Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.
Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten.
Bij een beginnende huis- tuin en keukenbrand voldoet een 2 kg of 2 liter blusser al snel. Voor een groter pand of kantoor kun je beter kiezen voor een 6 kg poederblusser of 6 liter schuimblusser. Eventueel zijn er ook handzame tussenmaten van 3 of 4 liter/kg blussers.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Wanneer er géén sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 200 vierkante meter en minimaal twee per verdieping. Wanneer er wél sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 100 vierkante meter en minimaal drie per verdieping.
Ten eerste zorgen de chemicaliën in het bluspoeder ervoor dat de meeste elektronische apparaten het blussen niet overleven. Dit betekent dus dat het voor een hoop nevenschade bij het blussen kan zorgen. Ten tweede is het zo dat als er niet helemaal goed geblust is, er door het bluspoeder een kans op herontsteking is.
Mag dat wel? Hoe oud mag een brandblusser zijn? Het antwoord is: 20 jaar. Let wel: een brandblusser moet 20 jaar na de productiedatum verplicht vervangen worden.
In je eigen woning zijn brandblussers in principe niet verplicht. Toch zorg je met een gepaste brandblusser in huis preventief voor je eigen veiligheid en die van je bezittingen. Beschik je echter over een thuiskantoor in je woning waar je klanten of medewerkers ontvangt, dan zijn brandblussers wel verplicht.
Een CO2-blusser is gevuld met niet-geleidend CO2-gas, dat de zuurstof rond de brandhaard wegneemt en dat geen nevenschade achterlaat. Doordat het CO2-gas vervliegt, blijft de schade beperkt tot de plek van de brand. Deze blusser kunt u dus inzetten voor het blussen van kostbare elektrische apparatuur.
In de keuken dient een aparte objectbescherming voorzien te worden in de vorm van een CO2-brandblusser van 5kg. Deze brandblusser beschermt je tegen alle type branden. De CO2-brandblusser laat daarbij ook geen residu na en is daarom ideaal om de keuken en eetwaren te vrijwaren van nevenschade.
De projectering van brandblussers is maatwerk en afhankelijk van de brandrisico's. Als er geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan is in de regel één blusser (6 liter ( sproei ) schuim, 6 kg poeder of 5 kg CO2) per 200 m2 voldoende met een minimum van twee per verdieping.
Hoe hoog moet een brandblusser hangen? Volgens de nieuwe NEN norm 4001, dient een blusmiddel vanaf 5 kg en/of 6 Ltr. op max. 1 meter hoogte te hangen gerekend vanaf de bovenkant van de rode romp tot de grond.
Koolzuursneeuwblusser (brandklasse B): met name geschikt voor vloeistoffen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen. Het blusmiddel is -80 graden Celsius, waardoor mensen er ernstige verwondingen door oplopen.
Blus met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser
Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand kun je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser gebruiken. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker. Ook in de CO²-blusser zit niet geleidend gas.
Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro. Vorstvrije brandblussers: 40 – 100 euro.
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.
Het is voor particulieren niet verplicht om een blusdeken te hebben.
Voor appartementen (maar ook voor kantoren, huizen, enz.) worden over het algemeen schuimbrandblussers toegepast. Deze brandblussers hebben een zeer goed blusvermogen op vaste stoffen en zijn veilig te gebruiken bij elektronica, zoals huishoudtoestellen, TV, computers, enz.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.
Bij de meeste brandblussers staat de houdbaarheid er altijd op aangegeven. Zodoende kunt u dus altijd zien of een brandblusser nog binnen de termijn van deze datum zit, aan de buitenkant. Dit is bij elke brandblusser het geval waardoor u dus al snel kunt zien of het nog goed zit.
Vervallen of defecte brandblussers dienen gerecycleerd te worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
De tijd dat men met een blusser kan werken is afhankelijk van de hoeveelheid die in de fles zit. Een kleine blusser van 2 liter voor in de auto of caravan is na 15 seconden leeg. Een brandblusser van 6 liter is pas na 50 seconden leeg.
Poederblussers kunnen ook buiten worden aangebracht want de blusser kan niet bevriezen. De poederblusser wordt geactiveerd door de cilinder met CO2 drijfgas te laten ontsnappen in de ruimte. Hierdoor wordt het bluspoeder onder druk naar buiten gedreven.
3. Brand blussen met de poederblusser. Blus de gasbrand met de poederblusser door op worplengte afstand van het brandende object te gaan staan.