Een bed staat het best in het midden van de kamer. Niet te dicht bij het raam of de verwarming. Houd ook voldoende ruimte vrij langs de randen van het bed, zodat u en eventueel uw partner comfortabel in en uit het bed kunnen stappen. Plaats dus nooit het bed met een zijkant tegen de muur.
De slaaprichting die door de Vastu Shastra wordt aanbevolen is te slapen met het hoofd naar het zuiden gericht. De reden is dat het menselijk hoofd een polaire aantrekkingskracht heeft. Daarom moet hij naar het zuiden worden gedraaid om de tegenovergestelde polen aan te trekken terwijl u slaapt.
Het voeteinde van het bed mag niet naar de deur gericht zijn. Slapen met de voeten naar de deur wordt in feng shui geassocieerd met een doodskisthouding. De richting van het bed is dus cruciaal. Het bed heeft bij voorkeur een hoofdbord: dat staat voor stabiliteit, ook in uw leven.
Slapen onder een raam of tegen de muur van de badkamer
Daarnaast is het belangrijk in dat je niet direct onder een raam slaapt. De energiestroom tussen de deur en het raam is een onrustige energie om in te slapen en praktisch gezien kan je last hebben van tocht en licht.
Zet het bed daarnaast tegen een wand en dus absoluut niet onder je raam. De energie wordt op deze plek namelijk zwakker, omdat een muur simpelweg meer dekking en bescherming biedt dan een raam. Ook kun je beter je bed niet tegen één kant van de muur zetten. De energiestroom kan dan niet goed circuleren.
Noord-zuid as aanbevelingen volgens vastu shastra
Er wordt beweerd dat slapen met het hoofd naar het noorden gericht de slaapkwaliteit kan verstoren door interferentie met het magnetisch veld van de aarde.
Positioneer je bed juist
Plaats je bed zodanig dat je vanonder je lakens de deur kan zien. Idealiter staat je bed schuin tegenover de deuropening. Doordat je de toegang naar je slaapkamer in de gaten kan houden, voel je je automatischer veiliger en kan je je beter ontspannen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het beter is om met je hoofd naar het noorden te slapen. Het belangrijkste is dat je comfortabel ligt en dat je bed een goede ondersteuning biedt voor je rug en nek.
Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen. In een goed geventileerde slaapkamer heeft u minder last van schimmelvorming en huisstofmijten. De lagere hoeveelheid koolstofdioxide zorgt ervoor dat u dieper slaapt.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn.
Op je rug. Slapen op je rug kan in principe geen kwaad, maar vanaf ongeveer week 20 kan het beter zijn om op je zij te slapen. Het kan namelijk zo zijn dat de bloedtoevoer naar de grote lichaamsader (de vena cava) wordt afgekneld als je op je rug slaapt.
Met je hoofd op het zuiden slapen is minder geschikt. Het zuiden is verbonden met vuur, passie en gedrevenheid en die energieën dragen niet echt bij aan een ontspannen nachtrust.
Niet gevaarlijk
Zo'n vervelend slapend ledemaat vermijden? Verander dan regelmatig van houding, sla je benen niet te lang over elkaar en probeer 's nachts niet op je arm te gaan liggen. Als het regelmatig en langdurig voorkomt, kan je best je dokter raadplegen.
De beste slaaphouding is die waarin de nek en de rug in een neutrale stand staan. Als de romp niet te ver naar voren gedraaid ligt, is zijligging het beste.
Tips om optimaal gebruik te maken van je verstelbare bed
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug.
De zijligging (of foetushouding) wordt vaak beschouwd als de beste slaaphouding voor je algehele gezondheid. Het helpt om je wervelkolom in een neutrale positie te houden, wat rug- en nekpijn kan verminderen. Daarnaast kan het slapen op je zij je ademhaling en apneu verbeteren en snurken verminderen.
Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan.
Het belang van ventileren in de herfst en winter
Waarom? In elk huis is vocht aanwezig.Alleen door goed te ventileren kan dit vocht de woning verlaten. Voor frisse en gezonde binnenlucht moet er constant luchtverversing plaatsvinden in de woning.
Ramen de hele dag open zetten als het warm is, kunt u beter niet doen. De warmte komt door middel van luchtverplaatsing op het heetst van de dag zonder problemen het huis in. Let via bijvoorbeeld een weerapp of een thermometer goed op vanaf welk moment het buiten weer koeler is dan in huis.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Waarom buiten slapen? Buiten slapen is zonder meer gezond, zelfs als het een beetje vriest. De buitenlucht is beter dan de lucht binnen, dus goed voor de longen van je kindje. Zeker als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, kan frisse lucht veel goed doen.
Bent u ook zo hardleers als het om uw nachtrust gaat? Men zegt: 'Slapen op een hard bed is gezond. ' De Slaapvoorlichters blijven dit hardnekkige misverstand bestrijden. Op een harde ondergrond krijgt uw lichaam nauwelijks de kans om echt uit te rusten, met alle vervelende gevolgen van dien.
Tip 5: Geen spiegels
Wanneer je een spiegel wenst op te hangen, zorg er dan voor dat je jezelf niet ziet liggen in de spiegel vanuit het bed. Anders is de kans groot dat je vaker wakker wordt tussen 3u en 4u 's nachts. Dus geen spiegel naast of tegenover het bed hangen.
Het vooraanzicht is wat je ziet wanneer je voor het voetenbord van het bed staat met je gezicht naar het hoofdbord. Conclusie: wanneer je een rechtsslaper bent, slaap je rechts van je partner en dus aan de linkerzijde van het bed.
Vrijheid aan de zijkant: minimaal 60 centimeter
Je wilt naast de bedombouw in 160 x 200 natuurlijk voldoende ruimte hebben om in het bed te stappen en 's morgens weer lekker op te staan. Je hebt daar ongeveer 60 centimeter voor nodig.