Mensen die tijdens het praten naar linksboven kijken, spreken de waarheid. Wordt er tijdens het praten naar rechtsboven gekeken, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een leugen. Volgens de hypothese is links een leugenaar en rechts een eerlijk mens te zien.
Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen. Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid.
Direct naar rechts kijken
“Als je iemand vraagt naar wat hij heeft gehoord, dan zullen zijn ogen naar links gaan om het geluid te herinneren. Gaan zijn ogen juist naar rechts, dan staat hij op het punt om een leugen te vertellen”, vertelt Bouton.
Verwijde pupillen zijn een betrouwbare indicator om te kunnen zien of iemand liegt, omdat vergrote pupillen een teken is dat je brein hard werkt – iets dat je hersenen moeten doen wanneer je liegt.
Wanneer mensen liegen, geven ze vaak korte antwoorden op vragen en wijden ze minder uit over hun verhaal. Ze kunnen ook pauzeren en meer tijd nemen om te reageren. Wanneer ze vervolgens wel reageren op opmerkingen en vragen van anderen, dan zullen ze veel minder rijke details geven.
Mensen die tijdens het praten naar linksboven kijken, spreken de waarheid. Wordt er tijdens het praten naar rechtsboven gekeken, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een leugen. Volgens de hypothese is links een leugenaar en rechts een eerlijk mens te zien.
Toon hem eerlijkheid en openheid.
Confronteer hem er rustig en duidelijk mee, zodat jij invloed hebt op hoe het gesprek tussen jullie beiden gaat. Zeg niet tegen hem dat je weet dat hij liegt en noem hem geen leugenaar, maar geef hem de gelegenheid om eerlijk tegen je te zijn.
Een fantast geeft je vaak extra informatie zonder dat je erom moet vragen. Alsof ze denken dat een uitbreiding van hun verhaal ze geloofwaardiger doet overkomen. Wat ze bereiken is het tegenovergestelde. Het verhaal wordt vaak te ingewikkeld om nog overend te blijven.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
“Mensen die bang zijn om te liegen, beginnen ook vaak met hun vingers te friemelen of tikken. Net zoals een leugenaar vaak de hals aanraakt, krabt aan de nek en de boord van zijn overhemd of das losmaakt”, stelt Glass. “En als hij de hand voor de mond doet, betekent dat vaak dat hij niet alles vertelt.”
Aan de zijkant nek krabben
Als we ons ongemakkelijk voelen, maken we vaak een wrijvende beweging aan de zijkant van onze nek. Mensen die liegen, maken een krabbende beweging op die plek. Deze beweging duidt op een combinatie van ongemak, stress en nadenken.
Pas op dat je tijdens een gesprek niet voortdurend oogcontact maakt. Je gesprekspartner wordt hier waarschijnlijk bloednerveus van. Ongeveer 60% van de tijd iemand aankijken is een goede richtlijn. Je zult merken dat het per persoon sterk verschilt.
De stand van de ogen
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Als uw gesprekspartner naar boven kijkt terwijl hij nadenkt kunt u er dus van uitgaan dat hij op dat moment in beelden denkt. Iemand die omlaag kijkt als hij nadenkt heeft een gevoelservaring of is met zichzelf in overleg (innerlijke dialoog).
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
AMSTERDAM – Vrouwen gaan met 40 procent vaker vreemd dan mannen, die in 30 procent van de gevallen de scheve schaats rijden. De grootste reden voor de vrouw om ontrouw te zijn is verveling, maar ook te diep in het glaasje kijken gaat nog wel eens ten koste van de monogamie.
Overspel vanwege spannende seks
Niet alleen mannen, maar ook vrouwen zoeken daarom bevrediging bij iemand anders. “Vooral jongere vrouwen gaan vreemd omdat ze op seksueel vlak geen voldoening krijgen. Ze willen vaker seks of zijn nieuwsgierig naar hoe het met een andere man kan zijn”, zegt Bowman.