Wie heeft last van oorsuizen Uit onderzoek is gebleken dat 90% van de volwassenen wel eens last heeft van oorsuizen. Meestal weet de betrokkene zelf de oorzaak: een oorprop, lawaaioverlast, een val op het hoofd, een klap tegen de oren. In de meeste gevallen verdwijnt dit ongemak na een tijdje.
Oorsuizen is een verschijnsel dat bij veel aandoeningen optreedt. In 30% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden. Oorsuizen kan veroorzaakt worden door: • Afsluiting van de gehoorgang door bijvoorbeeld oorsmeer, water of een watje.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen of yoga.
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van medicijnen tegen oorsuizen. Helaas bestaat momenteel nog geen medicijn dat oorsuizen geneest. Sommige patiënten hebben wel baat bij bepaalde medicijnen, zoals slaapmedicatie of antidepressiva. Uw KNO-arts kan u zonodig een medicijn op proef voorschrijven.
Soms gaat het oorsuizen vanzelf over. Als het blijft, leren veel mensen op den duur met het oorsuizen leven. Ze ervaren het geluid met de tijd als minder hinderlijk. U zult zelf ontdekken in welke omstandigheden en met welke trucjes u minder last heeft van het oorsuizen.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is een van de meest voorkomende oorklachten en komt voor bij ongeveer 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen. Mensen met tinnitus horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen niet horen, zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel, gebrom...
Uit onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gelaat, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Hoe kan je het herkennen? Wanneer een oorsmeerprop de uitwendige gehoorgang (bijna) volledig afsluit, kun je aan die kant minder goed horen (verlies van 10 tot 30 decibel). Je kunt het gevoel hebben dat het oor dichtzit, of abnormale gehoorsensaties (bv. zoemend geluid), jeuk en/of duizeligheid ondervinden.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Symptomen van oorkanker
Een klacht die kan voorkomen bij oorkanker is een loopoor dat niet overgaat. Er komt dan vocht uit het oor, en soms ook een beetje bloed. Andere klachten zijn: minder goed horen of oorpijn.
Het kan erg verontrustend zijn als jij al weken of zelfs maanden last van tinnitus of oorsuizen hebt. Als dit al meer dan drie maanden aanhoudt, dan zal je arts het classificeren als chronisch. Hoewel constant piepen en zoemen in je oren erg vervelend is, is het geluid meestal zacht genoeg en kun je ermee leren leven.
geef je gehoor tijdig rust
Ook je oren hebben nood aan rust. Zorg er dus voor dat je ze minstens 24 uur rust gunt nadat je aan lawaai bent blootgesteld. Ga dan geen muziek beluisteren of plaatsen bezoeken met veel lawaai.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12, zoals vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten en eieren. Vitamine B12 is belangrijk voor het behoud van een gezond zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van de symptomen van tinnitus.
Stress als gevolg van tinnitus
De tinnitus kan bijvoorbeeld als bedreigend worden ervaren. Er is in dat geval sprake van een emotionele reactie op de tinnitus. Zo kan er angst bestaan dat de tinnitus niet meer overgaat.
Het horen van geluid is of een reactie van de hersenen op gehoorverlies, of op schade of doordat er teveel spanning staat op het binnenoor (standsafwijking of spierspanning). Tinnitus kan soms leiden tot ernstige slaapproblemen of slapeloosheid, concentratieverlies, angst of zelfs depressies.
Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft last van tinnitus (oorsuizen). Dat kan variëren van een lichte hinder tot zodanig ernstige klachten dat een normaal leven leiden of werken onmogelijk is. Van tinnitus genezen is niet mogelijk.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt.
Deze geluiden kunnen variëren van hard tot zacht, van hoog tot laag, van continu tot af en toe. Ze kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren. Tinnitus leidt bij een aantal mensen tot problemen, bijvoorbeeld persoonlijke problemen, problemen op het werk en/of in de sociale omgeving.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.