Erytromycine is een antibioticum behorend tot de groep der macroliden. Het heeft een breed werkingsspectrum tegen vele gram-positieve microorganismen en wordt gebruikt bij de behandeling van luchtweginfecties, met name bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillines.
Erytromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van longen, luchtpijp, keel, middenoor, bijholten en huid (zoals acne, wondroos en steenpuisten). Verder bij geslachtsziekten (zoals chlamydia) en bij melkklierontsteking.
azitromycine (oraal) hoort bij de groep macroliden. azitromycine (oraal) vergelijken met een ander geneesmiddel.
Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten. Artsen schrijven clindamycine voor bij infecties met bacteriën (of om infecties te voorkomen), zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, bijholteontsteking), huidinfecties, zoals steenpuisten, wondroos en hidradenitis.
De belangrijkste macroliden zijn erytromycine en claritromycine. Azitromycine behoort tot een subklasse van de macroliden, de zogenaamde azaliden. Deze laatste twee zijn slechts weinig actiever dan erytromycine, maar worden vooral beter geabsorbeerd na orale toediening.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Bij een penicilline-overgevoeligheid is azitromycine gedurende drie dagen eerste keus. Bij een peritonsillair infiltraat of bij onvoldoende effect van een behandeling met smalspectrum penicillinen wordt gekozen voor amoxicilline/clavulaanzuur.
Smal- en breedspectrum antibiotica
De voorkeur ligt bij het gebruik van smalspectrum antibiotica. Bij smalspectrum antibiotica raken minder onschuldige bacteriën beschadigd bij de behandeling van de ziekteverwekkende bacterie. Daarnaast hebben smalspectrum antibiotica minder bijwerkingen dan breedspectrum antibiotica.
Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, gehoorgangontsteking en wondroos.
Azitromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals: luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, kinkhoest, keelpijn door keelontsteking, middenoorontsteking, bijholteontsteking);
Ciprofloxacine is een chinolon-antibioticum. Chinolon-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.
Claritromycine is een antibioticum en behoort tot de macroliden. Deze groep antibiotica remt de eiwitaanmaak. Als een bacterie geen eiwit kan aanmaken, kan het zich niet vermenigvuldigen. De bacterie sterft uit.
Feneticilline doodt de bacterie die verantwoordelijk is voor krentenbaard. De capsule of drank begint na 1 uur te werken. Eén dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
De werking van antibiotica
Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica. Er zijn veel soorten antibiotica. Bijvoorbeeld penicilline.
Gebruik je een antibioticum dan doodt dit ook goede bacteriën in het lichaam. Met name bacteriën die in de darmen leven en daar nuttig werk doen. Hierdoor kan een normale darmwerking worden aangetast en ontstaat bijvoorbeeld diarree. Je immuunsysteem, dat direct in verbinding staat met je darmen, krijgt ook een klap.
Bij een penicilline-allergie ontstaat een overgevoeligheidsreactie. Het afweersys- teem van ons lichaam reageert onnodig tegen penicillines. Bij onmiddellijke overgevoeligheidsreac- ties worden er IgE-antilichamen gevormd. Deze reacties treden vaak op binnen en- kele uren na de eerste toediening van een penicilline.
'Bij een onmiddellijke reactie gaat het vooral om netelroos, jeuk, zwellingen, braken, kortademigheid en zelfs bewustzijnsverlies. In geval van een laattijdige reactie is er meestal sprake van een huiduitslag die doet denken aan de uitslag bij mazelen. '
In extreme gevallen kan een shock optreden met hartkloppingen, daling van de bloeddruk, duizeligheid en bewustzijnsverlies. De overgevoeligheidsreactie duurt meestal ongeveer 12 uur, soms enkele dagen, uitzonderlijk enkele weken.
Amoxicilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Het werkt tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij veel soorten infecties met bacteriën, zoals: luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, middenoorontsteking, bijholteontsteking, keelpijn door keelontsteking);
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Tip 1: Probiotica
Deze vriendelijke micro-organismen vinden we in gefermenteerde voedingsmiddelen als gefermenteerde producten als kimchi, kefir, yoghurt, rauwe karnemelk en kombucha. Zuurkool en bepaalde theesoorten bevatten ook deze probiotica, maar door het opwarmen blijft daar weinig van over.
Als je symptomen wilt laten verdwijnen, zijn drie dagen voldoende. Als je alle bacteriën wilt doden, zijn die twee extra dagen nuttig. De kans op het terugkomen van de klachten op langere termijn (4-6 weken) is iets groter bij de korte kuur; de kans op bijwerkingen is weer iets groter bij de lange kuur.