Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de oplader de telefoon zal opladen. Normale USB-opladers geven gemiddeld een voltage van 5 volt en 0,7 Ampère. Dit geeft een vermogen van 3.5 Watt. Op de batterij binnen in je telefoon staat weergegeven hoeveel Watt per uur de batterij kan leveren.
In Nederland (en bijna overal in Europa) maken we tegenwoordig gebruik van 230 volt. In bijvoorbeeld Noord-Amerika komt 100 volt veel voor. Let er dus wel op dat je een oplader koopt met een Europese stekker. De spanning (volt) van zo'n oplader is dan vaak 230 volt.
Bij de iPhone wordt standaard een oplader geleverd van 5 Volt en 1 Ampère. Bij de iPad is dit 5 Volt en 2,1 Ampère.
Met een oplader van 10 of 12 watt (2,1 of 2,4 ampère) gaat opladen al 2 keer zo snel. Bovendien laad je ook apparaten met een grote batterij op (zoals tablets). Voor nog sneller laden heb je een snellader nodig die specifiek geschikt is voor jouw smartphone.
Een gemiddelde smartphone van tegenwoordig heeft het vermogen van 10 á 11 Watt per uur. Met een normale USB-oplader die 3.5 Watt levert, zou het dus ongeveer 3 á 3,5 uur duren voordat de telefoon volledig is opgeladen.
Een goede regel is dat de lader ongeveer 20%-30% van de capaciteit van de accu moet laden. Voorbeeld je hebt een accu van 12 Volt 7 Ah, dan mag de lader een capaciteit hebben van 1,4- 2,1 Ah. Iets meer of minder mag natuurlijk wel.
Maar hoeveel watt is 1 ampere? Hiervoor is een rekensommetje: Het Amperage van de zekering van de camping x 230 Volt (Ampère naar Watt). Omgekeerd is het Watt / 230 = Ampère (Watt naar Ampère).
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Bij snelladers ligt het voltage of de stroomsterkte hoger dan bij normale laders, hierdoor krijgen ze meer vermogen. Neem bijvoorbeeld de snellader van LG. Deze snellader kan maximaal 9 volt en 1,8 ampère leveren, waardoor hij een vermogen kan leveren van 16 Watt.
Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Er zijn usb-c-opladers te koop die maximaal 18 Watt leveren, maar ook opladers die 30, 45, 60, 90 of 100 Watt kunnen doorgeven. Een 90 Watt-laptopoplader kun je prima gebruiken voor je hoofdtelefoon en smartphone, maar een 18 Watt-oplader werkt niet met je laptop omdat hij niet krachtig genoeg is.
Kies een oplader met het juiste vermogen
Toestellen met Adaptive Fast Charging ondersteunen opladen met maximaal 15 watt. Dat betekent dat je oplader minimaal 15 watt moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen. Een oplader met een hoger wattage is niet sneller, maar ook niet schadelijk voor je smartphone.
Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting. Een micro usb aansluiting is hoekig en past maar op 1 manier in je toestel.
Je ziet vaak het wattage (W) terug in de producttitel van een vervangende oplader. Je vindt dit getal lang niet altijd op de originele oplader terug. Het wattage is het vermogen van de oplader. Dit getal mag wel hoger zijn dan bij je originele oplader, maar niet lager.
Als het apparaat zelf bepaalt hoeveel hij trekt, levert een 3A lader altijd genoeg voor de huidige modellen telefoons/tablets.
Laadpaal voor thuis meestal 3,7 of 11 kW
Hoewel de aansluiting vaak een hogere stroomsterkte aankan, is de maximale stroomsterkte van een enkele groep eigenlijk altijd 16 A. In de praktijk zijn de meeste laadpalen voor thuis daarom geschikt voor 1 x 16 A (3,6 kW) of 3 x 16 A (11 kW).
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Bij het kiezen van een laadpaal heeft u de keuze om een 1-fase of 3-fase laadpaal uit te zoeken. Heel simpel gezegd: bij een 1-fase laadpaal gaat de elektriciteit door twee draden (de fasedraad en de nuldraad) en bij een 3-fase laadpaal door vier draden (drie fasedraden en de nuldraad).
CHAdeMO – deze kabels en stekkers bieden snel opladen met een capaciteit tot 50kW DC. Ze zijn meestal wel beschikbaar bij openbare oplaadpunten. Deze soort kabel is compatibel met een verscheidenheid van merken waaronder Toyota, Honda, Nissan, Mazda, en Mitsubishi.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Tegenwoordig worden de meeste nieuwe telefoons geleverd met een snellaadfunctie waardoor je meestal met 30 minuten 50-80% van de telefoon kan opladen. Dit werkt dan alleen met de officiële oplader van de telefoon en niet met andere opladers.
P (watt) = T (volt) x intensiteit (ampère)
Met een stroombegrenzer bedraagt het beschikbare vermogen dus 2300 W. Met een stroombegrenzer van 10 ampère kunnen dus tegelijk meerdere elektrische toestellen worden gebruikt zolang hun verbruik niet meer bedraagt dan 2300 watt.
Hoeveel apparaten je tegelijk kunt gebruiken hangt af van een aantal factoren. Hier is een handige rekensom voor: Ampère x voltage = watt. Dus stel: de camping biedt 6 ampère op jouw kampeerplek en het voltage is 230 V (zoals in de meeste Europese landen), dan kun je 6 x 230 = 1380 watt tegelijk gebruiken.
4 of 6 ampère op de camping en toch apparaten gebruiken tot 2000 watt: Dat kan met de Watt Controller. U arriveert op een camping, waar u slechts 4 of 6 ampère heeft. Als u een Watt controller heeft aangeschaft, omdat u uw koffiezetapparaat met pads wilt blijven gebruiken dan is dat geen probleem.