Hoe je de grond kan verbeteren in je tuin hangt af van de staat van de bodem: harde grond moet je losmaken door zand aan het gras toe te voegen. Als de grond te los zit, moet je daarentegen het vermogen om water en voedingsstoffen vast te houden verbeteren. Gebruik hiervoor best het kleimineraal Bentonit.
Om de structuur te verbeteren, is het belangrijk om organisch materiaal zoals compost en goede organische mest toe te voegen. Dit helpt de kleigrond losser te maken, de afwatering te verbeteren en de voedingswaarde te verhogen.
Gebruik organische meststoffen
De organische stoffen, aanwezig in meststoffen van DCM, leveren voedsel voor het bodemleven. Bemest met specifieke meststoffen voor de siertuin, het gazon en de moestuin, zowel in maart-april als in mei-juni. Zo worden zowel de planten als het bodemleven goed gevoed en gestimuleerd.
Betere waterdoorstroming: op dichte grondlagen sijpelt het water zeer moeilijk en traag door. Wanneer het dan veel regent, blijven er plassen in je moestuin staan en dat vergroot de kans op stam- en wortelrot bij je planten. Door de grond los te maken, stroomt het water veel vlotter door.
Maak voor twee steek diep spitten een geul van 40-60 cmbreed en één steek diep. Hou de grond van de eerste geul apart; daarmee vul je later de laatste geul. Maak de grond onderin de geul los met een spitvork (dus niet omspitten) en leg er een laag verteerde compost op.
Niet spitten beschermt het bodemleven, zoals onder andere wormen, schimmels en insecten. Zij zorgen voor de luchtige structuur en de gezondheid van de grond, waardoor plantwortels voedsel en vocht beter kunnen opnemen. De grond zit vol organismes die allemaal een rol hebben in het geheel.
Het ideale seizoen voor tuinaanleg: het najaar en de winter
De bodem is dan bevroren en het is dan lastig om goed grondwerk te maken. Het spitten van grond en het vlakken van een zandbedding voor bestrating gaat dan bijvoorbeeld minder goed. Toch zijn het najaar en de winter een aantrekkelijke periode voor tuinaanleg.
Voeg de oude potgrond in het najaar toe aan je composthoop. Door de vrieskou van de winter sterven alle ziektekiemen af. In het voorjaar is het mengsel van compost en oude potgrond klaar voor gebruik in de tuin. Heb je geen tuin, dan kan je met oude potgrond soms terecht in een containerpark.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
Je kunt eenvoudig testen met welke grondsoort je te maken hebt. Doe hiervoor wat van jouw grond in een glas, vul aan met schoon leidingwater, schud dit even flink en laat het dan ongeveer tien minuten staan. Op basis van wat er in het glas gebeurt, kun je vaststellen met wat voor soort bodem je te maken hebt.
Bemesting – algemeen
Ook minerale mest kan het bodemleven stimuleren, via het bevorderen van de gewasgroei en meer gewasresten. De bodem verzuurt jaarlijks door o.a. gewasonttrekking, uitspoeling en eventueel de verzurende werking van sommige minerale meststoffen en mest.
Lichte en zware grond
Met lichte grond bedoelen we grondsoorten die lichter te bewerken zijn en vaker voedselarm. Als we het hebben over zware grond, bedoelen we grondsoorten die zwaarder te bewerken zijn en voedselrijk.
Of wellicht woon je al een tijdje op kleigrond maar kom je nu pas toe aan die tuinverbouwing. Hoe je het ook wendt of keert, je moet in beide gevallen van te voren rekening houden met een aantal zaken voordat je een tuin op kleigrond aanlegt. Lucas raadt aan om de klei ongeveer 70 cm diep af te graven.
Valt na het kneden de natte bol grond meteen uit elkaar, dan heb je te maken met een lichte, maar onvruchtbare zandgrond. Kan je de natte grond rollen tot de dikte van een potlood, dan heb je een kleigrond, die vruchtbaar is maar vrij moeilijk te bewerken.
De omgevingsdienst in jouw regio kan je vertellen welke plekken vervuild zijn en welke 'verdacht'. Kijk op Omgevingsdienst.nl voor contactgegevens. Ga je bouwen of aanbouwen, dan is vaak een bodemonderzoek nodig om een bouwvergunning te kunnen krijgen.
Kalk ontzuurt de bodem.Het is dus aangeraden om regelmatig kalk te strooien, om de zuurtegraad van je voedingsbodem weer in balans te brengen. Maar opgepast, ga niet in het wildeweg al je planten kalken. Sommige planten hebben kalk nodig, terwijl andere juist een zuurdere bodem verkiezen.
Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde. Potgrond is grondsoort met een specifieke structuur, speciaal voor het planten van bloemen en planten in potten. In tegenstelling tot reguliere tuinaarde is potgrond licht van gewicht en bevat het voedingsstoffen.
Bij grond afvoeren als particulier zullen er bij de milieustraat restricties zijn wat betreft het soort aarde dat gestort wordt of het maximale volume. Grond afvoeren bij de gemeente is mogelijk, met een maximum hoeveelheid van 1 m3 kun je snel aan je limiet raken.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Hoelang kun je potgrond bewaren? Open zakken nieuwe potgrond behouden ongeveer 6 tot 12 maanden hun kwaliteit.Ongeopende en ongebruikte potgrond kun je ongeveer een jaar of twee bewaren voordat het bederft. Potgrond gaat langer mee als het in een droge en koele plaats wordt bewaard.
Het sproeien van je tuin is essentieel voor de gezondheid van je planten. Water helpt bij het transport van voedingsstoffen naar de wortels van de planten, houdt de grond koel en helpt onkruid tegen te gaan. Zonder voldoende water kunnen je planten uitdrogen, vooral tijdens warme en droge periodes.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Als de zon schijnt, moet je vooral niet midden op de dag de tuin sproeien. Dan verdampt het grootste deel van het water meteen. De beste tijd om de tuin te sproeien, is vroeg in de ochtend, zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Als 's ochtends niet lukt, is vroeg in de avond ook nog een optie.