Vermijd woorden als 'steeds', 'erg', 'vaak', 'nogal wat', 'tamelijk', 'voortdurend' en 'behoorlijk'. Deze woorden maken de rapportage onduidelijk omdat ze voor iedereen wat anders betekenen. Voor de een betekent 'steeds' vier keer per dag, voor de ander de hele dag.
Een rapport bevat meestal een inleiding en bronnenlijst. Mogelijke andere hoofdstukken zijn: voorwoord, managementsamenvatting, analyseonderdelen (structuur, cultuur, interne communicatie etc.), methode van onderzoek, resultaten, conclusies en aanbevelingen. Geef je hoofdstuk een informatieve titel inclusief nummer.
Rapporteren is een ander woord voor melden of verslag uitbrengen. In een rapport meld je bijvoorbeeld de uitkomsten van je onderzoek.Of je brengt verslag uit van de prestaties van je afdeling in het afgelopen kwartaal.
Sinds 1 juli 2020 is het voor alle organisaties verplicht om patiënten elektronisch toegang te geven tot hun medische gegevens. Dat betekent dat professionals in de zorg, maar ook in het sociaal domein, hun manier van rapporteren ook moeten richten op hun cliënten.
Je rapporteert over gebeurtenissen op je werk of over iets wat je hebt gezien. Het bericht noem je een rapportage. Je rapporteert om: • informatie aan anderen te geven over een bepaald onderwerp • een gebeurtenis aan anderen door te geven • instructie aan anderen te geven.
Vanaf dit moment moeten organisaties met 100 of meer werknemers verplicht rapporteren. Zorg dat uw administratie op orde is om gegevens in te dienen in 2025. U kunt (in 2025) kiezen om te rapporteren over alleen de 2e helft van 2024, of over heel 2024.
Een rapport begint altijd met een titelpagina waarop de titel staan, eventuele ondertitel, auteur, of het in het kader van een studie, opdracht etc. is, naam van de onderzoeksinstelling en begeleiders en datum waarop het rapport is verschenen.
Begin met schrijven van je rapportage:
Begin met het schrijven van de details in je paragrafen. Daarna schrijf je per hoofdstuk een conclusie. Bij het trekken van de conclusies probeer je de deelvragen te beantwoorden. Uiteindelijk schrijf je de samenvatting, alleen wanneer je een uitgebreide rapportage hebt.
Door goed te rapporteren kun je terugkijken hoe en waarom iets op een bepaalde manier is gegaan.Je legt op die manier ook verantwoording af voor je handelen. Ten slotte is het zorgdossier een belangrijk middel om het recht op inspraak in de zorg van de cliënt te waarborgen.
Als je geen rapport kan maken zal een gesprek niet soepel verlopen en zijn vruchten afwerpen. Het is daarom belangrijk iemand zijn vertrouwen te winnen door middel van het maken van rapport. Hoe maak je rapport dan? Zoals eerder beschreven kan dat op verschillende manieren, verbaal én non-verbaal.
Je eindigt je rapport met de bijlagen met alle detailinformatie die je wel graag aan de lezer wilt meegeven, maar die voor het doel van je rapport te gedetailleerd zijn om in de onderbouwing of uitleg op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de data die je hebt gebruikt.
Een sociaal rapport is bedoeld om de rechter te informeren over uw leven en omstandig heden in Nederland.
Voor secretaresses en management assistentes zijn afkortingen een essentieel hulpmiddel om efficiënter te werken. Door het gebruik van afkortingen in e-mails, notities en rapporten kunnen zij tijd besparen en de communicatie met collega's en leidinggevenden stroomlijnen.
De SOEP-structuur is een hulpmiddel voor het maken van een duidelijk verslag van een deelcontact. Het acroniem staat voor Subjectief, Objectief, Evaluatie en Plan. In een SOEP-verslag worden de S-, O-, E- en P-regel (ieder in vrije tekst) vastgelegd aangevuld.
Rapporteer volgens SOAP/SOEP waar dat kan en nodig is: niet iedere gebeurtenis moet uitgeschreven worden volgens SOAP/SOEP; Schrijf respectvol over de cliënt en zijn/haar naaste(n);Vermeld wat je hebt afgesproken met de cliënt en/of naaste(n);Beschrijf alleen feiten en geef niet je eigen mening.
“En die structuur biedt SOAP. De naam is de afkorting van de vier onderdelen van de methode: Subjectief, Objectief, Analyse, Plan. Het houdt in dat je achtereenvolgens noteert: wat zegt of vindt de zorgvrager, wat observeer of meet ik, wat maak ik eruit op, welke actieplannen moeten er komen.
Beschrijvend onderzoek is onderzoek waarbij de onderzoeker een situatie beschrijft, aangeeft welke aspecten belangrijk zijn en de onderlinge relaties duidt. Beschrijvend onderzoek kan heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld: vinden de inwoners van de gemeente dat er een nieuw zwembad moet worden gebouwd?
Door een logische volgorde aan te houden, en te schrijven alinea's maak je jouw verslag overzichtelijk. Sluit je verslag af met een slot.Hierin benoem je vaak een conclusie en geef je nog een korte samenvatting van je verhaal. Ook is het soms nodig om een bronvermelding of bijlage(n) toe te voegen.
Als je een heel naar bericht ontvangt via social media of een ongepaste post onder jouw bericht, dan kan je dat melden bij het platform.
Nadelen. - het schrijven van een verslag kost meer tijd dan wanneer je mondeling rapporteert; - je krijgt tijdens het schrijven geen feedback die aangeeft of de informatie goed overkomt; - je moet je woorden zorgvuldig wikken en wegen.
de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz);de Wet BIG;de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen;de Wet toelating zorginstellingen.