Gemiddeld duurt een rondleiding door monument en museum Auschwitz-Birkenau ongeveer 3,5 uur. Meestal is er een korte pauze tussen het bezoek aan beide kampen.
Om een goed beeld te krijgen van het gehele concentratiekamp duurt het bezoek (inclusief reistijd) ongeveer 7 uur. Auschwitz III-Monowitz is niet open voor bezoekers.
Als je wilt, kun je het Auschwitz Museum gratis bezoeken (zonder gids en voor 10 uur 's ochtends) of een virtuele rondleiding volgen op hun website, maar om persoonlijk naar het vernietigingskamp te gaan, moet je de kosten van het ticket of de rondleiding betalen.
Toon respect, gedraag je respectvol en sereen op de site. Neem voldoende water of een lunchpakket mee, binnen kan je geen drinken of eten kopen. Voorzie voldoende tijd om Auschwitz en Birkenau te bezoeken, de site is groot. Aangeraden om je tickets of tours online te boeken, zo kan je zeker binnen.
Omdat gedurende de oorlog steeds meer mensen vermoord moesten worden, werd Auswitch steeds groter. Auswitch 1 werd in 1940 gebouwd als concentratiekamp.Auswitch- Birkenau (nr 2) was een vernietigingskamp en de bouw startte in 1941. Auschwitz- Monowitz was het grootste kamp en nummer 3.
Van 1940 tot en met begin 1942 was het Auschwitz-complex voornamelijk een concentratiekamp; gevangenen kwamen om het leven door de combinatie van grove mishandeling, uithongering, dwangarbeid, slecht schoeisel en kleding, en slechte hygiëne en medische verzorging.
Vreselijke taferelen hebben zich afgespeeld in de nazi-gaskamers, maar zijn er ook 'geluksvogels' die deze kamers hebben overleefd? Om meteen maar het ontnuchterende antwoord op deze vraag te geven: nee.
Hoe lang duurt de tour in Auschwitz? De tour in Auschwitz-Birkenau duurt 3,5 uur. Als je vanuit Krakau komt, moet je nog eens 3 uur extra rekenen voor vervoer.
Bezoek aan de kampen is gratis. Gepaste kleding is vereist (korte broek mag overigens). Vanuit Krakau bieden diverse operators tours aan naar Auschwitz. Deze verblijven ongeveer 3,5 uur in de kampen.
De vakantiekiekjes en selfies zijn niet toegestaan. Groepen hebben voorrang. U mag alleen een flesje water mee naar binnen nemen. U mag niets meenemen van het kamp als u iets vind.
Eten & drinken
In het kamp zelf kan je geen eten en drinken kopen. Er is een kleine winkel bij de ingang waar je wat snacks kan halen, maar eet deze uit respect niet in het museum zelf. Als je na je bezoek trek hebt gekregen kan je in de stad zelf natuurlijk terecht bij verschillende restaurants.
Auschwitz ticket prijzen
Standaard ticket (tarief voor volwassenen): €23. Entree met rondleiding en privétransfer van/naar Krakau: €25.
Het bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is ongetwijfeld een van de interessantste bezoeken die je tijdens je reis zult maken. Je leert een deel van de geschiedenis vanuit een compleet nieuw gezichtspunt: hoe het leven was in de werkkampen waar duizenden Joden het leven lieten.
Auschwitz-Birkenau is dagelijks geopend vanaf 07:30 uur. De sluitingstijd kan verschillen op basis van de maand waarin je bezoekt. Klik hier voor meer informatie over de openingstijden. Hoe laat kan ik Auschwitz-Birkenau het beste bezoeken om te voorkomen dat ik in de rij moet wachten?
Auschwitz I - Bezoekersinformatie
Voor zowel Auschwitz I als II wordt een bezoektijd van minimaal 1,5 uur geadviseerd en om een goed beeld te verkrijgen van het geheel moet men dus rekenen op zeker drie uur. Voor kinderen moet men rekening houden met een geadviseerde minimale leeftijd van 14 jaar.
'Die kinderen nemen plaats in je leven. ' Transport 49 van Westerbork naar Auschwitz, dinsdag 9 februari 1943, 1148 gedeporteerden, van wie 169 kinderen. De meesten komen uit Amsterdam, maar er zijn ook kinderen bij uit Rotterdam, Den Haag, Apeldoorn en Groningen.
Bezoekers van het concentratiekamp mogen er wel degelijk foto's maken behalve in de ruimte waar haar van slachtoffers tentoongesteld wordt. Ook in de kelders van blok 11 en de gaskamers mogen geen foto's gemaakt worden. In Auschwitz verloren meer dan een miljoen mensen op gruwelijke wijze het leven.
Er is een grote parkeerplaats bij Auschwitz I, dat 8 zloty voor de hele dag parkeren kost.200 meter van Auschwitz II is er nog een parkeerplaats dat 2 zloty per uur kost, maar er is ook een vrije ruimte voor ongeveer 40 auto's in de buurt van de hoofdingang.
Erg indrukwekkend en leerzame ervaring. Een belangrijk stuk geschiedenis dat zeker nooit vergeten mag worden. Onderschat het niet, het zal een enorme indruk achterlaten. Het is een akelige plek om te bezoeken maar ik zou de ervaring niet willen missen.
Gevangenen deden 12 uur per dag dwangarbeid en sliepen in barakken. Ze werden op brute wijze mishandeld en kregen bijna niets te eten of te drinken. Wie ziek was of te zwak om te werken, werd door de nazi's uit de rij gepikt. Dan was je nutteloos en dat betekende vaak het einde.
Er worden ruim 57.000 Joden uit Nederland in Auschwitz vermoord. Slechts 970 Nederlandse Joden keren levend terug uit het kamp. In totaal zijn in Auschwitz en zijn sub-kampen meer dan 1 miljoen mensen vermoord: ongeveer 1 miljoen Joden, 70.000 Polen en 21.000 Roma en Sinti.
Voor een algemeen artikel over gaskamers, zie Gaskamer. Gaskamers in de Tweede Wereldoorlog waren afsluitbare ruimtes die door de nazi's gebouwd waren om op industriële wijze groepen Joden, Roma, gehandicapten en andere door het naziregime als ongewenst beschouwde personen in één keer door een giftig gas te vermoorden.
"De ganzen worden ter plekke gevangen.We drijven ze samen in een kooi en dan worden ze ter plekke gedood. Dat gebeurt met CO2, koolzuur, dat zit ook in je bier en cola. Binnen 40 seconde zijn ze het bewustzijn verloren, dan voeren we de dosis op en na twee minuten zijn ze dood."
Het was voor haar een erezaak om alle baby's in liefdevolle handen te verwelkomen. Wonderwel kwamen alle in het concentratiekamp geboren kinderen levend en gezond ter wereld. Een groot deel van de kinderen wordt alsnog verdronken of sterft aan ondervoeding en onderkoeling.
Maar ons land kende geen kampen met gaskamers zoals die bestonden in de Duitse vernietigingkampen. Het eerste kamp in Nederland was bij Schoorl, waar vanaf februari 1941 vooral joden, communisten en politieke gevangenen van anti-revolutionaire huize werden opgesloten.