In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 10 tot 14 dagen, meestal tussen de 7 en 14 dagen. Maar dit is per soort malaria verschillend. Soms duurt het wel enkele weken tot maanden voordat iemand ziek wordt. Bij sommige vormen van malaria krijgt een besmet iemand niet direct klachten.
Natuurlijke Immuniteit
In gebieden waar malaria voorkomt kan vrijwel iedereen de ziekte krijgen. Continue herinfectie of langdurige infectie kan leiden tot een bepaalde graad van verworven immuniteit. Deze semi-immuniteit beschermt tegen ziekte, niet tegen asymptomatische infectie.
Hoe vaak komt malaria voor in Nederland? Jaarlijks worden zo'n 150-300 gevallen van malaria gemeld in Nederland (Figuur 1). Deze worden voor het grootste deel veroorzaakt door P. falciparum.
In Kenia < 2500 meter hoogte geldt een hoog risico op malaria. Hiervoor wordt het preventief slikken van malariapillen aangeraden (profylaxe). De enige uitzondering hierop is de stad Nairobi (hier is een laag risico op malaria en zijn malariapillen zelden nodig).
Als u naar een gebied gaat waar de kans op malaria groot is, krijgt u meestal een van de volgende medicijnen mee: Atovaquon met proguanil (Malarone): Begin 1 dag voor u in het malariagebied komt. Slik elke dag 1 tablet.
Er zijn ongeveer zestig muggensoorten die menselijke malaria kunnen overdragen. In Afrika is een aantal muggensoorten traditioneel verantwoordelijk voor de meeste malariaverspreiding.
Als malaria niet behandeld wordt kan iemand zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk dat met spoed bloedonderzoek op malaria verricht wordt als iemand koorts krijgt nadat hij in een gebied is geweest waar malaria voorkomt.
Over malaria
De behandeling van malaria hangt af van de ernst en het soort Plasmodium parasiet. Bij tijdig en correct ingestelde en ingenomen behandeling is er bijna altijd definitieve genezing, zonder risico op herval.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik malaria heb? Tijdens verblijf in de tropen: Als je vermoedt dat je malaria hebt, moet je zo snel mogelijk je bloed op malariaparasieten laten onderzoeken door de dichtstbijzijnde arts of een ziekenhuis, zodat direct met de juiste behandeling gestart kan worden.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
De meest gangbare malaria pillen of tabletten (Malarone) kost ongeveer 3 euro per persoon per dag. Lariam is iets duurder per tablet maar hoef je minder vaak in te nemen (één keer per week) en valt daardoor meestal goedkoper uit, ongeveer 2 euro per dag.
Er zijn in Nederland bijna geen Anopheles-muggen meer die de malaria-parasiet kunnen overbrengen. En ook al zouden er goede overlevingskansen zijn voor de malariamuskiet, dan nog is de kans erg gering dat malaria in Nederland overgebracht wordt van mens naar mens vanwege de goede gezondheidszorg.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Malaria is een meldingsplichtige ziekte groep C. Het laboratorium waar de ziekteverwekker is vastgesteld en de arts dienen dit te melden aan de GGD.
Alleen de vrouwtjes steken; de mannetjes zijn kenbaar aan grote, pluizige antennes. Malariamuggen zitten in rust met het achterlijf duidelijk hoger van de onderlaag dan met de thorax, ze hellen als het ware naar voren. Bij veel niet-malariamuggen wordt het lijf evenwijdig aan de onderlaag gehouden.
Een infectie met malariaparasieten kan binnen enkele weken tot de dood leiden als men niet behandeld wordt. Maar er zijn verschillende vormen van malaria, die een meer of minder ernstig ziekteverloop laten zien (zie hieronder bij de beschrijving van de verschillende malaria vormen).
Er is een hoog malariarisico in gans het land, inclusief Dar es Salaam en Zanzibar. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op malaria. Er is risico op gele koorts.
Op Mauritius en de Seychellen is helemaal geen malaria. Op het vasteland zijn Zuid-Afrika en Namibië de beste landen voor een malariavrije reis. In beide landen zijn uitgestrekte gebieden die geheel malariavrij zijn, en ook delen waar het risico extreem laag is.
Klachten bij malaria zijn een grieperig gevoel, moe zijn, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Laat meteen uw bloed testen als u deze klachten krijgt en in een gebied bent (geweest) waar malaria voorkomt.
Je kun je malariatabletten op 2 manieren bestellen: zelf online met je recept of via je vaccinatiearts.
De ziekte treft elk jaar 216.000.000 mensen en maakt jaarlijks ruim 450.000 dodelijke slachtoffers! Elke 2 minuten sterft een kindje onder de 5 jaar aan de gevreesde ziekte. De gevaarlijkste vorm van malaria - Plasmodium Falciparum - komt voornamelijk in Afrika voor en treft vooral jonge kinderen.
Proguanil doodt de malariaparasieten in de lever, atovaquon die in het bloed. De combinatie van proguanil met atovaquon doodt ook malariaparasieten, die ongevoelig zijn voor proguanil alleen.
De beschermingsduur van je vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.