De beste oplossing (en meest radicale oplossing) om een te hard matras zachter te maken is er een dikkere soepele laag over te leggen,die er voor zorgt dat je 1) verder van de kern afligt, en 2) meer conformiteit geeft voor het lichaam. Die toplaag noemen we een topmatras.
Ga op uw matras op uw rug liggen en let op uw spieren, zijn deze ontspannen en hoe voelt u zich? Vraag uzelf dan af of u het gevoel heeft in een kuil te liggen. Als u een gevoel heeft in te zakken dan is uw matras te zacht of vervormd is door de tijd. Schuif uw hand in de holte tussen uw onderrug en de matras.
Als je matras wat zacht aanvoelt, is een harde topper op dit zachte matras leggen een mogelijkheid. Hoewel een topper de stevigheid van je matras kan aanpassen, raden wij dan toch aan om een nieuw matras te kopen.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
De schuifjes bevinden zich altijd in het midden van de lattenbodem. Dit mag je ook het heupgedeelte noemen. De functie van de schuifjes is het harder (dus niet zachter) maken van de latten.
Een topmatras maakt uw slaapsysteem niet harder, het omgekeerde is het geval! Gebruik de topmatras niet als matras, maak altijd gebruik van een matras onder een topmatras. Een matras onder het topmatras biedt u de benodigde comfortabele ondersteuning, die u niet kunt halen uit alleen een topmatras.
Met een matrastopper kun je een slecht of doorgezakt matras niet oppeppen. Is een normale matras niet meer goed, dan moet je hem gewoon vervangen. Als je een topmatras op een goede gewone matras legt, kan hij het opgenomen lichaamsvocht minder goed kwijt. In het ergste geval ontstaat er schimmel op de matras.
Je matras is bijna nooit de oorzaak van rugklachten.Maar hij kan rugklachten wel verergeren, verminderen of zelfs voorkomen. Sta je elke ochtend op met rugklachten die in de loop van de dag verminderen of verdwijnen? Dan is het tijd om uit te kijken naar een nieuwe matras.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed. Zie je deuken op de plek waar je vaak ligt?
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Ondanks dat koudschuim of traagschuim niet per definitie beter is dan de ander, spreken we een absolute voorkeur uit voor traagschuim indien je last hebt van rugklachten. Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat.
Het gebruik van een topmatras is bij een boxspring met gestoffeerd ondermatras noodzakelijk. Het onderste matras is namelijk alleen voorzien van de ondersteunende vering, en bevat niet de volledige comfort laag die in een normaal matras verwerkt is.
De levensduur van de topper is 2 – 10 jaar, met een gemiddelde van 5 jaar. De levensduur kun je verlengen door goed met je topper om te gaan. De topper moet je vervangen wanneer deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Die is namelijk geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 65 en 80 kg. Een middelharde matras (H3) is dan weer ideaal voor mensen met een gewicht tussen de 80 en 100 kg.
Hardheidsgraad matras zijslapers
Een matras met een hardheid zacht tot medium-stevig (hardheidsgraad H1 tot H3) is geschikt voor zijslapers.
Een orthopedische matras is een matras die een ergonomische ondersteuning biedt én drukverlagend werkt voor spieren en gewrichten. Een matras wordt drukverlagend door aangepaste zones voor de schouders tot voorbij de heupen en door het gebruik van drukverlagende materialen zoals traagschuim.
Klachten als rugpijn, nekpijn, pijn in de heup, pijn in de schouder, slapende ledematen etc. kunnen allemaal veroorzaakt worden door het slapen op een laagwaardig of verouderd matras.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid. Dit matras is te koop via de webshop van Mattsleeps en kost €520,- (90x200 centimeter).
Afhankelijk van de kwaliteit is de levensduur van een matras gemiddeld 10 jaar. Dat zijn ongeveer 30.000 uur gebruik en maar liefst 150.000 bewegingen, met gemiddeld 40 bewegingen per nacht. Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Dit wil zeggen dat de matras 12 jaar kan meegaan en ook slechts 8 of 9 jaar.
Een hoogwaardige topper kan rugpijn verlichten door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende demping en ondersteuning krijgt. Het maakt een te stevig matras zachter en een te zacht matras steviger, waardoor jij geniet van een comfortabeler slaapoppervlak.
Als in uw slaappositie uw lichaam niet optimaal ondersteund wordt, komt uw ruggengraat onder druk te staan. Dat zorgt ervoor dat uw rug en nek niet voldoende kunnen ontspannen, wat resulteert in verhoogde spierspanning, nachtelijke rugpijn, een verstoorde nachtrust en zelfs wakker worden met rugpijn.
Wat te doen bij rugpijn na het slapen? De grootste boosdoener van rugpijn klachten is het hebben van een slechte houding. Naast een goed matras is het ook belangrijk om overdag de rug goed te ondersteunen, dit kan door middel van een rug brace. Het dragen van een rug brace kan de pijn verlichten of zelfs voorkomen.
Meestal gebruik je een molton en hoeslaken om je matras te beschermen. Leg ten eerste je molton op je topmatras en span deze over de topper heen. Dat gaat heel eenvoudig, want de molton bevat genoeg elasticiteit. Bovendien is een topmatras veel dunner – gemiddeld 7 cm - en daarom lichter dan een matras.
Wij adviseren om je topmatras een keer per maand en minimaal vier keer per jaar te draaien.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.