Daarnaast bevat citroensap verschillende vitamines, kalk, koper, ijzer en kalium. Het sap van een citroen in een kan water, met daarnaast wat munt ziet er dus niet alleen leuk, maar het is ook echt goed voor je. Ook niet onbelangrijk, het is erg verfrissend en dus heerlijk op warmere dagen.
Muntthee is niet alleen lekker door de heerlijke frisse en pure smaak! Verse muntthee heeft veel goede eigenschappen. Zo is het goed voor je immuunsysteem. Munt zit vol met verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine C, D, E, calcium, fosfor en kleine hoeveelheden vitamine B-complex.
Citroensap bevat veel vitamine C en kalium, welke je weerstand een handje helpen. Vitamine C versterkt natuurlijk je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Het drinken van het verse sap kan helpen om gewicht te verliezen.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Net als met andere fruitsapjes blijft er in het sap nauwelijks tot niets over van de vitaminen en mineralen en vezels. Wat betreft citroenen blijft er vooral erg veel citroenzuur over wat zeer schadelijk is voor je gebit en maagklachten kunnen geven .
Citroensap werkt in principe een klein beetje bloedverdunnend, maar dan zou je het moeten drinken. Het grote probleem is echter dat bij toevoeging van (veel) citroenzuur aan het bloed de pH van het bloed daalt, omdat citroenzuur reageert met natriumbicarbonaat onder vorming van koolzuur en natriumcitraat.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan. Limonadetherapie – het drinken van twee liter water per dag met citroensap – helpt tegen nierstenen.
Als we het internet moeten geloven, zou een glas warm water met citroen op de nuchtere maag wonderen doen voor het reinigen van je lichaam. Zo zou het onder andere de spijsvertering op gang brengen, zouden gifstoffen afgevoerd worden door het drankje en zou het ontstekingen voorkomen en pijn bestrijden.
Goed voor de bloeddruk
Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben van dagelijks een glas citroenwater. Citroenwater houdt de aderen namelijk zacht en flexibel en doordat oneffenheden in de aderen daardoor verminderen, wordt de druk op de aderen wat verminderd, wat resulteert in een lagere bloeddruk.
Conclusie. Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon. Citroen bevat uiteraard gezonde stofjes die goed voor je zijn. Maar een echt verschil in vetverlies zul je niet gaan merken.
Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften. De meeste mensen die 's ochtends citroensap drinken wanneer ze opstaan, helpen zo hun lever om de afvalstoffen van die nacht beter af te voeren.
“Citroenwater bestaat meestal uit een halve citroen uitgeperst in een glas (lauw of warm) water. Met name het citroenzuur en de vitamine C en flavonoïden kunnen positieve effecten teweeg brengen. Als we ouder worden, daalt vaak de hoeveelheid maagzuur iets.
Munt staat namelijk ook bekend om zijn bloeddrukverlagende werking. Gebruikt u bloeddrukverlagende medicatie, dan mag u dus geen muntthee drinken omdat dit de medicatie enorm versterkt. Ook als u overgevoelig reageert op bijvoorbeeld menthol, dan kan u enorme hoofdpijn krijgen door het drinken van muntthee.
Munt kalmeert (helpt tegen jeuk!), desinfecteert en zit vol antioxidanten. Allemaal eigenschappen die je huid doen glanzen en pukkeltjes laten verdwijnen.
Verse muntthee kan je een klein steuntje in de rug geven tijdens het afvallen. Vooral doordat het de gevreesde hongerklop kan voorkomen en ook zijn de antioxidanten die in de thee zitten alleen maar mooi meegenomen. Toch is het geen wondermiddel waarmee je ineens aanzienlijk meer vet mee zult gaan verbranden.
Je stofwisseling zou worden aangedreven, je lichaam ontgift en je verbrandt vet. Zo makkelijk kan het niet zijn, zou je denken. En dat is het ook niet. Er is geen bewijs dat citroensap helpt bij gewichtsverlies of het metabolisme versnelt.
Citroen helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Dit komt doordat citroensap alfahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur bevat. Deze zuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat ze de celvernieuwing verhogen en dode huidcellen verwijderen.
Natuurlijk zijn citroenen wel een goede bron van vitamine C, zo zit er ongeveer 30 mg vitamine C in een citroen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 65 tot 90 mg per dag. Toch hoef je daarvoor niet per se citroenwater te drinken.
Groentes en fruit die rijk zijn aan vitamine C kunnen de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen. Met name donkere bladgroentes en fruit met een hoog vitamine C-gehalte, zoals citroenen en sinaasappels, kunnen een gunstig effect hebben op het cardiovasculaire systeem.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
Vermindert ontstekingen
Citroenen hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Ze helpen ook de zuurtegraad te neutraliseren. Dat is de belangrijkste oorzaak van weefselontsteking.
Voeding tegen gewrichtspijn
Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn. Eet daarvoor fruit als sinaasappels, citroen, grapefruits en paprika's.
De citroen kan je zo 2 – 3 dagen bewaren. Wel even kijken, ruiken en proeven als je het weer wilt gaan gebruiken. Wat je ook kunt doen is de halve citroen in stukjes snijden en in een halve liter water doen. Plaats dit in de koelkast en je hebt na een halve dag lekker koel citroenwater.
Was het bosje munt. Doe de schijfjes citroen in een kan samen met het bosje munt vul dit aan met water en laat het een paar uur trekken in de koelkast. Laat het fruit heel in het water, niet verder klein snijden of pureren. Door het te laten trekken in de koelkast geeft het fruit (en de munt) smaak af aan het water.