Schurft gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten en zal hun aantal toenemen. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en u anderen besmet.
Bij 90 tot 95 procent van de mensen is één behandeling met de crème voldoende. Wel kan de jeuk nog dagen tot enkele weken aanhouden, zelfs als de schurft al is uitgeroeid. Er kan dan eventueel een jeukstillend middeltje worden gebruikt. Vraag je arts of apotheker voor meer informatie.
De schurftmijt graaft gangetjes in de huid, waarin ze eitjes legt. Die eitjes komen na drie dagen uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en leggen ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes. Schurft is erg vervelend, maar kan gelukkig geen kwaad.
De aandoening jeukt heftig, vooral 's nachts. Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. De aandoening is goed te behandelen. Het is daarbij wel zeer belangrijk dat mensen in de directe omgeving van de patiënt met schurft meebehandeld worden, ook wanneer zij helemaal geen jeuk of huidafwijkingen hebben.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje. Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
De matras en het kussen hoeven niet te worden schoongemaakt. Doe overdag geen hoes om de matras en het kussen tot voor het slapen gaan. Dekens moeten 48 tot 72 uur buiten worden gehangen voordat ze weer kunnen worden gebruikt. De behandeling met permetrine- crème hoeft maar 1 keer te worden uitgevoerd.
De volgende dingen wassen op 60°C, minimaal 10 minuten: o Schoon beddengoed o Kledingpakket voor 3 dagen o Pyjama o Handdoek • Het schone pakket apart leggen (bijv. in een zak) • Houd schoon strikt gescheiden van 'vuil'. Verwerk schoon wasgoed bij huidafwijkingen op de handen met plastic wegwerphandschoenen.
Kenmerkend zijn de gangetjes die de mijt graaft op voorkeursplaatsen: tussen de vingers, zijkanten en plooien van de handpalm, buigzijde van de pols, strekzijde van de ellebogen, de mediale voetrand, enkel en wreef. Ze zien er uit als smalle, gekronkelde, iets verheven bruine laesies.
Schurft gaat niet vanzelf over. Zonder behandeling blijven de mijten zich voortplanten en zal hun aantal toenemen. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen. Oók om te voorkomen dat de klachten uitbreiden en u anderen besmet.
Bij een eerste besmetting duurt de incubatietijd tot deze reactie zo'n 2 tot 6 weken. Bij een hernieuwde besmetting komen de klachten veel sneller op; al na 1 tot 4 dagen na de besmetting. In dat geval komt meestal eerst de jeuk en pas later de andere huidverschijnselen.
Schurft jeukt, voornamelijk 's avonds en 's nachts. De jeuk is het ergst op de billen, polsen en in de plooien tussen de vingers. Door het krabben ontstaan er letsels (zie afbeelding onder), die soms moeilijk te onderscheiden zijn van andere huidaandoeningen zoals eczeem.
Behandeling van schurft. Je huisarts kijkt of je schurft hebt. Of stuurt je hiervoor naar een arts in het ziekenhuis.
Schurft opsporen
Ga naar de huisarts. Die kan schurft meestal herkennen met het blote oog. Soms is het moeilijker om schurft te detecteren. De gangetjes kunnen zo diep onder de huid zitten dat ze onzichtbaar zijn.
Denk je dat jezelf of iemand in jouw gezin schurft heeft? Overleg dan met je huisarts. Mensen kunnen na de behandeling weer naar een kindercentrum, school of het werk.
Vraag aan je arts of je de behandeling 1 of 2 keer moet doen. De jeuk en de plekjes worden na de behandeling langzaam minder. Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen. De eerste weken na de behandeling kan de jeuk erger worden.
En verder - Knip uw nagels kort. - Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 48 uur vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 48 uur in een dicht- geknoopte plastic zak te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Schurft geeft vooral jeuk en daarmee is het vaak lastig te onderscheiden van andere huidaandoeningen, zoals eczeem. Kenmerkend voor schurft is dat het voornamelijk tussen de tenen en vingers zit. Verder kan het op de polsen, voeten, enkels, tepels, geslachtsdelen en in de oksels en liezen voorkomen.
Schurft komt vooral voor op (tegen krabben) beschutte plekken van de huid, zoals de strekzijde van ellebogen, liezen, tepels, penis, scrotum en tussen de vingers. De definitieve diagnose wordt gesteld door het aantonen van de mijt onder de microscoop; dit is niet altijd mogelijk.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed.
De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.
Ze graven gangetjes in je huid graven en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.