Wat is nu een gezonde variant op kauwgom? Al sinds 2013 is het merk Peppersmith goedgekeurd door de Oral Health Foundation. Het mooie aan dit merk is, is dat ze mints en kauwgom maken die 100% gezoet zijn met xylitol. Er word dus geen andere zoetstof of gewone suiker aan toegevoegd.
“Kauwgom verwijdert bacteriën op de kauwvlakken. Met flossen en tandenpoetsen kom je ook echt tussen de tanden en bij het tandvlees,” aldus Wessel. Goed tandenpoetsen en flossen blijft dus belangrijk. Wel kan een kauwgompje na de maaltijd bijdragen aan een schoner gebit.
In suikervrije kauwgom zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect. Neem je af en toe een kauwgompje, dan merk je daar waarschijnlijk niets van. Heb je gevoelige darmen of verbruik je hele pakjes kauwgom, dan ontstaat er mogelijk diarree.
Kauwgom kan helpen tandbederf te voorkomen, zolang je maar kiest voor een suikervrije kauwgom. Als je op kauwgom kauwt, produceert je mond meer speeksel, waardoor sommige van de zuren die zich in je mond vormen wanneer je voedsel afbreekt, worden geneutraliseerd of weggespoeld.
We kauwen gemiddeld op 350 kauwgompjes per jaar. Kortom; we kauwen wat af. Wat veel mensen niet weten, is dat kauwgom een hoge bloeddruk kan veroorzaken.
Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
De aanmaak van speeksel wordt gestimuleerd door het kauwen op kauwgom. Kies uiteraard wel voor een suikervrije kauwgom, bij voorkeur met Xylitol. Dit is namelijk een natuurlijke zoetstof die helpt om tandplak te voorkomen.
Het ziet er misschien niet heel charmant uit, maar overdreven op kauwgom kauwen heeft zeker zijn voordelen. Het is namelijk de perfecte oefening om je kaken sterker te maken en je gezichtsspieren te trainen. Na een paar weken zal je al resultaat moeten zien!
Wil je vooral minder plakvorming, sterker glazuur en minder kans op gaatjes, dan is Xylitol Kauwgom waarschijnlijk de beste keus.
Naarmate er langer op de kauwgom werd gekauwd, nam het aantal bacteriën in de kauwgom toe. Het bleek uiteindelijk het meest effectief om dertig seconden te kauwen. “Na langere tijd kauwen kan inderdaad het aantal bacteriën in de kauwgom weer afnemen,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Wessel tegen HP/De Tijd.
Het gebruik van Mentos Gum Insta White is veilig voor het tandglazuur. Het is suikervrije kauwgum (met xylitol) dat helpt tandplak te neutraliseren. Het neutraliseren van tandplak kan worden behaald door een paar keer per dag te kauwen, voor ten minste 20 minuten, op Insta White nadat je hebt gegeten of gedronken.
Suikervrije Kauwgom
Kauwgum houdt de speekselproductie op gang en voorkomt dat uw mond uitdroogt, waardoor het een goed effectief wapen is tegen slechte adem. Kies altijd voor een suikervrije kauwgom, want anders heeft het juist een averechts effect, omdat suikers door bacteriën in stinkende gassen worden omgezet.
Kauwgom kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel in je mond. Hierdoor wordt de spijsvertering geactiveerd en gaan de darmen zich voorbereiden op het eten dat eraan lijkt te komen. Daarnaast slik je tijdens het kauwen lucht in, wat ervoor zorgt dat de darmen in beweging komen.
De kauwgom is één van de vier Sportlife Base smaken, deze behoren al sinds de jaren 80 en 90 tot de meest favoriete kauwgom van Nederland. Het geeft je een frisse adem en een fris gevoel in je mond. De kauwgom is ook nog eens suikervrij!
Chewsy is een natuurlijke en suikervrije kauwgom, gemaakt met slechts 5 natuurlijke ingrediënten afkomstig van bomen. Dat betekent geen aspartaam, geen kunstmatige smaakstoffen of zoetstoffen, geen conserveringsmiddelen en geen plastic gombasis.
Door de wangen en de jukbeenderen te injecteren met een filler, neemt het volume in het gezicht weer toe en wordt de kaaklijn strakker. Tevens kan de kaaklijn aanvullend direct worden behandeld met fillers om zo optisch tot een strakkere kaaklijn te komen.
Tandsteen ontstaat niet zomaar, het begint allemaal bij tandplak. Het is compleet normaal dat elke dag zich een laag tandplak op de tanden vormt. Dit is een nauwelijks zichtbaar laagje van verschillende bacteriën (denk aan: speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa) op de kiezen en de tanden.
Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen? Dat is heel persoonlijk. Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
Vandaag de dag eten Nederlanders samen elk jaar vijf miljoen kilo kauwgom. Dat is per persoon 350 kauwgompjes per jaar dus elke dag een kauwgom per persoon.
20 tot 30 keer is een veel gehoord antwoord op deze vraag, maar meestal komt het erop neer dat je kauwt totdat de hap 'goed' voelt om door te slikken. Door goed te kauwen maak je veel speeksel aan en worden voedingsstoffen makkelijker opgenomen en afgebroken.
Tips voor goed kauwen:
Tijd – Ga rustig aan tafel zitten en neem de tijd voor elke maaltijd. Kauwbewegingen – Tel eens hoe vaak je kauwt en probeer het aantal kauwbewegingen te verhogen. Neem kleinere happen. Ook vloeibare voeding kun je kauwen om het te vermengen met speeksel.