Stucwerk aanbrengen (stucen) kan op nagenoeg iedere ondergrond: spack, spachtelputz, gibo- of ytong muren, stuc- of gipsplaten, kalkzandsteen, beton ..wanden en plafonds. Op hout stucwerk aanbrengen is niet mogelijk (lees: ten strengste afgeraden) – niet iedere ondergrond is hiervoor dus geschikt.
Voordat je gaat stucen is het belangrijk om de juiste voorstrijk te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je het beste resultaat bereikt en je je klant 100% garantie biedt op de klus met KnaufZeker. Frans Vos is productmanager bij Knauf en weet alles te vertellen over voorstrijken.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Gutex Multiplex-top.
Het beste voorstrijkmiddel is Alabastine Xtra Voorstrijk Alles in 1. Dit middel, dat wit van kleur is, kun je gebruiken als voorbehandeling voor latex, structuurverf, kalkmuur en behang.
Voorstrijk stucen droogtijd en andere situaties
De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag.
Het waterdicht maken van bestaand stucwerk kan op twee manieren. De eerste manier is door het aanbrengen van een dun laagje waterdicht stucmortel. De tweede optie is het aanbrengen van een twee componenten coating over het bestaande stucwerk.
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Zou je geen voorstrijkmiddel gebruiken, dan is de kans groot dat je op een slechte muur veel vlekken en kleurverschillen ziet. Dat is natuurlijk zonde. Voorstrijk verbetert ook de hechting van de muurverf op de muur. Het zorgt voor een goede basis.
In principe is het voorstrijken van een muur niet altijd nodig. Je hebt hierboven kunnen lezen dat we altijd aanraden om muren met een zuigende werking wel altijd van een voorstrijkmiddel te voorzien. Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee.
Als je nieuw stucwerk gaat schilderen, is het van belang dat deze laag de tijd heeft gehad om voldoende te drogen. Nat stucwerk schilderen is een slecht idee. Dit kan leiden tot slecht hechtende verf en bladderende verflagen. Hoe lang stuc moet drogen voor het verven is van een aantal zaken afhankelijk.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Iedereen kan stucen, maar u moet wel weten waar u tijdens het stukadoren op moet letten.
Maak de ruimte grondig schoon voordat het stucwerk begint.Verwijder stof, vuil en losse deeltjes van de wanden en plafonds. Een schone omgeving zorgt voor een betere hechting van het stucwerk en voorkomt dat vuil of stof in het verse stucwerk terechtkomt.
Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen.
De dikte van de laag word bepaald door de muur die scheef of uit het lood staat. De gemiddelde dikte voor deze stuclaag ligt tussen de 8 mm en de 5 cm. Mocht u een nieuwbouwwoning willen laten stucen dan kan er een filmlaag worden aangebracht dit kan zowel over de betonnen muren en de plafonds.
De goedkoopste manier om uw wanden glad te maken is door er een dunne laag stucwerk over heen te smeren. Tegenwoordig hebben de meeste doe-het-zelf winkels namelijk ook een middel genaamd muurglad. Dit moet worden aangebracht met een verfroller en vervolgens met een muurglad strijker worden glad gestreken.
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur.
Misschien heeft u er wel eens over gedacht om zelf een muur of plafond te stucen. Zelf stucen lijkt immers zo makkelijk.Maar stucen heeft een aantal grote nadelen en zelfs gevaren. Het is daarom verstandiger om een stucadoor in te huren om de klus voor u te klaren, dit bespaart u een hoop tijd, geld en moeite.
Stucwerk is in dat geval erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat oneffenheden weggewerkt worden. Sausklaar stucen heeft hetzelfde doel, maar het verschil is dat het iets duurder is. Dat komt omdat de muren perfect glad moeten zijn voordat ze geschilderd worden. Dit vergt meer werk.
Voorstrijk Sneldrogend is al na 3 uur volledig droog en overschilderbaar met iedere soort muurverf. Je kunt dus snel weer verder met schilderen. Deze voorstrijk is het makkelijkst aan te brengen met een blokkwast. Voorstrijk Sneldrogend is ook verkrijgbaar in wit en grijs.
Je hebt vrijwel zeker 2 of 3 lagen muurverf nodig om tot een mooi resultaat te komen. Houd hier dus rekening mee wanneer je verf gaat kopen.
Denk hierbij aan gestucte muren, gipsplaten, steen en beton. Voorstrijk zorgt ervoor dat verf egaal hecht en het voorkomt streepvorming.
Voorstrijk is een super dunne en waterige substantie. Het zorgt ervoor dat de muur niet meer zal zuigen, waardoor je muurverf voor binnen zult besparen.
Een medium en een fijne korrel maken een glad geheel door deze achter elkaar te gebruiken. Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect.
Stucwerk laat los; de oorzaak
Een gebrek aan ventilatie is meestal de oorzaak van loslatend stucwerk in de badkamer. Vochtplekken en loslatend stucwerk bevindt zich meestal in de hoeken en langs de randen van het plafond. Laat het stucwerk los op het midden van de muur, dan kan ook een gesprongen leiding de oorzaak.