Baby's groeien in hun eerste levensjaar enorm snel en groeien vaak al snel uit hun kleren. Dat is nu voorbij met de unieke meegroeirompers. De meegroei rompers hebben een extra rij drukknopen en zijn daardoor langer te gebruiken, zodat je minder rompers nodig hebt.
Het ene kind draagt geen rompers meer als hij twee jaar is, de ander gaat over op een hemdje en broekje als hij ruim drie is. Een romper is in principe bedoeld om de luier op zijn plek te houden. Veel ouders kiezen er daarom voor om te stoppen met het gebruiken van rompers als hun kind zindelijk aan het worden is.
Welke stof kan het rompertje het best hebben? Katoen ademt goed en is lekker zacht voor je baby, dit is dan ook een ideale stof voor een rompertje. Je hebt ook rompertjes van biokatoen. Polyester ademt niet en is daardoor minder prettig.
Veel zijn er rompers tot de leeftijd van twee jaar in de maten 56 t/m 80. Daarboven zie je eigenlijk geen rompers meer in de collectie bij kledingwinkels.
Een romper is eigenlijk niets anders dan ondergoed voor je baby. Een lang hemdje dat met drukknoopjes aan de onderzijde wordt gesloten. Het zorgt ervoor dat je baby lekker warm blijft en dat je de luier makkelijk kunt verschonen.
Het is een echte must! Hierom zijn rompertjes zo handig: Rompertjes bestaan uit één stuk en voorkomen daardoor een blote buik bij je baby. Zo blijft je baby lekker warm en hoef jij je niet druk te maken dat hij warmte verliest en het te koud krijgt.
In principe kan je jouw baby makkelijk twee dagen dezelfde romper aandoen. Echter heb je bij een baby die veel spuugt wel meerdere rompers per dag nodig. Voordat jouw baby geboren is adviseren we je om minimaal drie rompertjes in maat 50/56 en drie rompertjes in maar 56/62 aan te schaffen.
Ten eerste omdat je van wollen babykleding veel minder nodig hebt. Doordat het materiaal (bijna) niet vies wordt en je het kledingstuk na gebruik alleen even hoeft uit te hangen, kun je met een klein stapeltje kleding al een heel eind komen. Gemiddeld heeft een baby genoeg aan drie à vier rompertjes.
Hoe vallen de Zeeman rompers? Door het toevoegen van elastaan aan onze rompers sluiten ze altijd goed aan. Hierdoor blijven ze mooi na het wassen en rekken ze een beetje mee. De rompers vallen op maat, heb je moeite met de juiste maat bepalen?
Een romper met lange mouwen is natuurlijk ideaal om je baby lekker warm te houden. Je kan de baby romper met lange mouwen onder een vestje, trui, longsleeve of pyjama aantrekken. Het ziet er ook heel schattig uit als je baby een romper met lange mouwen als bovenkleding draagt.
Het is belangrijk dat de rompers niet te strak zitten om de wasbare luiers. Een te strakke romper kan zorgen voor druklekkage. Wanneer je een maat groter aandoet, kan het zijn dat de pasvorm te groot is, maar de romper kan in de lengte te kort worden in combinatie met een wasbare luier.
Een boxpakje doe je gewoon een rompertje onder. Als het (bijvoorbeeld van de zomer) nou heel erg warm zou zijn... dan doe je bijvoorbeeld alleen een rompertje aan.
A: Je mag ook altijd gewoon een onderbroekje aan doen. Als je het prettig vindt kan je over dat onderbroekje zelfs nog een luier aandoen. Op die manier voelt je kindje dat de onderbroek nat wordt maar blijft de rest wel gewoon droog.
Zorg voor luchtige kleding
Denk hierbij aan een rompertje of een los t-shirtje. Vooral stoffen als katoen of bamboe kunnen lekker ademen tijdens het warme weer. Stoffen zoals polyester of nylon kun je beter vermijden. Daarnaast doet de kleur wit het altijd goed met het warme weer!
Wol heeft van nature een zelfreinigende werking: dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan andere textielgrondstoffen. Je kunt wol het beste wassen met de hand in koud water of in lauw water (20°C) met een biologisch wolwasmiddel en naspoelen op dezelfde temperatuur (dus koud of lauw).
Babykleertjes wassen
Was de kleertjes van je baby zo warm mogelijk, het liefst op 60 graden. Let hierbij wel op de maximale wastemperatuur op het waslabel, zodat de kleding niet beschadigt. Gebruik geen wasverzachter, want hierin zitten geur- en kleurstoffen die de babyhuid kunnen irriteren.
Een romper + slaappakje/pyjama zijn ongeveer 1 TOG. Vergeet dit niet bij de TOG-waarde van de deken op te tellen om de totale TOG-waarde te bepalen. Tel de TOG-waarde van de basis slaapkleding op bij de deken van jouw keuze en benader de TOG-waarde van het seizoen.
Kindermaten leeftijd: wanneer maat 56? Je baby draagt maat 56 meestal bij een leeftijd van 1 tot 2 maanden. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm.
Koop niet te veel babykleding in maat 50.
Je baby groeit ontzettend snel. De kans is groot dat je kleine hier na vier tot zes weken uitgegroeid is. Daarom is het slim om niet te veel kleding in deze maat te kopen.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .
3 rompers in maat 50. 3 pakjes in maat 56. 10 broekjes in maat 56. 13 shirtjes in maat 56.
Voor na de bevalling
Babypakjes en rompertjes zijn absoluut onmisbaar voor in de materniteit. Reken best voor iedere dag dat je blijft 2 of 3 stuks van elk. (Een 'ongelukje' is al snel gebeurd.) Ook slabbetjes (6), een mutsje en sokjes (3 paar) mogen niet ontbreken in je koffer.