Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
U kunt op alle (mobiele) apparaten deelnemen aan een online zitting via Cisco Meeting Server (CMS). Het is niet nodig om vooraf een app te downloaden. CMS werkt het beste met een up-to-date internetbrowser: Edge Chromium.
U kunt het Overzicht Justitiële Gegevens opvragen bij de Justitiële Informatiedienst. U krijgt dan een uitnodiging om het overzicht op te halen. Dit doet u bij de rechtbank in het gebied waar u woont.
Uitspraken zijn altijd openbaar. Een en ander staat zowel in artikel 6 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) als in artikel 121 van de Grondwet.
Meestal krijgt u de uitspraak dus schriftelijk; alleen in strafzaken is dat mondeling en direct. Als er sprake is van een boete, krijgt u geen uitspraak thuisgestuurd, maar wel een acceptgiro van het CJIB. Als u niet aanwezig was bij de zitting, bezorgt een deurwaarder de uitspraak thuis.
Wil je stukken inzien uit het dossier van de strafzaak? Stuur een aanvraag aan de officier van justitie. Het adres vind je op brieven die je van het Openbaar Ministerie hebt ontvangen. Je kunt hiervoor onze voorbeeldbrief gebruiken.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
Zittingen van familiezaken (zoals echtscheiding, ondertoezichtstelling en Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen), belastingzaken, faillissementen en strafzaken tegen minderjarigen zijn nooit openbaar.
Openbaar of achter gesloten deuren
Uitzonderingen zijn: zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken);belastingzaken;strafzaken tegen minderjarigen.
De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Iedere rechtbank heeft zittingsroosters waar u kunt zien welke zitting er wanneer plaatsvindt. Let op: Een rechter kan op zitting altijd beslissen om een zaak die openbaar is toch achter gesloten deuren te behandelen.
Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl.
Ook zonder veroordeling kunt u een strafblad krijgen. Dit is mogelijk als het OM besluit om uw zaak niet meer te behandelen (sepot), terwijl u zich wel aan bepaalde voorwaarden moet houden, zoals een contact- of straatverbod. Bij een lage straf voor een overtreding krijgt u geen strafblad.
Politiegegevens inzien
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld.
Vonnissen worden digitaal aangeboden via Just-on-web. Met de vonnissen van de politierechtbanken en de vredegerechten is een groot deel van de vonnissen online beschikbaar.
Wat kost een gemiddelde rechtszaak? Als wij een procedure voeren liggen de kosten daarvan gemiddeld tussen de € 3.500,- en € 10.000,-. Hoeveel een rechtszaak kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook zijn er verschillende kosten, namelijk de deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten.
Waarom zijn de zittingen openbaar? Zittingen zijn openbaar om controle op de rechtsgang mogelijk te maken. Het publiek kan zo zelf nagaan of bijvoorbeeld een verdachte een eerlijk proces krijgt en of er geen sprake is van klassenjustitie.
De rechtspraak is opgedeeld in 3 rechtsgebieden: civiel recht, strafrecht en bestuursrecht.
U kunt een rechtszaak bijwonen omdat u als procespartij betrokken bent bij een zaak. U ontvangt dan in de meeste gevallen een uitnodiging voor de zitting. Maar u kunt ook als bezoeker (alleen of met een groep) een openbare zitting bijwonen.
Eenvoudige zaken worden door één rechter behandeld. Dan spreken we van de enkelvoudige kamer. Ingewikkelde zaken worden behandeld door drie rechters, ook wel de meervoudige kamer genoemd. Merkt een alleensprekende rechter gaandeweg dat een zaak te ingewikkeld is, dan neemt de meervoudige kamer het over.
Het vonnis of arrest wordt steeds in openbare terechtzitting uitgesproken. Op de griffie van de rechtbank die de uitspraak heeft gedaan, kunt u een kopie van de rechterlijke uitspraak krijgen.
Door de wet van 5 mei 2019 'tot wijziging van het wetboek van strafvordering en het gerechtelijk wetboek wat de bekendmaking van de vonnissen en arresten betreft' zullen alle vonnissen en arresten openbaar ter beschikking zijn van alle burgers.
Een vonnis is twintig jaar geldig. Dat betekent dat een vonnis pas verjaart wanneer er twintig jaar niets mee gedaan is. Die verjaringstermijn kan verlengd worden door stuiting. Stuiting wil zeggen dat de schuldeiser aan de schuldenaar schriftelijk laat weten dat hij/zij nog steeds aanspraak maakt op de vordering.