Gebruik altijd een schone (glazen) vaas die ruim genoeg is. Gebruik vers kraanwater en bloemenvoedsel. Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit. Bloemen drinken de eerste dagen veel water, zorg dat er voldoende water in de vaas zit en ververs indien nodig.
Idealiter zet je de snijbloemen nadat ze schuin zijn afgesneden in lauw-warm water. Het water mag warm aanvoelen voor je handen maar niet zo warm als afwaswater. Het warme water en de schuine snee zorgen ervoor dat de bloemen royaal water opnemen via hun stengels. Dit is essentieel voor de houdbaarheid van het boeket.
Tip 1: Bloemen verzorgen met schoon water
Een gebruikte vaas kan nog flink wat bacteriën bevatten. Deze tasten de verse bloemen snel aan. Een druppel chloor in het water doet al wonderen. Ververs het water regelmatig en snij dan direct de steel weer een stukje schuin af.
Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen. Vul een vaas altijd met schoon water. Gewoon kraanwater is prima. Er wordt veel gezegd over bloemen op handwarm water, maar gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima.
Ververs regelmatig het water. Vers en het liefst lauwwarm water gebruiken in een schone vaas is dus de basis! Bloemen houden van water, maar vooral van schoon water. Ververs daarom het water regelmatig!
Suiker: fabel
Alle micro-organismen in het water.Hierdoor wordt het water juist sneller troebel en heb je minder lang plezier van je bos bloemen. Beter niet doen dus.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water?Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Met de verzorgtips blijven bloemen langer goed. Hoe lang een bloem mooi blijft in een vaas hangt ook van het soort bloemen af. Gemiddeld is de vaastijd 9 dagen voor bloemen.
Chrysal CVBN is een voorbehandelingsmiddel voor kwekers, boekettenmakers en bloemisten in tabletvorm. Het chloor tablet is makkelijk in gebruik en lost snel en reukloos op in water. Chrysal CVBN onderdrukt de bacteriegroei in bloemenwater.
Hoe komt het dat mijn bloemen slap worden? Water, bacteriën en verwelking: deze drie factoren zijn bijna altijd de boosdoener. Als je bloemen te lang in hetzelfde laagje water staan, vermeerderen bacteriën in sneltreinvaart. Die tasten de stelen aan, waardoor je bloemen minder goed kunnen drinken en sneller uitdrogen.
Zet bloemen in een schone vaas of emmer. Deze kunt u het beste schoonmaken met chloor, zodat alle bacteriën dood zijn. Geen metaalachtige vazen of emmers want in combinatie met snijbloemenvoedsel geeft dit roestvorming. Zet de bloemen in een vaas met handwarm water (niet ijskoud of warm) en ververs het regelmatig.
Gewoonlijk is leidingwater een vrij neutrale oplossing met een PH tussen 6 - 8. Wij raden daarom altijd koud leidingwater aan. Gebruik schone vazen. Snijden onder een hoek van ongeveer 45°.
Zet je snijbloemen niet in de brandende zon. De meeste bloemen kunnen er niet tegen, ze kunnen in teveel zonlicht zelfs verbranden. Zonlicht bevordert bovendien de celdeling en dat zorgt er voor dat de bloemen sneller zijn uitgebloeid. Zet de bloemen daarom op een koele plek.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Iedere bloem zal veel langer overleven in kou dan in tropische temperaturen. Is het buiten rond de 10 graden? Dan kunnen bijvoorbeeld chrysanten met het grootste gemak een hele dag zonder water. Vallen daarentegen de mussen van het dak, dan overleeft precies dezelfde bloem nog geen uur.
Plaats je droogbloemen gewoon in een droge vaas. Kies een droge locatie: Bewaar je droogbloemen op een droge plek, zoals de woonkamer of slaapkamer. Vermijd vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer of kelder, omdat vocht de bloemen kan beschadigen.
Zet jouw tulpenvaas uit de buurt van direct zonlicht, tocht en te hoge temperaturen. Zet tulpen niet samen in een vaas met o.a. rozen, chrysanten en lelies. Deze bloemen maken stoffen aan die elkaar sneller laten verwelken.
Net als de vaas moet het water schoon zijn. Meestal wordt er bij de bloemen een zakje bloemenvoeding meegeleverd. Dit voedt voor een deel, maar zorgt er vooral voor dat het water schoon is. Ontbreekt het zakje en heeft u geen bloemenvoedsel in huis, voeg dan een drupje bleekwater aan het water toe.
Een schone vaas is essentieel in het verlengen van de houdbaarheid van uw bloemen. Snijbloemen die vooral uit de verwarmde kas komen zijn erg gevoelig voor viezigheid. Vers (en het liefst lauwwarm) water gebruiken in een schone vaas is dus de beste basis!
De eerste en zeker geen onbelangrijke reden: chloor is niet goed voor je gezondheid.Chloor is een sterk bijtend middel en kan schadelijk zijn bij inademing of contact met de huid. Het kan irritatie veroorzaken aan de luchtwegen, ogen en huid.
Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen. Een florist die zichzelf respecteert, koopt minstens 2 keer in de week verse bloemen.
Chloor wordt bereid uit chloorverbindingen door elektrolytische of chemische oxidatie. Vaak gebeurt dit met elektrolyse van zeewater of steenzout. Het zout wordt opgelost in water, waardoor pekel ontstaat. Door de pekel wordt in een elektrolysecel een krachtige gelijkstroom geleid.