In de jaren daarop wist Floris echter het machtsgebied van de Hollandse graven aanzienlijk te vergroten: hij pikte het Amstelgebied en Woerden in van de bisschop van Utrecht (en maakte aldus van het zeer jonge Amsterdam een Hollandse stad) en veroverde West-Friesland.
Hij maakte behendig gebruik van de mogelijkheden die hij als graaf had om strategisch gelegen gebieden en burchten in bezit te nemen, maar vervolgens gaf hij die weer in leen tegen zijn voorwaarden. Mede door die kwaliteiten bracht Floris rust en welvaart in het graafschap en wist hij de bevolking aan zich te binden.
Graaf Floris V strijdt tegen lokale machthebbers en waarschijnlijk maakt hem dat populair bij de lagere standen. Daarnaast laat hij onder andere het Muiderslot en de Ridderzaal op het Binnenhof bouwen.
Hij benadert enkele ontevreden Hollandse edelen, waaronder Gijsbrecht van Amstel, die ook een appeltje hebben te schillen met de graaf. In juni 1296 nemen de edelen Floris gevangen tijdens een valkenjacht in de buurt van Utrecht. Daarna sluiten ze de graaf op in zijn eigen Muiderslot.
De bisschop van Utrecht steunde hem. Maar Floris had ruzie met de graaf van Vlaanderen in het zuiden. Het was nodig dat edelen Floris hielpen om Holland en Zeeland te besturen. Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen heetten de edelen.
Gerard van Velzen vermoordde hem met zijn zwaard en het lichaam van Floris werd in Alkmaar bijgezet. Na een grote veldslag bij Vronen (nu Sint Pancras) werd de kist meegenomen naar Rijnsburg in Zuid-Holland, waar hij alsnog begraven werd.
Maar waarom naar Alkmaar? Als het de bedoeling was geweest graaf Floris naar Rijnsburg te vervoeren om hem naast zijn vrouw, dochter en eerder gestorven kinderen te begraven, nam men wel een grote omweg. Het was natuurlijk een chaotische tijd.
Na de dood van Godfried en Willem in 1076 belegerden Robrecht en zijn stiefzoon Dirk V IJsselmonde en wisten de nieuwe bisschop Koenraad gevangen te nemen en te dwingen de gebieden van Dirk V terug te geven. In de eerste helft van de 13e eeuw werd het huidige Den Haag de zetel van de graven van Holland.
Deze dwangburchten waren: het Huis te Wijdenes; het Huis te Nuwendoorn (bij Eenigenburg), de Middelburg en de Nieuwburg (beide ten noorden van Alkmaar). De laatste twee kastelen vormden een trits met de Torenburg, dat reeds in ca. 1254 door graaf Willem II, de vader van Floris V, was neergezet.
Daarom kreeg Floris hulp om het gebied te besturen van de edelen Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen. Floris was hun heer. Zij hielpen hem, maar ze waren geen vrienden. Van Amstel en Van Woerden waren nog niet vergeten dat Floris ooit hun bezittingen had afgepakt.
Nederland bestaat uit de 12 provincies, maar veel mensen gebruiken ook het woord Holland als ze het over Nederland hebben. De twee provincies Noord- en Zuid-Holland vormen samen Holland. De 12 provincies samen vormen Nederland. Holland wordt vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
In 1968 werden de opnames gemaakt voor de televisieserie 'Floris' met Rutger Hauer in de hoofdrol. De locaties waar werd opgenomen waren Kasteel Doornenburg , Kasteel Hernen, Slot Loevestein en in Gent en Brugge.
Graaf Floris V werd op 23 juni 1296 door drie edelen gevangen gezet in het Muiderslot. Op 27 juni wilden de samenzweerders de graaf naar een andere plek brengen, maar onderweg werden ze tegen gehouden door burgers en boeren uit de omgeving. Uit paniek werd Floris V ter plekke door zijn ontvoerders vermoord.
Graaf Floris V (1254-1296) zag zichzelf als gelijke van de machtigste Europese vorsten. Hij was ambitieus, succesvol en bovendien van goede komaf. Tegelijkertijd moest hij zowel opstandig boerenvolk, pedante burgerij als twistzieke adel onder de duim zien te houden.
Een van hen was Gerard van Velsen (?-1296), de man die uiteindelijk de moord pleegde op 27 juni 1296, nadat Floris enkele dagen eerder tijdens een valkenjacht gevangengenomen was en in de westtoren van het Muiderslot gegooid was. Daar beleefde hij op 24 juni zijn 42e en laatste verjaardag.
De naam van die belangrijke provincie is in het buitenland overgegaan op de gezamenlijke Nederlandse provincies, op heel Nederland. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
Grootneerlandisme of Groot-Nederlandisme is een irredentische politieke stroming die beoogt om Vlaanderen en Nederland staatkundig te verenigen in een unitaire, federale of confederale Nederlandstalige staat. In de literatuur heet dit streven ook wel de Groot-Nederlandse gedachte.
Boudewijn I (Laon?, ca. 840 – Abdij van Sint-Bertinus, Sint-Omaars, 2 januari 879), bijgenaamd Boudewijn met de IJzeren Arm of Boudewijn de Goede staat bekend als de eerste graaf van Vlaanderen.
Het Muiderslot is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Er woonden door de eeuwen heen veel verschillende mensen, maar graaf Floris V en Pieter Corneliszoon Hooft zijn wel de meest bekende bewoners.