder dan twee (meervoud).
Bij getallen van vijf of meer cijfers worden de duizendtallen met een punt gemarkeerd. Bij duizendtallen en miljoenen mag je ook een combinatie gebruiken van een getal en het woord 'duizend' of 'miljoen'. Dan zet je een spatie tussen het cijfer en 'duizend'. In alle andere gevallen zijn spaties niet toegestaan.
Wanneer je een hoofdtelwoord uitschrijft, is deze bijna altijd aaneengeschreven. Alle hoofdtelwoorden tot en met het woord 'duizend' worden aan elkaar geschreven. Na 'duizend', 'miljoen' en 'miljard' komt er een spatie te staan.
Breuk naar kommagetal: 1/5 = 0,2
Van breuk naar kommagetal: je wilt 1/5 schrijven als kommagetal. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar we gaan het hier voordoen met behulp van een staartdeling. 1 : 5 schrijf je als staartdeling.
1/5 kun je dus schrijven als 0,20. Zo kun je alle breuken omrekenen naar kommagetallen.
Met de hoofdtelwoorden een en drie corresponderen de rangtelwoorden eerste en derde. Voor het schrijven van rangtelwoorden in cijfers zijn twee systemen in gebruik. Aan het cijfer kan alleen een e toegevoegd worden, ofwel -ste/-de: 1e, 2e, 3e of 1ste, 2de, 3de.
In geldbedragen (bijvoorbeeld bij wisselkoersen) worden cijfers achter de komma niet gegroepeerd. Getallen die uit vier cijfers bestaan, worden in de praktijk vaak zonder spatie of punt geschreven: 2000 kg, 5329 euro, 4567.
De hoofdletter K staat voor 'kilo(-euro)', oftewel '1000 (euro)', en wordt gebruikt om grote getallen en bedragen verkort weer te geven. 100K kan staan voor '100.000' of voor '100.000 euro'. Het woord euro (of het symbool €) kan ook toegevoegd worden. De juiste schrijfwijzen zijn dan 100K euro en € 100K.
In het algemeen zijn er eigenlijk maar vier regels: Getallen onder de 21, tientallen, honderdtallen en duizendtallen tot tienduizend schrijf je in letters. Bijvoorbeeld: twaalf, 23, 86 en driehonderd. Honderdduizend, miljoen, miljard en biljoen schrijf je altijd in letters.
Een miljoen = 1.000.000, dit heeft dus 6 nullen.