Doe water in een pan, doe de rabarber in de pan, en voeg de suiker toe. Breng het aan de kook, en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Met de deksel op de pan laten afkoelen, daarna in diepvriesbakken doen en luchtdicht afsluiten. Etiket erop doen met naam en datum, en minimaal 24 uur invriezen.
Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren. Rabarber vries je rauw in. Je hoeft deze groente niet eerst te blancheren (kort verhitten).
Kun je gekookte rabarber invriezen? Dat is mogelijk, maar voor het gewenste resultaat kun je beter verse (geblancheerde) rabarber invriezen.
Gekookte rabarber kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden. Geopende rabarber in pot of glas kan tot 2 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Gebruik telkens een schone lepel om besmetting van het product te voorkomen.
De groente is rijk aan mineralen als calcium, kalium en mangaan en het zit vol antioxidanten. Antioxidanten beschermen cellen en weefsels tegen beschadiging van vrije radicalen en kunnen zo op de lange termijn mogelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Ook bevat rabarber vitamine K.
Rabarber wordt naarmate het seizoen verstrijkt namelijk steeds zuurder. Echter is dit niet alles. Ook de hoeveelheid oxaalzuur neemt vanaf 21 juni sterk toe. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid en in de meest extreme gevallen kan het zelfs giftig zijn.
Zoals heel wat andere groenten, helpt rabarber om af te vallen. Rabarber heeft weinig calorieën in zich, maar wel veel voedingswaarden. Door de goede voedingsstoffen en de verzadigende vezels zal je daardoor zeker voldaan zijn na het eten van rabarber. Ideaal om je dieet een extra boost mee te geven.
Ongeopend kun je de compote zo tot wel een jaar in de kast bewaren. Na openen bewaar je de compote in de koelkast.
Je kan rabarber rauw eten (met een potje suiker erbij zoals Jeroen) of de stengels garen. Snijd in elk geval de bladresten weg en verwijder de harde uiteinden van de stelen. Was de rabarberstengels en snijd ze daarna in stukjes. Zo zal de rabarber beter garen.
Verse rabarber kun je in de koelkast nog een dag of drie bewaren. Daarna beginnen de stelen slapper te worden, wat overigens niet wil zeggen dat je het niet meer kunt gebruiken. Wel kan de smaak dan wat minder fris zijn. Reeds gekookte rabarber kun je in een afgesloten bakje nog een dag of twee goed houden.
Hoe roder de stengels, hoe zoeter de rabarber. Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet onrijp. Door bewaren zullen ze ook niet rood worden.
Rabarber oogsten
Oogsten kan vanaf april tot de langste dag (21 juni). Vanaf dan keert het oxaalzuur stilaan terug vanuit de bladeren naar de stelen en is het niet meer aan te raden om ze nog te oogsten. De bladstelen moet je afdraaien of uittrekken en zeker niet afsnijden.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Het seizoen van rabarber loopt van eind maart tot en met juli, met mei als topmaand. Da's niet zo lang, dus tijdens het rabarberseizoen kun je maar beter volop genieten van deze lekkernij. Rabarber heeft een friszure smaak en wordt vooral gebruikt in confituur, zoete desserts en gebak.
Hoe vriest u confituur in? U mag confituur pas invriezen wanneer die volledig is afgekoeld. Bokalen zijn ideaal, omdat ze extreem hittebestendig zijn en beter bestand tegen spanning, maar in principe kunt u elk recipiënt gebruiken.
Rabarber draagt bij aan een gezonde spijsvertering, dankzij de vezels die erin zitten. De vriendelijke bacteriën in je darmen voeden zich namelijk met deze vezels. Ook helpen vezels bij het soepel en regelmatig houden van je stoelgang, wat het risico op obstipatie verkleint.
Rabarberbladeren zijn giftig
Wat een lastige groente, die rabarber. De zure rode stengels zijn oneetbaar zonder suiker, en de bladeren zijn ook nog eens giftig. Er zitten hoge concentraties calciumoxalaat in. Daar word je misselijk en duizelig van.
Zoals gezegd kun je alleen de stengels van een rabarber eten. De bladeren zijn niet eetbaar, want deze zijn wel degelijk giftig. In de winkel vind je dan ook nooit rabarber inclusief bladeren. Als je zelf rabarber verbouwt kun je het beste de stengels plukken tussen april en 21 juni.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Giet de warme compote in de potjes en sluit terwijl het nog heet is. Bewaar in de koelkast tot 2 weken. Om compotes langer te bewaren kun je ze het beste in porties invriezen, in plastic containers, zodat u slechts zoveel als u nodig heeft kan ontdooien.
Rabarber bevat oxaalzuur. Met name de rabarberbladeren bevatten een zeer hoge dosis oxaalzuur en zijn daarom giftig. Die mogen niet gegeten worden.
Krachttraining is namelijk een belangrijke factor in het afvallen rond je buik en heupen. Door vooral grote spiergroepen te trainen stimuleer je jouw vetverbranding, die ook doorzet op momenten dat je niet sport. Wanneer je door gezond te eten meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, daalt je vetpercentage.
Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines, kokosnoot en olijven. Pitfruit, zoals appels en peren. Citrusfruit, zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.