Om bij een gescheiden stelsel een onderscheid te maken tussen DWA en HWA rioleringen levert DYKA rioleringsbuizen in drie kleuren: Roodbruin (Ral 8023) voor Afvalwater (DWA)Grijs (RAL 7037) voor Regenwaterafvoer (HWA, gemengd)Groen (RAL 6024) voor (HWA of IT/DT riolering)
Het riool houdt de weg droog.De weg en het groen regenwater tijdelijk kunnen opvangen na een hoosbui tijdelijk opvangen. Zo wordt schade voorkomen terwijl het riool niet vele malen duurder wordt. Regenwater zakt in het groen in de grond.
Materiaal. Is er minimaal 0,5 m goed verdichte grond boven de buis aanwezig, dan volstaat een PVC-buis SN4. Buizen met een kleinere stijfheidsklasse dan SN4 zijn niet geschikt voor ondergrondse toepassingen. Voorbeelden van zulke buizen zijn HWA-buizen met een wanddikte van 1,5 mm en PE-afvoerleidingen.
Regenpijpen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. In de tuin wordt bij de meeste schuren en overkappingen standaard een diameter van 60 mm of 70 mm gebruikt.Bij zelfbouw wordt vaker gekozen voor 80 mm of 100 mm. De beste diameter van een regenwaterafvoer hangt af van verschillende factoren.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Pvc buis met gladde einden wordt gebruikt voor binnenriolering en buitenriolering, vooral in situaties waar veel hulpstukken in het rioolsysteem geplaatst worden. Ze zijn leverbaar in de klassen SN2, SN4 en SN8, hoe hoger de klasse des te dikker de wand.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering.
Gebruik bij voorkeur dikwandige, heetwaterbestendige buizen, ook als de water afvoer in eerste instantie niet bedoeld is voor warm water. Bij nieuwbouw worden vrijwel uitsluitend kunststofbuizen gebruikt. Voordelen hiervan zijn dat je er gemakkelijk andere buizen of hulpstukken kan op aansluiten.
Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in infiltratiekratten onder de grond wordt opgevangen. Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden.
Recent geproduceerde PVC-buizen hebben een minimale technische levensduur van ten- minste 50 jaar, mits deze toegepast worden onder normale gebruiksomstandigheden.
PVC-U begint brosser te worden bij temperaturen rond het vriespunt. Bij temperaturen boven de 5 °C kan PVC-U zonder problemen worden toegepast. Bij temperaturen tussen de +5 °C en -5 °C kan PVC-U worden vervoerd en verwerkt mits dit voorzichtig gebeurt.
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Bent u verzekerd voor waterschade door een geknapte riolering? Door een lek in de riolering kan een enorme waterschade ontstaan. Gelukkig dekken verzekeraars deze schade over het algemeen wel. De hoogte van het schadebedrag is echter wel afhankelijk van de schade-expert van uw verzekeraar en zijn inventarisatie.
De exacte levensduur van een rioolbuis is moeilijk in te schatten. “We gaan uit van een economische levensduur van zestig tot zeventig jaar. In die periode is de buis afgeschreven. In de praktijk gaat een rioolbuis meestal langer mee, het is een enorm duurzaam product.
Allereerst is het belangrijk dat je voor een bepaalde diameter kiest. Voor het afvoeren van ontlasting is het gebruikelijk een dikwandige pvc-buis te gebruiken met een diameter van 110mm.
Lid. Het is het makkelijkst dat je eerst de grote/dikke leidingen over je vloer legt en dan de kleinere. Afvoeren en ventilatie (indien met instortkanalen) dus eerst -> zorgen dat die 2 niet kruisen anders ga je een hele dikke uitvullaag nodig hebben.
Er zijn bochten van 15, 22, 30, 45 of 90 graden, mof/mof of mof/spie, manchet/manchet of manchet/spie. De bochten hebben conforme diameters van 32, 40, 50, 75, 90, 110, 125, 160, 200, 250 of 315 millimeter.
De pvc-buis in de gresbuis schuiven
Schuif de pvc-buis tot 1 à 2 cm diep in de gresbuis. Dieper dan 2 cm is niet nodig, omdat er anders snel verstopping kan ontstaan. Fixeer de pvc-buis zodat deze niet kan verschuiven.
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Bij hevige regenval kunnen oude rioleringen overbelast raken door het vele regenwater. Rioolwater dat omhoog komt in het toilet, de douche of de gootsteen kunt u verhelpen door een terugslagklep te installeren in de aansluitleiding. Ook een pomp met beveiliging tegen terugstroming kan hier een passende oplossing zijn.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.