Insecten zoals wilde bijen en wespen bezoeken de bloemen en bevruchten ze. Zowel insecten als vogels eten de rijpe vruchten graag. Kleine knaagdieren laten een afgevallen braam ook niet liggen. Vossen eten ook bramen en dat is te zien aan hun ontlasting.
De vruchten worden door veel vogelsoorten gegeten. Maar ook zoogdieren als de vos en de das eten de vruchten. Wilde zwijnen eten de vruchten en wortels. Herten als de ree en het edelhert eten bladeren, twijgen, en vruchten.
Verschillende vogelsoorten, vliegen, wespen, muizen, de das en de vos eten bramen.
De braam geeft pas na augustus vruchten. De vogels die de braam eten zijn de goudvinken, vos en das. De braam is niet alleen voor vogels een voedingsbron maar ook voor nachtvlinders.
Niet alleen voor mensen is de braamstruik in trek, de bloemen bieden nectar en stuifmeel voor zweefvliegen, kevers, bijen en hommels. In en op de bladeren en stengels leven roesten (een soort schimmels), diverse kever- en vlindersoorten, mineerwespen, galwespen en vele andere wespensoorten.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
Een 'natuurlijke' bestrijding is ook mogelijk met geiten. Deze dieren eten vrijwel alles, inclusief bramen. Uiteraard eten ze de jonge scheuten het liefst. Door een herhaalde begrazing van overwoekerde percelen, kan de braam aanzienlijk teruggedrongen worden.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Plaats een herbicide in de aarde.
Dit kan de bramenstruiken doden. Giet een azijnmengsel van 1/2 water, 1/4 azijn en 1/4 zout aan de basis van de bramenstruiken om de groei op de lange termijn groei te stoppen. Wees je ervan bewust dat azijn niet alleen voor de braam, maar ook voor andere planten schadelijk is.
Vogels hebben in de lente vooral behoefte aan eiwitten (bijv. gedroogde insecten), energierijke dingen (zoals rozijnen) en kalk (vergruisde eierschalen). Aan vet hebben ze nu minder behoefte, maar het is wel een handig plakmiddel om er een vetbol of iets wat daarop lijkt te maken.
Waarom zijn bramen goed voor je gezondheid:
Bramen zitten tjokvol vitamines. Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Vogels, vleerhonden en primaten voeden zich voornamelijk met fruit dat nog aan vruchtbomen hangt. Vruchten die op de grond zijn gevallen vormen een belangrijke voedselbron voor zoogdieren als herten, varkens, pekari's, knaagdieren en enkele roofdiersoorten, waaronder wasberen en de manenwolf.
Bramen bevatten veel voedingsstoffen
Bramen staan op nummer 1 van de meest calciumrijke fruitsoorten. Calcium zorgt onder andere voor sterke botten. Verder is B11 belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen en kalium goed voor de bloeddruk.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn gevoelig voor zonnebrand: bramen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, etc.
Atalanta, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, als rupsen hebben ze brandnetels als voedselplant nodig.
Braam stekken nemen
Je kunt deze van de uiteinden van de stengels gebruiken, dit werkt prima, maar je kunt beter een middenstuk van de stengel nemen. Het mooiste is natuurlijk als je kunt stekken na het snoeien van de Braam. Zorg dat je bramen stekken ongeveer 10 centimeter lang zijn en dat ze minstens 1 knop hebben.
Glyfosaat (de oude Roundup) spuiten is m.i. de enige duurzame oplossing. Als particulier mag het niet meer, maar glyfosaat trekt naar de wortels en doodt de hele plant, ook onder de grond.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Bramen wassen
Je kunt bramen het beste snel in koud water wassen om aroma- en sapverlies te voorkomen. Bramen zijn erg kwetsbaar, dus doe het liever niet onder een stromende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
5 tips om vogels te voederen
Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Jazeker, dat kan, maar doe het met mate. Brood is vrij zout en te veel zout is niet goed voor de vogels. Het leuke aan brood of broodkruimels is dat heel veel vogels dit een lekker kostje vinden. Voor een gemêleerd gevederd gezelschap is succes hiermee dus gegarandeerd.
Bramen groeien aan een struik die behoorlijk groot kan worden. De bloemen en vervolgens bramen voor volgend jaar verschijnen aan de takken die dit jaar zijn gemaakt. Ze groeien vaak al tijdens de bloei en oogst van de bramen van dit jaar en steken vaak stijf boven de rest van de struik uit.
Wanneer je de eerste bramenoogst geoogst hebt, snoei je in de rustperiode (winter: december of januari) op een vorstvrije dag de takken die vrucht gedragen hebben helemaal weg. Bind de nieuwe scheuten gelijk aan.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn ook gevoelig voor zonnebrand: bramen, herfstframbozen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, ... Foto: Hitteschade na door te felle zon. Rijpe bramen kunnen na een hittegolf witte vlekken vertonen en smaken niet lekker meer.