Slechts 0,2 % van de infraroodstraling van een 90 graden infraroodpaneel gaat door gewoon glas heen! Slechts 4,3 % van de infraroodstraling van een 350 graden infraroodpaneel gaat door gewoon glas heen! Dit is verwaarloosbaar.
Hoewel 70 tot 90 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van het paneel als dit aan staat is dan ook geen enkel probleem en levert geen risico's op.
Broeikasgassen in de atmosfeer absorberen infrarood licht dat door de aarde wordt uitgestraald en zenden dat vervolgens in alle richtingen weer uit. Het teruggestraalde infrarode licht zorgt ervoor dat de aarde en de oceanen warmer zijn dan ze zouden zijn zonder de aanwezigheid van broeikasgassen: het broeikaseffect.
Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog, maar door de huid waarneembaar wegens haar warmtewerking; ze beïnvloedt ook speciale fotografische emulsies en kan zichtbaar worden gemaakt met een warmtebeeldkijker: thermografie.
Elk object dat warmer is dan de omgevingstemperatuur zendt infrarode straling uit. Omgekeerd geldt dat elk object dat kouder is dan de omgevingstemperatuur infrarode straling absorbeert. Welke infrarode straling wordt uitgezonden is afhankelijk van de temperatuur van het object.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Alle objecten met een temperatuur van meer dan -273 graden Celsius zenden infraroodstraling uit. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte.
IR-A. Korte golf infraroodstralen zouden 5 tot 6 millimeter in de huid doordringen en worden daarom als het meest therapeutische infrarode licht gezien.
Kan ik me verbranden als ik infraroodverwarming aanraak? Heat4All infraroodpanelen zijn gecertificeerd en goedgekeurd door het Duitse TÜV. Er is geen risico op directe verbranding als het paneel aangeraakt wordt. De maximale oppervlaktetemperatuur is beveiligd en begrensd op 105 °C.
Omdat de installatie van gasverwarming veel arbeidsintensiever is, ben je nagenoeg altijd goedkoper af met een infraroodpaneel. Gas is nog steeds goedkoper dan elektriciteit. Gemiddeld gezien is infraroodverwarming dus duurder dan verwarming op gas*.
Nee, de straling van een infrarood verwarming is niet schadelijk voor de gezondheid. Infrarood panelen maken gebruik van lange golf stralen die sterk lijken op die van de zon. Feit is dat de mens niet zonder zonlicht kan. Dit type straling is overigens ook vergelijkbaar met de straling van een tegelkachel.
Infraroodstraling bevat elektromagnetische golven die ook in het zonlicht zitten. Het infrarode gedeelte van het kleurenspectrum bestaat uit onzichtbaar licht en heeft een golflengte van 0,78 µm tot 1000µm. Mens en dier ervaart deze straling als warmtestraling.
Infrarood straling is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Infrarood stralen geven warmte af omdat onze huid en kleren het licht opnemen. Het verschil is duidelijk merkbaar als je in de zon zit ten opzichte van de schaduw. Dankzij de infrarood straling heb je het in de zon lekker warm.
De meeste kortgolvige straling wordt door het aardoppervlak en de atmosfeer geabsorbeerd maar tegelijk wordt een aanzienlijk deel door bijvoorbeeld wolken en sneeuw weerkaatst. Hierbij verandert de golflengte van de straling niet. Tegenover de kortgolvige straling staat de langgolvige straling.
De energie van infrarood licht wordt in warmte omgezet. Te intensief infrarood licht kan de bovenste lagen van het oog beschadigen met hoornvliesontsteking en cataract als gevolg, typische beroepsziektes bij glasblazers en metaalgieters.
Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen uv-straling, maar dat ook infrarood licht (770-1400 nm) nadelig is voor de huid. Infrarode straling zorgt voor de aanmaak van reactieve zuurstofverbindingen in de huid.
Doorgaans mag je een infrarode lamp maximaal 15 minuten achtereen gebruiken. Het is dus niet zo dat je er meer profijt van hebt als je de infraroodlamp langer dan dat gebruikt. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant op.
Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
Infrarood panelen (IR panelen) kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Het infrarood spectrum is een deel van het elektromagnetische spectrum (afb. 1), zoals dat bekend is uit de natuurkunde en waartoe onder meer behoren de X-stralen en ultraviolette stra- len, de zichtbare straling (het licht), de radar-, televisie- en FM-golven.
Infrarood straling wordt toegepast voor het verwarmen en drogen van producten, voor ruimteverwarming en in sauna cabines.
Door de intense warmte van een infraroodcabine zweet je veel en worden afvalstoffen sneller via de huid afgevoerd. En daar houdt het niet op. Ook de bloedsomloop wordt door die warmte gestimuleerd. Daardoor verwijden je bloedvaten en ontgift je lichaam veel vlotter.